Dertigersdilemma: Wat is het en hoe ga je er mee om?

Zingeving      Psyned     

Worstel jij met vragen als: Wat wil ik met mijn leven? En waar werk ik naar toe? Dan kan het zijn dat je last hebt van het dertigersdilemma. De meeste eind twintigers/begin dertigers worstelen met verschillende vragen. Van carrière tot relaties en over identiteit. Dit komt omdat je in deze tijd van je leven veel belangrijke keuzes maakt. Elk aspect trekken ze in twijfel. ’Wil ik dit echt?’ De een voelt druk om mijlpalen te behalen. Denk aan een gezin stichten, een huis kopen of een grote stap maken in hun carrière. De ander vraagt zich af of diens partner echt de ware is. Herken jij jezelf hierin? Lees dan snel verder over het dertigersdilemma en hoe je hiermee om kan gaan.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op: 3 januari 2024

Dertigersdilemma: Wat is het en hoe ga je er mee om?

Wat is een dertigersdilemma?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: ‘een dertigersdilemma, quarter-life crisis of dertigersdip’. Voor welke term je ook kiest, ze wijzen allemaal naar de interne strijd van dertigers (of twintigers). In deze fase van het leven ervaren zij druk. Dit kan op het gebied van werk, relatie of vrienden zijn. Ze willen in het perfecte plaatje passen. Want vanuit hun opvoeding hebben ze geleerd dat het leven maakbaar is en de maatschappij schetst een duidelijk beeld van ‘hoe het zou moeten zijn’. Hierdoor kan je last krijgen van perfectionisme. Tel daar nog eens alle keuzemogelijkheden en tijdsdruk bij op, en je hebt een dertigersdilemma. Veel vrijheid en opties hebben lijkt fijn, maar het werkt juist verlammend. Dit wordt ook wel een keuzeparadox genoemd. Stel dat je de verkeerde keuze maakt… En dus besluit je om de beslissing uit te stellen. Voorzichtig doen is altijd goed. Toch blijven de vragen zich opdringen. ‘Is dit het?’ ‘Maak ik wel de goede keuze?’ Je wordt onzeker, rusteloos en je bent bang om te falen. Met als gevolg dat je niet kan kiezen . Super vervelend!

Wat te doen tegen dertigersdilemma?

Een dertigersdilemma ontstaat door keuzestress. Je bent bang om de verkeerde optie te kiezen. De twijfels zitten je in de weg en je leven lijkt maar geen richting te krijgen. Geen paniek, je bent niet de enige. 85% van de eind twintigers/begin dertigers ervaart een quarter-life crisis. Probeer het niet als een last te zien, maar zie het als een mooi moment om te reflecteren. Als je kampt met een dertigersdilemma weet je niet wat je drijfveren zijn en waar het leven volgens jou om draait. Om je meer richting te geven hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Leer je persoonlijke drijfveren kennen

Om wat druk weg te halen van je dertigersdilemma is het belangrijk om je persoonlijke drijfveren te leren kennen. Pak pen en papier en schrijf op waar jij blij van wordt. Waar krijg je energie van? Wat brengt je in beweging? Probeer eerst vijf punten op te schrijven. Heb je meer punten? Kijk er nog eens kritisch naar. Van welke krijg je meer energie? Toets dit net zo vaak tot je vijf punten overhoudt en zet de belangrijkste bovenaan. Dit geeft je meer houvast.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Vergelijk jezelf niet met anderen

Steeds meer mensen hebben last van FOMO. Vergelijken met anderen was nog nooit zo makkelijk. Je hoeft alleen maar je Instagram te openen, en je ziet dat Victoria een promotie heeft gemaakt en Robin een kind heeft gekregen. Teleurgesteld sluit je de app. ‘Waarom heb ik dit niet?’ Je hebt het gevoel dat je gefaald hebt. Hierdoor kan jij je gestrest, angstig of depressief voelen. Als je je dertigerdilemma wilt aanpakken, zal je moeten stoppen met jezelf vergelijken met anderen. Sluit alle social media en praat met echte mensen. Dan ontdek je dat anderen ook worstelen met verschillende levensvragen.

Geen keuzes maken, kan je ook ongelukkig maken

Door keuzestress vermijd je belangrijke beslissingen maken. Vaak omdat je bang bent om de verkeerde keuze te maken en dus (nog) niet kiest. Terwijl een keuze uitstellen de twijfel alleen maar meer aanwakkert. Het tast je zelfvertrouwen aan en je onzekerheid groeit. Hoe langer je ermee rondloopt, hoe meer energie en geluk je inlevert. Dit wil je toch niet? Dus, doorbreek het dertigersdilemma en hak die knoop door. Er zijn geen goede of slechte keuzes. En eerlijk, als je 80 jaar bent wil je toch geen spijt hebben van iets wat je niet gedaan hebt omdat je het niet durfde?

Wees niet zo streng voor jezelf

Gun jezelf tijd om al die levensvragen te beantwoorden. Wees mild voor jezelf. Rome is ook niet in één dag gebouwd. Het is oké om het even niet te weten. Zie je dertigersdilemma als een mooi moment om uit te vogelen wat je wel en niet wilt. Het is een goede gelegenheid om te leren reflecteren en om te stoppen met voor anderen te leven.

Zingeving

Heb je last van het dertigersdilemma en kom je zelf niet uit alle keuzes? Praten met een professional kan je verder helpen. Een psycholoog kan jou richting en houvast geven bij verschillende zingevingsvragen. Samen onderzoeken jullie de zingeving van jouw leven. Een psycholoog weet de juiste vragen te stellen en houdt je een spiegel voor. Je leert vastgeroeste patronen herkennen en je krijgt meer inzicht in waarom je elke keer vastloopt. Dit kan helpen om een dieper begrip van jezelf te krijgen en doelen te stellen voor je dagelijks leven. Worstel niet te lang met al je vragen en neem vandaag nog contact op. Bel ons op 085 – 4014 720  of plan hier je gratis adviesgesprek. Ons verwijsteam geeft jou graag advies op maat.

Psyned

Psyned


Dit vind je misschien ook interessant

Hoe overleef je een nachtdienst?
Slaapproblemen
Hoe overleef je een nachtdienst?

NIEUWS VAN DE WEEK NU.nl: Gezondheidsraad adviseert zo min mogelijk nachtdiensten te draaien Details: Nachtdiensten zijn...

Lees verder
Fitboy + fitgirl = fitrelationship?
Zingeving
Fitboy + fitgirl = fitrelationship?

Deze column werd eerder al gepubliceerd op de blog van de Vondelgym Elke keer als ik op mijn fietsje zit naar de Gym, be...

Lees verder
Focus in je dag: hoe rituelen je kunnen helpen
Zingeving
Focus in je dag: hoe rituelen je kunnen helpen

Heb je veel dagen waarop alles chaotisch door elkaar lijkt te lopen? Je moet aan alles tegelijkertijd denken, het is las...

Lees verder
Zingeving
Meer over klacht
Zingeving

Wat geeft mijn leven zin? Waarom doe ik wat ik doe? Wie ben ik? Dit zijn een paar zingevingsvragen die veel mensen zichz...

Lees verder