Stress verminderen
Stress kan soms van korte duur zijn, maar het kan ook langere tijd aanhouden. Daarom is het belangrijk om op tijd rust te nemen, want langdurige stress kan je leven flink beïnvloeden. In sommige gevallen kan dit zelfs leiden tot een burn-out, waarbij je zowel mentaal als fysiek uitgeput raakt. Het herstel hiervan kost vaak veel tijd—iets wat je liever wilt voorkomen. Maar hoe kan je het beste met stress omgaan?
Snel de juiste hulp
- In ±15 minuten persoonlijk advies.
- Aandacht voor jouw verhaal.
- Gekoppeld aan een psycholoog die past.
Stress verminderen
Stress kan soms van korte duur zijn, maar het kan ook langere tijd aanhouden. Daarom is het belangrijk om op tijd rust te nemen, want langdurige stress kan je leven flink beïnvloeden. In sommige gevallen kan dit zelfs leiden tot een burn-out, waarbij je zowel mentaal als fysiek uitgeput raakt. Het herstel hiervan kost vaak veel tijd—iets wat je liever wilt voorkomen. Maar hoe kan je het beste met stress omgaan?
Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op: 27 november 2024
Snel de juiste hulp
We bespreken graag persoonlijk in ± 15 minuten hoe we jou kunnen helpen aan de hand van jouw verhaal.
Omgaan met stress
Hoe je met stress en tegenslagen omgaat, wordt je copingsmechanisme genoemd (afgeleid van het Engelse woord voor ‘omgaan met’). Denk bijvoorbeeld aan hoe je reageert op ruzies, liefdesverdriet, het verlies van een dierbare, een scheiding of ontslag. De manieren waarop je hiermee kan omgaan, worden copingstrategieën genoemd. Er zijn drie soorten copingstrategieën:
- Probleemgerichte of actieve coping: Je pakt het probleem aan door actief naar een oplossing te zoeken. Deze copingstrategie werkt vooral als je iets aan het probleem kan doen. In situaties waarin dat niet mogelijk is, kan deze strategie juist frustrerend zijn.
- Emotiegerichte coping: In de gevallen dat je niks aan de situatie kan veranderen moet je leren dealen met je eigen emoties en de omstandigheden. In dit soort gevallen werkt emotiegerichte coping beter. Het helpt niet om je emoties weg te stoppen. Bij het omgaan met dit soort stress is het beter als je je emoties durft te voelen en tonen. Ook sociale steun helpt je om beter met stress om te gaan.
- Defensieve coping: Bij defensieve coping vermijd of ontken je het probleem en probeer je emoties te beïnvloeden. Een (destructieve) defensieve copingstrategie is bijvoorbeeld jezelf (continu) afleiden, het wegduiken in verslavingen of het uiten van negatieve emoties (zoals agressie) tegen een ander.
Hoe een probleem je beïnvloedt, hangt sterk af van je copingstijl en je reactie kan per situatie verschillen. Iedereen heeft meerdere copingstrategieën, maar vaak komt er één stijl sterker naar voren. Sommige manieren helpen je snel beter te voelen, maar lossen het probleem niet altijd op.
3 Tips om stress te verminderen
Het is belangrijk dat je op tijd op de rem trapt, anders kan je overspannen raken of een burn-out krijgen. Gelukkig kan je zelf nog veel doen om stress te verminderen.
Tip 1: Kom in beweging
Als je stress ervaart klinkt het verleidelijk om na een drukke dag op de bank te gaan liggen en er niet vanaf te komen. Natuurlijk is voldoende ontspanning ook belangrijk, maar het is belangrijk dat de balans tussen ontspanning en inspanning goed is.
Voldoende bewegen helpt juist om stress uit te bannen; je kan het zien als actieve ontspanning. Verschillende onderzoeken tonen aan dat (matig tot intensief) sporten een positieve uitwerking heeft op je brein. Door regelmatig te sporten, ook als je weinig energie hebt, zal je stressniveau dalen. Het is belangrijk om een sport te kiezen die bij je past en de intensiteit aan te passen aan je huidige niveau. Zo houd je het beter vol. Ga je over je grenzen heen, dan maakt je lichaam stresshormonen aan, wat juist de kans op stress vergroot.
Tip 2: Zorg dat je voldoende slaapt
Slaapproblemen zijn een van de symptomen van stress. Als je stress ervaart, kan het door onder andere piekeren moeilijk zijn om ‘s avonds in slaap te vallen. Je bent wel moe, maar slapen lukt niet. De hormonen cortisol en adrenaline die vrijkomen bij stress, brengen je slaapsysteem in de war. Ze zorgen ervoor dat je 's nachts wakker wordt. Het lastige is dat voldoende slaap juist helpt om beter met stress om te gaan. Het is daarom belangrijk om hier voldoende aandacht aan te besteden.
Hoe kan je beter slapen? Probeer je gedachten van je af te zetten door ze op te schrijven. Een wandeling maken kan ook helpen om je hoofd leeg te maken. Daarnaast is het verstandig om een uur voor het slapengaan bewust te kiezen voor minder prikkels. Nog heel druk bezig zijn op je mobiel of laptop vlak voordat je naar bed gaat, helpt niet om makkelijker in slaap te vallen. Kies in plaats daarvan voor een rustige ‘overbruggingsactiviteit’ of een slaapritueel. Hiermee verminder je de hoeveelheid prikkels die je moet verwerken, zodat je hoofd tot rust kan komen.
Tip 3: Gebruik mindfulness om stress tegen te gaan
Mindfulness en mindfulness oefeningen kunnen bijdragen aan het verminderen van stress. Mindfulness helpt je in het hier en nu te leven en te ontspannen. Het leert je om te gaan met situaties en om met dingen aan de slag te gaan die op dat moment spelen in plaats van te gaan piekeren.
Behandeling bij stressklachten
Welke behandelvorm geschikt is voor het aanpakken van jouw stressklachten is afhankelijk van waar je klachten vandaan komen. Behandelvormen die een psycholoog onder andere kan inzetten zijn mindfulness, Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en cognitieve gedragstherapie. Wil jij beter leren omgaan met stress? Of hulp bij het verminderen van jouw stressklachten? Bel (085 – 4014 720) of of plan een gratis adviesgesprek in.
Deze psychologen helpen je graag bij Stress
Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.

GreetjeSchout
Behandelt:
Overgangsklachten, Rouw- en verliesverwerking, Negatief zelfbeeld, Burn-out en meer
Talen:

MarijeSpiering
Behandelt:
Stress- en spanningsklachten, Agressie, Slaapproblemen, Problemen rondom zwangerschap en meer
Talen:

Robertvan den Bosch
Behandelt:
Seksueel misbruik, Slaapproblemen, Zingevingsvragen, Rouw- en verliesverwerking en meer
Talen:

JanAukes
Behandelt:
Slaapproblemen, Posttraumatische stressstoornis (PTSS), Postnatale depressie, Faalangst en meer
Talen:

DaniëlleVermeulen
Behandelt:
Posttraumatische stressstoornis (PTSS), Hoogbegaafdheid, Somatisch onverklaarbaar lichamelijke klachten (SOLK), Hoogsensitief persoon (HSP) en meer
Talen:

MarijaVeselinovic
Behandelt:
Eetstoornis, Levensfaseproblematiek, Slaapproblemen, ADHD en meer
Talen:

LoesDols
Behandelt:
Chronische pijn, Chronische ziekte, Chronische vermoeidheid, Seksuele identiteit en meer
Talen:

Martinevan Oosterhout
Behandelt:
ADHD, Prikkelbare darm syndroom (PDS), Postnatale depressie, Faalangst en meer
Talen:

IngridHofman
Behandelt:
Slaapproblemen, Somatisch onverklaarbaar lichamelijke klachten (SOLK), Stress- en spanningsklachten, Overgangsklachten en meer
Talen:

JoliceMetzer
Behandelt:
Seksueel misbruik, Negatief zelfbeeld, Somatisch onverklaarbaar lichamelijke klachten (SOLK), Hechtingsproblematiek en meer
Talen:

Petravan den Berg
Behandelt:
Relatieproblemen (individueel), Chronische vermoeidheid, Werkgerelateerde problematiek, ADHD en meer
Talen:

MarjanneKruyswijk
Behandelt:
Tinnitus, Prikkelbare darm syndroom (PDS), Werkgerelateerde problematiek, Chronische vermoeidheid en meer
Talen:

Ilonade Zeeuw-Jans
Behandelt:
Verslaving, Hechtingsproblematiek, Autisme, Hoogsensitief persoon (HSP) en meer
Talen:

SharonBlijd
Behandelt:
Trauma, Werkgerelateerde problematiek, Rouw- en verliesverwerking, Negatief zelfbeeld en meer
Talen:

Mariellevan Dommelen
Behandelt:
Seksueel misbruik, Depressie, Seksuele identiteit, Genderidentiteit en meer
Talen:

IreneBerben
Behandelt:
Angst, Stress- en spanningsklachten, Relatieproblemen (individueel), Studieproblemen en meer
Talen:

RoanneHelwig
Behandelt:
Trauma, Prikkelbare darm syndroom (PDS), Genderidentiteit, Seksualiteit en meer
Talen:

Informatie gecontroleerd door expert
De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door psycholoog Diana van Winden. Diana is gespecialiseerd in het behandelen van onder andere stress. Ze is aangesloten bij Psyned en het NIP.
2024
Psyned blog
In de Psyned blog delen we handige tips, adviezen en inzichten over mentale gezondheid.
Waar wacht je op?
Plan vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek. Wij bellen je op, samen bespreken we in ± 15 minuten je hulpvraag en we koppelen je aan een psycholoog die bij jou past.
Of direct bellen? Bel 085-4014720