Waarom vrouwen met autisme vrijen lastig vinden

Autisme, Relatietherapie      Loes Dols     

Omdat autisme veel vaker bij mannen dan bij vrouwen wordt geconstateerd, wordt er vaak weinig onderscheid gemaakt tussen de klachten van de mannen en die van de vrouwen. Toch uit autisme zich vaak anders bij mannen dan bij vrouwen, zegt psycholoog Loes Rey Dols – zo ook op het gebied van seks. Het gevaar van overprikkeling is bij vrouwen met autisme vaak veel groter. Wel is het goed is om te benoemen dat autisme zich bij iedereen anders uit, ook als het gaat om de beleving van seks. Loes legt in dit artikel uit waarom overprikkeling tijdens seks vaker voorkomt bij vrouwen met autisme en geeft advies.

Waarom vrouwen met autisme vrijen lastig vinden

Veel mensen staan er niet snel bij stil, maar mensen met autisme, met name vrouwen, kunnen hun seksualiteit anders beleven dan mensen zonder autisme. In mijn ervaring met cliënten ervaren mannen met autisme vaak wel extra sterke prikkelingen, zoals gebruikelijk bij autisme, maar ervaren zij deze prikkelingen bij seks minder vaak als negatief. Vrouwen met autisme geven echter vaker aan dat alle aanrakingen vrij heftig zijn, ook als deze aanraking van hun partner komt die ze vertrouwen.

Autisme en intieme aanrakingen

Voor sommige vrouwen met autisme zijn gevoelige aanrakingen niet altijd prettig, omdat ze sowieso al snel overladen worden met prikkels. Om die reden moeten deze vrouwen zich echt op een intieme aanraking instellen en zichzelf er vaak ook van overtuigen dat het fijn is. Voor hen is lichamelijk contact zo intens dat elke spontane aanraking een schrikreactie kan veroorzaken. Zeker als ze van achteren worden vastgepakt kan dit overweldigend zijn, omdat ze de aanraking dan ook niet zien aankomen. Het duurt dan even voordat ze de knop om kunnen zetten en het als prettig kunnen ervaren.

Liever geen voorspel

Niet alle vrouwen vinden voorspel prettig. Voor vrouwen met autisme kunnen dingen zoals friemelen, knuffelen, strelen en aanraking van de borsten bijvoorbeeld voor te veel prikkels zorgen die zij (bijna) niet kunnen verwerken. Een van mijn cliënten omschreef dit als hetzelfde gevoel als de kieteldood. Dat hou je ook niet zo lang vol.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Seks: zeker mogelijk maar niet voor iedereen makkelijk

Een deel van de vrouwen met autisme slaat daarom het overspel over en houdt het bij de daad zelf. De één beleefd hier plezier aan, maar voor een ander kan het een opgave zijn. Dit komt doordat eerst alle omgevingsprikkels moeten kunnen worden uitgeschakeld en de focus moet komen te liggen bij de partner. Bij een deel van de vrouwen is zelfstimulatie een oplossing om toch opgewonden te kunnen raken, maar voor een ander deel zijn ook dit te veel prikkels. Daarnaast kan het zelfs zijn dat ze door de seks de rest van de dag overprikkeld blijven. Hier zijn ze dan vervolgens weer bang voor, wat ervoor zorgt dat ze nog minder vaak seks willen hebben.

Libido is niet hetzelfde als liefde

Vrouwelijke cliënten geven vaker aan dat hun libido erg laag is en dat ze zelden zelf initiatief zullen nemen op seksueel gebied. Dit is voor de partner vaak moeilijk. Meestal is het libido van de partner hoger en wordt hij hierin dus vaak afgewezen. Belangrijk is dat de partner dit niet persoonlijk opvat. Het heeft namelijk niks te maken met haar liefde voor hem/haar; libido is namelijk niet hetzelfde als liefde. De vrouw kan veel liefde voelen, maar toch moeite hebben met seks.

Hoe ga je ermee om: tips

Zoals aan het begin van dit artikel al genoemd werd, uit autisme zich bij iedereen anders en daarom kunnen de behoeften bij seks ook verschillen. Kijk daarom samen of onderstaande tips bij jullie passen:

  • Vraag haar met woorden of ze seks wil in plaats van dit op een fysieke manier te doen. Het kan zijn dat zij bepaalde hints niet altijd meteen begrijpt. Dan kan het beter werken om duidelijk aan te geven wat je wilt.
  • Als de prikkels van aanraking op dat moment te veel zijn kan ze je hard wegduwen of bot reageren, terwijl dat niet hoeft te betekenen dat ze niet openstaat voor vrijen. Zorg dat ze jou kan zien en niet overvallen wordt door je aanraking.
  • Veel vrouwen geven aan dat de partner hen beter in eerste instantie alleen kan vast pakken, zonder verder te bewegen of te strelen. Dit geeft hen de tijd om aan de aanraking te wennen.

Ten slotte, zoals in iedere relatie, is het goed om open te communiceren over wat jullie wel en niet fijn vinden op seksueel gebied. Lees meer over autisme en relaties in dit artikel. En praat samen over wat als vervelend ervaren kan worden en wat wel prettig is, zodat jullie daar allebei rekening mee kunnen houden.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs en nieuwsartikelen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niks meer!

Meld je aan!

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs en nieuwsartikelen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niks meer! schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Meld je aan!

Dit vind je misschien ook interessant

Wat als jij, of jouw partner, geen seks meer wil?
Relatietherapie
Wat als jij, of jouw partner, geen seks meer wil?

Wat zijn de oorzaken van een laag libido? Een libido. Wat is dat precies? Onder libido verstaan we hoeveel zin iemand he...

Lees verder
Liefdestalen, welke spreek jij?
Relatietherapie
Liefdestalen, welke spreek jij?

De liefdestalen Volgens Dr. G. Chapman bestaan er vijf liefdestalen. Samenzijn, bemoedigende woorden, cadeaus, hulpvaard...

Lees verder
4 #Jaloezie – Het beschermschild van de liefde of vergif voor je relatie?
Podcast
4 #Jaloezie – Het beschermschild van de liefde of vergif voor je relatie?

Iemand die ons alles kan vertellen over het onderwerp jaloezie en we dus heel graag in de studio wilde, is sociaal psych...

Lees verder
Autisme Spectrum Stoornis (ASS)
Meer over klacht
Autisme Spectrum Stoornis (ASS)

Als je autisme hebt, verwerk je informatie op een andere manier. Je zintuigen zijn extra gevoelig en raken snel overprik...

Lees verder