Wat is een bipolaire stoornis?
Bij een bipolaire stoornis heeft iemand last van stemmingswisselingen, met hoge pieken en diepe dalen. Er wordt ook wel gezegd dat diegene manisch depressief is. Tijdens de pieken, ook wel (hypo)manie genoemd, is je geliefde heel blij en energiek, en denkt de hele wereld aan te kunnen. Maar tijdens de moeilijke periodes is je vriend(in) heel somber en heeft hij of zij nergens zin in.
De stemmingswisselingen komen vaak na heftige gebeurtenissen, zowel positieve als negatieve. Gelukkig zijn er ook periodes van rust. Even geen manie of depressie, maar een stabiele stemming waarin je partner geen klachten ervaart.
Partner met een bipolaire stoornis: de invloed op je relatie
Er komen wat uitdagingen om de hoek kijken als je partner manisch depressief is. Het heeft invloed op je leven en op jullie relatie. Het kan ervoor zorgen dat je je als naaste machteloos voelt.
Wij kunnen je helpen
Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past
- Gekwalificeerde psychologen
- Al 47.242 mensen geholpen
- Snel en persoonlijk
- Geen wachtlijst
Een emotionele achtbaan
Een partner met een bipolaire stoornis voelt soms als een emotionele achtbaan. In de manische periodes lijkt niets te gek en heeft hij of zij veel energie, wat kan leiden tot impulsief gedrag. Terwijl depressieve periodes er juist voor kunnen zorgen dat je geliefde zich terugtrekt. Je lijkt geen contact te krijgen met je partner, krijgt het gevoel dat hij of zij geen interesse meer heeft in jou en de relatie, en je voelt je misschien wat verwaarloosd.
Door de stemmingswisselingen die bij een bipolaire stoornis horen, is het niet altijd even gemakkelijk om goed met elkaar te communiceren. Je vriend(in) overdrijft misschien dingen of heeft de grootste ideeën die niet helemaal overeenkomen met de waarheid. Dit kan voor misverstanden en conflicten zorgen. Het is niet altijd even makkelijk om te weten hoe je moet reageren als jullie communicatie niet stabiel is.
Jouw rol als partner
Tijdens een manische periode is je vriend(in) erg impulsief, wat voor problemen kan zorgen. Hij of zij neemt bijvoorbeeld ineens ontslag, geeft veel te veel geld uit of neemt grote risico’s. Dit soort acties kunnen het vertrouwen beschadigen. Door de zorgen die je over je partner hebt, kan het voelen alsof jij de verzorger bent. In de manische periodes moet je je geliefde afremmen, terwijl je hem of haar in de depressieve periodes moet motiveren. In rustige periodes kunnen jullie gelukkig weer gelijkwaardige partners zijn, maar het schakelen tussen de verschillende rollen kan lastig zijn.
Intimiteit en seksualiteit
Een bipolaire stoornis heeft ook invloed op jullie seksleven. In een manische periode heeft je vriend(in) meer energie en kan hij of zij impulsiever zijn. De behoefte aan seks kan hierdoor toenemen en groter zijn dan die van jou. In een depressieve periode gebeurt vaak het tegenovergestelde: je partner heeft minder zin in seks. Ook daar moeten jullie een weg in vinden.
De positieve kanten
Dat je partner een bipolaire stoornis heeft, betekent niet dat je tegen al deze dingen aan hoeft te lopen: het uit zich bij iedereen anders. Het kan veel invloed hebben op je relatie, daarom is het belangrijk om ook naar de positieve kanten te kijken. Zo krijgt je vriend(in) tijdens de manische periodes veel voor elkaar die anders niet lukken, is hij of zij creatiever en kan sneller denken. Handig voor die klusjes in huis die maar niet af lijken te komen.
Tips: Hoe steun je jouw bipolaire partner?
Natuurlijk wil je je geliefde ondersteunen en dat kan je waarschijnlijk als geen ander. Om je partner beter te helpen, zijn er wat dingen die je kan doen. Deze tips helpen je om je partner te steunen in de pieken en de dalen.
Tip 1: Verdiep je in de bipolaire stoornis
Leer wat een bipolaire stoornis is en de signalen van de verschillende periodes herkennen. Als je je partner en zijn of haar bipolaire stoornis beter begrijpt, kan je hem of haar beter ondersteunen.
Tip 2: Blijf in gesprek
Zorg dat jullie met elkaar blijven praten en spreek jullie verwachtingen uit: wat kan jij betekenen en wat zou hij of zij willen dat je doet? Maar blijf ook met elkaar in gesprek over hoe het is om (een partner met) een bipolaire stoornis te hebben.
Tip 3: Wees een partner, geen hulpverlener
Het is goed om steun te geven waar je kan, maar je moet niet de rol van hulpverlener op je nemen. Dit kan jullie relatie onder druk zetten. Je kan bijvoorbeeld een rol spelen in het noodplan van je vriend(in), of je partner stimuleren om gezond te eten, voldoende lichaamsbeweging en slaap te krijgen – allemaal dingen die het mentaal welzijn verbeteren. Maar laat de échte zorg aan de professionals over.
Tip 4: Zie je partner, niet de stoornis
Natuurlijk maakt de bipolaire stoornis onderdeel uit van het leven van je vriend(in), en daarmee ook van jouw leven. Maar hij of zij is zoveel meer dan alleen de bipolaire stoornis. Het is de persoon met wie je zo kan lachen, die je keer op keer verwonderd en degene die er voor je is. Je partner is iemands dochter, zoon, vader, moeder, broer, zus of beste vriend. En zo kan jijzelf vast nog veel meer dingen opnoemen.
Tip 5: Zorg goed voor jezelf
Naast hoe je er voor je partner kan zijn, moet je ook voor jezelf blijven zorgen. Zo heb je meer energie om er voor je geliefde te zijn. Stel grenzen naar je partner: waar kan je wel en niet bij helpen. Maar doe ook juist dingen waar je energie van krijgt en cijfer je eigen geluk niet weg. Ga met je vrienden op stap, pak een moment voor jezelf als je dat nodig hebt, ga een stuk hardlopen en blijf praten met de mensen om je heen. Dat gaat je helpen om er voor je vriend(in) te kunnen zijn.
Hulp voor jou en je partner met een bipolaire stoornis
Als je partner een bipolaire stoornis heeft, zie je vaak eerder dan je vriend(in) dat er een manische of depressieve periode aankomt. Of hij of zij ontkent misschien wel dat zijn of haar stemming is veranderd. Dit kan emotioneel veel van je vragen. Misschien voel je angst voor nieuwe periodes van manie of depressie, of ervaar je stress door de zorg voor je partner. Misschien hebben jullie het moeilijk in de relatie. Waar je ook tegen aanloopt, ons verwijsteam denkt graag met je mee in hoe we je kunnen helpen. Bel 085-4014720 of plan een gratis adviesgesprek.