Skip to content
Psyned

Hoe steun je iemand die rouwt?

Jouw naaste heeft een verlies geleden en jij wilt er natuurlijk graag voor diegene zijn. Maar, hoe doe je dat? Wat is een goede manier om troost te bieden aan iemand die verdrietig is? Iedereen rouwt anders. Dit kan het geven van passende steun moeilijk maken. Wij helpen jou graag bij het goed ondersteunen van jouw naaste bij rouw.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij je past

  • Erkende psychologen
  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Hoe steun je iemand die rouwt?

Jouw naaste heeft een verlies geleden en jij wilt er natuurlijk graag voor diegene zijn. Maar, hoe doe je dat? Wat is een goede manier om troost te bieden aan iemand die verdrietig is? Iedereen rouwt anders. Dit kan het geven van passende steun moeilijk maken. Wij helpen jou graag bij het goed ondersteunen van jouw naaste bij rouw.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Begrijpen hoe het rouwproces werkt

Als jij er graag voor iemand wilt zijn kan het voor jou helpen om te begrijpen hoe het rouwproces werkt. Rouwen is een erg persoonlijk proces en verschilt per persoon. Toch is het goed om de kenmerken van het proces te begrijpen en herkennen. Zo kan jouw naaste zich de ene dag beter voelen, opgewekt en spraakzaam zijn, en de andere dag somber en stil zijn.

Het is daarbij goed je te realiseren dat voor iemand die rouwt, zijn of haar wereld stilstaat. En dat terwijl het dagelijks leven gewoon door gaat. Dat doet ontzettend pijn voor diegene. Ze zouden het dan ook het liefst uitschreeuwen.

Er voor iemand zijn, hoe doe je dat?

Iemand die rouwt voelt zich vaak erg eenzaam en verdrietig en heeft steun nodig: een schouder om op te huilen, een vertrouwd persoon om tegen te praten, of juist om niet tegen te praten. Door er voor iemand te zijn maak je het rouwproces net dat stukje minder moeilijk. Hoe kan je er voor iemand zijn? Dat kan in kleine dingen zitten, bijvoorbeeld iemand bellen, langskomen of een luisterend oor bieden.

Praten en luisteren

Als je niet weet wat je moet zeggen tegen iemand die aan het rouwen is kun je altijd nog goed luisteren. Het kan veel steun bieden door iemands gevoelens te erkennen. De wetenschap dat jij er bent om tegen te praten en gevoelens bij te uiten kan helpen tegen het eenzame gevoel dat rouw met zich meebrengt. Als betrokkene is het daarom ook nuttiger om te leren luisteren in plaats van de juiste woorden te vinden.

Soms is het moeilijk om over het verlies te praten, maar het onderwerp vermijden kan nog pijnlijker zijn. Het kan de nabestaande erg helpen om erover te praten, maar geef diegene de ruimte om dat zelf te bepalen. Het is hierbij belangrijk dat jij oprechte interesse toont in de gevoelens van de ander. Zo kun je het best begrijpen waar de nabestaande het wel of niet over wil hebben.

Praktische steun bieden

Is jouw naasten iemand verloren? Bij een overlijden komt vaak veel kijken en voor de nabestaanden is het is vaak moeilijk om zelf om hulp te vragen. Door op dit gebied attent te zijn kun je iemand die rouwt erg helpen. Biedt ze aan of je met specifieke zaken kunt helpen, in plaats van te zeggen: “laat het me weten als je iets nodig hebt”. Denk bijvoorbeeld aan:

  • helpen in het huishouden;
  • jouw naaste meenemen om iets leuks te doen;
  • eten langsbrengen;
  • op kinderen passen;
  • helpen met het regelen van de begrafenis.

Steun tijdens feestdagen

Kerst, Oud & Nieuw, een verjaardag; dit soort dagen kunnen voor iemand die rouwt extra lastig zijn. Je zou de nabestaande steun kunnen bieden door hem of haar op deze dagen uit te nodigen of gewoon even op te bellen en te laten weten dat jij voor hem of haar klaarstaat. Op dagen als deze is dat vaak zeer welkom.

Wat kun je beter niet doen?

Ondanks dat we begrijpen dat het moeilijk kan zijn om iemand op de juiste manier te helpen, betekent dat niet dat het beter is helemaal niets van je te laten horen. Rouwen kan erg eenzaam zijn. Iemand heeft een zwaar verlies geleden en kan steun vaak erg goed gebruiken.

Hoe goed je het ook bedoelt, er is een aantal dingen dat je misschien beter niet kunt doen of zeggen tegen iemand die rouwt. Bepaalde uitspraken kunnen verkeerd overkomen, of het iemand moeilijker maken om het verdriet te uiten. Je kunt er bijvoorbeeld beter niet vanuit gaan dat je weet hoe de ander zich voelt. Door te denken dat je weet hoe iemand zich voelt kun je de verkeerde dingen zeggen, of onderschatten hoe moeilijk het voor diegene is. Het is in dit geval beter om zonder oordeel te luisteren.

Ook het noemen van dooddoeners als “het leven gaat door” of “tijd heelt alle wonden” kan verkeerd vallen bij de nabestaande. Door dit soort dooddoeners kan het voor de nabestaande voelen alsof er niet genoeg ruimte is om verdriet te voelen, en ze maar ‘door’ moeten.

Hulp bij rouwverwerking

Verlies is altijd moeilijk, en zeker in het begin kan het lijken alsof het rouwen nooit stopt. Heb jij zelf onlangs een verlieservaring meegemaakt of loopt jouw naaste vast in het rouwproces? Wij helpen je graag. Wij bieden jou graag een luisterend oor en gaan als je dat wilt samen met jou op zoek naar hulp. Bel ons op 085 - 4014 720 of plan een adviesgesprek op een moment dat het jou uitkomt. Blijf niet alleen met je verdriet en zorgen zitten.

Deze psychologen helpen je graag bij Rouwverwerking

Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned