Categorie
Categorie

Waarom vrouwen met autisme vrijen lastig vinden

Omdat autisme veel vaker bij mannen wordt geconstateerd dan bij vrouwen, wordt er vaak weinig onderscheid gemaakt tussen de klachten van de mannen en die van de vrouwen. Toch zijn er belangrijke verschillen, zegt Psyned psycholoog Loes Rey Dols – in het bijzonder op het gebied van seks. Het gevaar van overprikkeling is bij autistische vrouwen veel groter. Loes legt uit waarom en geeft advies.

Veel mensen staan er niet snel bij stil, maar mensen met autisme, met name vrouwen, beleven hun seksualiteit anders dan mensen zonder autisme. In mijn ervaring met cliënten ervaren mannen met autisme wel extra sterke prikkelingen, zoals gebruikelijk bij autisme, maar ervaren zij deze prikkelingen bij seks minder vaak als negatief. Vrouwen met autisme geven echter aan dat alle aanrakingen vrij heftig zijn, ook als deze aanraking van hun partner komt die ze vertrouwen.

Autisme en intieme aanrakingen

Voor deze vrouwen zijn gevoelige aanrakingen vaak niet zo prettig, omdat ze sowieso al snel overladen worden met prikkels. Om die reden moeten ze zich echt op een intieme aanraking instellen en zichzelf er vaak ook van overtuigen dat het fijn is. Voor vrouwen met autisme is lichamelijk contact zo intens dat elke spontane aanraking een schrikreactie kan veroorzaken. Zeker wanneer ze van achteren worden vastgepakt is dit overweldigend, omdat ze de aanraking dan ook niet zien aankomen. Het duurt dan ook even voordat ze de knop om kunnen zetten en het als prettig kunnen ervaren.

Liever geen voorspel

Als het gaat over voorspel is dit vaak niet goed te doen voor vrouwen met autisme. Dingen zoals friemelen, knuffelen, strelen en aanraking van de borsten zijn zoveel prikkels dat dit vaak te veel is om te verwerken. Een van mijn cliënten omschreef dit als hetzelfde gevoel als de kieteldood. Dat hou je ook niet zo lang vol.

Seks: mogelijk maar niet makkelijk

Dit betekent dan ook dat meestal alleen de daad zelf wordt gedaan. Ook dit alleen is vaak al een opgave voor de vrouw met autisme. Ze willen zich wel hiervoor openstellen maar het kost vaak veel moeite. Ze moeten eerst alle omgevingsprikkels uit kunnen schakelen en zich richten op hun partner. Bij een deel van de vrouwen is zelfstimulatie een oplossing om toch opgewonden te kunnen raken, maar voor een ander deel zijn ook dit teveel prikkels. Daarnaast kan het zelfs zijn dat ze door de seks de rest van de dag overprikkeld blijven. Hier zijn ze dan vervolgens weer bang voor, wat ervoor zorgt dat ze nog minder vaak seks willen hebben.

Libido is niet hetzelfde als liefde

Vrouwelijke cliënten geven vaak aan dat hun libido erg laag is en dat ze zelden zelf initiatief zullen nemen op seksueel gebied. Dit is voor de partner vaak moeilijk. Meestal is het libido van de partner hoger en wordt hij hierin dus vaak afgewezen. Belangrijk is dat de partner dit niet persoonlijk opvat. Het heeft namelijk niks te maken met haar liefde voor hem/haar.

Hoe ga je er mee om: tips

Een paar algemene tips voor een seksuele relatie met een vrouw die autisme heeft:

  • Vraag haar met woorden of ze seks wil in plaats van dit op een fysieke manier te doen. Ze snappen bepaalde hints niet altijd meteen en is het beter om duidelijk aan te geven wat je wilt.
  • Als de prikkels van aanraking op dat moment teveel zijn kan ze je hard wegduwen of bot reageren, terwijl ze dat niet betekent dat ze niet openstaat voor vrijen. Zorg dat ze je kan zien en niet overvallen wordt door je aanraking.
  • Veel vrouwen geven aan dat de partner hen beter in eerste instantie alleen kan vast pakken, zonder verder te bewegen of te strelen. Dit geeft hen de tijd om aan de aanraking te wennen.

Ten slotte, zoals in iedere relatie, is het goed om open te communiceren over wat jullie wel en niet fijn vinden op seksueel gebied. Deze vrouwen kunnen prima aangeven wat ze lastig vinden, zodat je daar rekening mee kan houden.

© 2016 Loes Rey-Dols – Psycholoog Maastricht

Loes Dols

Loes Dols

Psycholoog Maastricht

Loes Rey Dols is Psyned psycholoog in Maastricht en behandelt een breed spectrum aan klachten, inclusief hulpvragen op het gebied van angst, (negatief) zelfbeeld, autisme en ADHD.

Dit vind je misschien ook interessant

Hulp of advies nodig?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij je past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720 Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog