Skip to content
Psyned

Minder stress en burn-outs door kantoorhond?

Zou ieder bedrijf een kantoorhond moeten hebben? Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een werknemer met een natte neus zeker van toegevoegde waarde kan zijn voor een bedrijf. Dat zou je misschien niet meteen denken als je hond Jabba bij ons op kantoor ziet liggen. Een kantoorhond zou echter zorgen voor minder werkstress en lager ziekteverzuim onder werknemers! Is zo’n harige werknemer zelfs een wapen tegen burn-outs? In het kader van dierendag leggen wij je uit hoe het precies zit.

kantoorhond
Loui Nijdam | 04 okt 2019

‘Ik heb echt even een knuffel nodig, mag ik?’ Ze knielt neer achter het bureau van haar collega. Daar ligt hond Jabba die zich vol overgave laat aaien. Jabba is met enige regelmaat bij Psyned op kantoor te vinden. Wat hij hier doet? Hij ligt voornamelijk te slapen, maar voor een aai of een knuffel doet hij wel even zijn ogen open. Ook biedt hij collega’s welkome afleiding tussen het werken door. Het blijkt uit onderzoek dat een kantoorhond zelfs stress verminderend zou werken. Ondanks dat Jabba zich er niet druk om maakt, schijnt zo’n harige medewerker de werksfeer te verbeteren. Is een kantoorhond wellicht een wapen tegen werkstress of zelfs burn-out? In het kader van dierendag wordt in dit blog aandacht besteed aan de positieve invloed van honden op kantoor.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de aanwezigheid van een hond op de werkvloer meerdere positieve effecten heeft. Het heeft niet alleen effect op de eigenaar van de hond, maar ook op andere werknemers. Een collega met een natte neus is onder andere goed tegen werkstress, zorgt voor betere prestaties, sociale steun en socialere werknemers.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen
  • Al 47.242 mensen geholen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Binnen een aantal grote Amerikaanse bedrijven, zoals Amazon, Google en Nestlé, is het al de normaalste zaak dat er honden rondlopen op kantoor. Bij de redactie van Elle België komt er zelfs een hondenuitlaatservice langs om alle kantoorhonden uit te laten. Maar ook binnen Nederland lijkt de kantoorhond steeds populairder te worden. Op LinkedIn wordt de term ‘kantoorhond’ in 90 vacatures genoemd. Naast dat dit goed nieuws is voor alle hondenliefhebbers is er ook wetenschappelijk bewijs dat er voordelen zitten aan een hond op kantoor.

Kantoorhond tegen stress

Uit verschillende studies blijkt dat bij aanwezigheid van een hond mensen minder stressreacties vertonen. Dit bleek onder andere uit een test (van Friedmann) onder mensen die lijden aan hypertensie (een hoge bloeddruk). Toen zij tijdens de test vergezeld werden door een, onbekende maar vriendelijke, hond was hun bloeddruk lager. Ook kwam Randolph Barker (Virginia Commonwealth University) tot de conclusie dat werknemers die hun hond mee mogen nemen minder werkstress ervaren dan mensen die het zonder een harige vriend moeten doen. Een andere studie (John Polheber en Robert Matchock, Penn State University) toont aan dat de aanwezigheid van een hond invloed heeft op iemands cortisolspiegel. Wanneer je een stressvolle taak uitvoert onder begeleiding van een hond zou dit een positieve uitwerking hebben op jouw cortisolspiegel. Oftewel er is minder van dit stresshormoon in jouw lichaam aanwezig dan wanneer je de taak moet volbrengen zonder hond.

Daarnaast blijkt dat onze oxytocinespiegel stijgt bij interactie met een hond. Vooral oogcontact met een hond, maar ook aaien en knuffelen, zou zorgen voor deze stijging. Dit blijkt onder andere uit een onderzoek onder leiding van de Japanse onderzoeker Miho Nagasawa. Oxytocine staat ook wel bekend als het knuffelhormoon. Het hormoon werkt stressverlagend en kalmerend, zorgt voor minder angst en een gelukkiger gevoel.

Een harige sfeerverbeteraar

Verschillende onderzoekers melden dat de aanwezigheid van een hond op kantoor zorgt voor een betere werksfeer (Tarkan, L. The Perks of Bringing Your Pet to Work). Het zou onder andere voor meer interactie tussen werknemers zorgen. Je zou wellicht zelfs kunnen stellen dat een hond zorgt voor socialere werknemers. Ook zorgt een hond voor korte pauzes tussen het werken door en dit beïnvloedt de productiviteit op een positieve manier.

Zijn er ook nadelen?

Maar brengt een kantoorhond dan helemaal geen nadelen met zich mee? Er zijn zeker wel een aantal zaken die je in acht moet nemen wanneer je als organisatie zo’n werknemer op vier poten wilt aannemen. Allereerst is natuurlijk niet iedere hond geschikt. Dit is niet zozeer afhankelijk van het ras, maar hangt voornamelijk af van zijn karaktereigenschappen. Een hond die continue door telefoongesprekken heen blaft werkt natuurlijk niet stressverlagend. Ook is het niet voor iedere hond prettig om mee te gaan naar kantoor. Angstige honden of honden die zich niet prettig voelen bij veel mensen, zijn niet geschikt om mee te nemen. Ook is het belangrijk om van te voren na te gaan of er geen medewerkers allergisch of bang zijn voor honden, of dat er andere bezwaren zijn. Maar de juiste hond in een daarvoor geschikte werkomgeving kan een toevoeging zijn voor de organisatie.

Voorkomt een kantoorhond een burn-out?

Of een kantoorhond daadwerkelijk als wapen kan dienen tegen een werk gerelateerde burn-out is lastig te zeggen. Wel is de conclusie van een onderzoek uit 2017 (J. Environ. Res. Public Health 2017) dat het kan zorgen voor lager ziekteverzuim onder werknemers. En zoals eerder al in dit artikel benoemd werd, is een kantoorhond dus goed tegen stress op de werkvloer. In tijden waar relatief veel medewerkers te maken hebben met burn-outs en andere aan stress gerelateerde klachten is het dus geen raar idee om een kantoorhond te overwegen. En Jabba? Die slaapt nog even verder en is tevreden zolang hij maar geaaid wordt.

Loui Nijdam

Loui Nijdam

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Burnout

Meer over klacht

Burnout

Lees meer informatie over Burnout

Stress

Meer over klacht

Stress

Lees meer informatie over Stress

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Psyned e-books

Wil je meer weten over psychische klachten? We hebben verschillende e-books samengesteld om jou te voorzien van praktische informatie. Na het lezen kan je problemen (eerder) herkennen en weet je of het tijd is voor actie.

Psyned podcast: Waar wacht je op?

Wachten op antwoorden, daar geloven wij niet in. In Waar wacht je op? zoekt Amy samen met een Psyned psycholoog uit wat je kan doen als het even niet zo lekker gaat.

Zelftesten: test jezelf

Wil je onderzoeken hoe erg je psychische klachten zijn? Dat kan met onze gratis testen. Deze zelftesten helpen jou je mentale gezondheit te checken. Wanneer je klaar bent met een test, ontvang je meteen een uitslag met advies en tips.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned