Symptomen van autisme

Autisme uit zich niet bij iedereen hetzelfde. Wel is er een aantal kenmerken dat vaak voorkomt. Een combinatie van verschillende symptomen bepaalt vaak of iemand autisme heeft. De symptomen komen voor op verschillende gebieden. Herken jij je in onderstaande symptomen?

Problemen in de communicatie

Problemen in de communicatie is een duidelijk kenmerk van autisme. We maken onderscheid in het uiten van communicatie en het begrijpen van communicatie. Wanneer je autisme hebt begrijp je het technische deel van communicatie (woordenschat/grammatica) vaak wel, alleen de sociale/emotionele aspecten zijn vaak moeilijk. In de praktijk betekent dit dat je gesprekken/woorden soms letterlijk neemt:

 • Je begrijpt bijvoorbeeld woordgrapjes of sarcastische opmerkingen niet.
 • Je kan problemen ervaren bij spreekwoorden of emotionele begrippen.
 • Je kan problemen ervaren bij woorden waarbij de betekenis varieert in tijd, ruimte of persoon; zoals straks of ik.

Behoefte aan structuur

Mensen met autisme kunnen moeite hebben met verbeelding. Dit uit zich voornamelijk in weinig variatie en vasthouden aan een voorspelbare situatie. Structuur is voor mensen met autisme vaak erg belangrijk. Drukte, onregelmatigheid en veranderingen kunnen een zware belasting zijn. Het herhalen van handelingen, het hebben van rituelen, of dwangmatig gedrag komt veel voor.

Sociale vaardigheden

Iemand met autisme ervaart vaak problemen bij sociale interactie. Dit betekent niet dat als je deze stoornis hebt je niet sociaal kan zijn. Wel ervaren mensen met autisme vaak moeite met het inschatten van de sociale interactie door het ontbreken van duidelijke en vaste regels. Verder is het vaak moeilijk voor iemand met autisme om zich in te leven in een ander (empathie) maar ook om bij zijn eigen gevoel te komen.

Prikkelverwerking

Wanneer je autisme hebt kun je onder- of overgevoelig zijn voor zintuiglijke prikkels. Bij overgevoeligheid komt er te veel zintuiglijke informatie binnen. Hierdoor is het lastig om al deze prikkels te verwerken. Prikkelrijke omgevingen zoals bijvoorbeeld een winkelcentrum kunnen voor mensen met autisme als onprettig worden ervaren. Bij onderprikkeling krijgt iemand juist te weinig prikkels binnen. Hierdoor kunnen belangrijke zintuiglijke prikkels, zoals een pijnprikkel, gemist worden.

Sterke punten bij mensen met autisme

Naast beperkingen worden er ook een aantal sterke punten aan autisme verbonden, bijvoorbeeld:

 • detailgerichtheid
 • sterk analytisch vermogen
 • eerlijkheid
 • lange concentratie
 • goed geheugen

Kenmerken autisme bij vrouwen

Bij vrouwen uit autisme zich vaak anders dan bij mannen. Hierdoor wordt autisme ook minder vaak herkend en gediagnosticeerd bij vrouwen dan bij mannen. Ook is het stellen van de diagnose moeilijker omdat vrouwen beter kunnen compenseren en camoufleren dan mannen. Wat niet altijd gezien wordt is dat dit veel energie kost. Hierdoor hebben vrouwen met autisme vaak last van vermoeidheidsklachten.

Wat als je de symptomen van autisme herkent?

Er valt vaak goed met autisme te leven. Een psycholoog kan jou meestal goed leren omgaan met autisme en de symptomen die daarbij horen. Heb jij hulp nodig bij aan autisme gerelateerde klachten? Bij Psyned zijn verschillende psychologen aangesloten die gespecialiseerd zijn in autisme.

Leren omgaan met autisme?

Ervaar jij beperkingen of heb je moeite met je autisme? Blijf hier niet mee lopen en bel met ons. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij je past.

 • Persoonlijk advies
 • Geen wachtlijst
 • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog
Leren omgaan met autisme?

Ervaar jij beperkingen of heb je moeite met je autisme? Blijf hier niet mee lopen en bel met ons. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij je past.

 • Persoonlijk advies
 • Geen wachtlijst
 • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog