6 #Trauma (PTSS) – De onzichtbare wond die je altijd inhaalt

Podcast, PTSS, Trauma      Jolice Metzer     

Wij geloven niet in wachten. En al helemaal niet als het even niet zo lekker gaat. Daarom zijn we gestart met de podcast Waar wacht je op?. In deze podcast gaat Amy in gesprek met Psyned psychologen over onderwerpen waar we allemaal wel eens tegenaan kunnen lopen en geven we je tips wat je vandaag kan doen om je weer iets beter te voelen.

6 #Trauma (PTSS) – De onzichtbare wond die je altijd inhaalt

Een trauma hoeft niet altijd een specifieke gebeurtenis te zijn en niet elke heftige gebeurtenis hoeft per se een trauma te worden. Maar hoe zit dit precies? In deze aflevering van Waar wacht je op? gaat Amy in gesprek met traumapsycholoog Jolice Metzer. De aflevering is eerlijk gesprek met praktijkvoorbeelden, uitleg over trauma, PTSS en de mogelijke gevolgen hiervan.

Disclaimer: Voordat je luistert, is het goed om te realiseren dat het horen van verhalen over trauma bij jouzelf ook deuren kan openen en zorgt dat je eigen trauma’s omhoogkomen. Vermoed je dit? Luister de podcast dan niet alleen, maar samen met iemand die je vertrouwt.

Podcast over trauma, PTSS en het nut van EMDR

Een trauma kun je zien als een open wond die telkens opnieuw opengaat bij nieuwe triggers. En het is niet altijd duidelijk dat de oorzaak van je psychische klachten, zoals een depressie, angsten of een verslaving, eigenlijk een onverwerkt trauma is. Maar wat is trauma precies? Hoe kijk je een trauma recht in de ogen aan? Kun je dan helen van een trauma of kind trauma? Wanneer is het PTSS? En moet je om PTSS te hebben eigenlijk altijd een oorlog hebben meegemaakt?

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Uiteraard hebben we het ook hoe je een trauma verwerkt, wat het nut is van EMDR en welke behandelvormen er nog meer zijn om je trauma te verwerken. Want geen een behandeling is voor iedereen.

Psycholoog Jolice Metzer in Waar wacht je op?

Jolice maakte nog niet zo lang geleden de overstap vanuit de GGZ, waarin ze werkte in een traumacentrum, naar Psyned. In de GGZ zag ze dat mensen met een grote open wond, een trauma, soms wel een jaar lang op de wachtlijst stonden voordat ze ergens terecht konden. Dat wil ze niet, zeker niet als deze wond in alle hevigheid wordt geactiveerd tijdens een intake. Met deze aflevering hoopt ze iedereen alvast een hand toe te reiken, al is het maar voor de herkenning.

Luister de aflevering over trauma en PTSS van Waar wacht je op? hier

Wil je meer weten of trauma, PTSS en wat je kunt doen? Dan luister je de aflevering met Jolice via Spotify, Apple Podcasts of Google Podcasts. Vond je de aflevering interessant of leerzaam? Laat het ons dan weten via een review, deel de aflevering of abonneer je in je favoriete podcastapp.

Wat je vandaag al kan doen

Dit vind je misschien ook interessant

Ontwikkelingstrauma: het kind in een volwassen lijf
Trauma
Ontwikkelingstrauma: het kind in een volwassen lijf

Wanneer je het woord trauma hoort denk je waarschijnlijk aan iemand die een heftige gebeurtenis heeft meegemaakt als een...

Lees verder
Kan EMDR-therapie helpen bij mijn trauma?
Trauma
Kan EMDR-therapie helpen bij mijn trauma?

Wat verstaan we onder een trauma? Een trauma ontstaat door het niet kunnen verwerken van een heftige gebeurtenis. Hierdo...

Lees verder
Saved by the dog
Trauma
Saved by the dog

Wanneer je last blijft houden van een trauma kan een psycholoog je helpen. Hoe gaat een behandeling in zijn werk? Psycho...

Lees verder
Trauma
Meer over klacht
Trauma

Heeft een trauma grote impact op je leven? Iedereen maakt weleens iets heftigs mee. Lukt het niet om dit een plek te gev...

Lees verder