Positieve psychologie

Waarbij het in de psychologie vaak gaat om jouw klachten en het oplossen daarvan, is het in de positieve psychologie anders. Zoals de naam al verraad, gaat het bij positieve psychologie om (het effect van) een positieve mindset. Alles wat je aandacht geeft groeit. Focussen op het positieve kan er dus voor zorgen dat je je gelukkiger en veerkrachtiger voelt.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Wat is positieve psychologie?

Positieve psychologie is een vrij nieuwe stroming binnen de psychologie; het werd in de jaren ‘90 geïntroduceerd. In plaats van het uitsluitend identificeren en behandelen van klachten, zoals in de psychologie vaak gebeurt, richt positieve psychologie zich op (het ontwikkelen van) kracht. Je focust op de positieve kanten van het leven, zoals op geluk, welzijn en persoonlijke groei. Die positievere bril is goed voor je (mentale) gezondheid. Belangrijke onderwerpen binnen deze stroming zijn onder andere optimisme, hoop, eigen effectiviteit (het geloof in wat jij kan), gevoel van eigenwaarde, veerkracht, betrokkenheid en competentie. Met positieve psychologie werk je aan het vergroten van je draagkracht en dat heeft een positieve invloed op jouw welzijn.

Het is goed om te weten dat negatieve gevoelens en emoties er ook mogen zijn binnen de positieve psychologie, net als in het echte leven. Jouw psycholoog leert je met positieve psychologie deze emoties te accepteren en je focus te verleggen op de dingen die wél goed gaan.

Hoe helpt positieve psychologie?

Wij mensen zijn gemaakt om sterker te reageren op iets negatiefs dan op iets positiefs. Het is daarom moeilijker om positief te blijven in moeilijke tijden en makkelijker je mee te laten slepen in negativiteit. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe positieve psychologie jou kan helpen:

  • Psychische problemen voorkomen: Als je je meer ontwikkelt op het gebied van positieve emoties (vreugde, belangstelling, trots, dankbaarheid, hoop, optimisme), verbondenheid en veerkracht kan je beter omgaan met (toekomstige) tegenslagen. Je bent weerbaarder en zal dus minder snel last krijgen van psychische problemen.
  • Verbeteren van je mentale gezondheid: Ook al richt positieve psychologie zich niet specifiek op het behandelen van psychische klachten, kan het wél een positief effect hebben op je mentale gezondheid als je last hebt van psychische klachten. Het vergroten van positieve emoties, veerkracht en daarmee je draagkracht kan namelijk bijdragen aan het verminderen van symptomen als angst en depressie.
  • Het doormaken van persoonlijke groei: Positieve psychologie zorgt voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Door middel van zelfreflectie, het identificeren en benutten van sterke kanten en talenten, het stellen van doelen en het zoeken naar uitdagingen, kan positieve psychologie jou helpen om alles uit jezelf te halen.

Bij welke klachten kan positieve psychologie helpen?

Positieve psychologie richt zich niet direct tot het behandelen van jouw klachten. Daarom wordt deze therapievorm vooral gebruikt als aanvulling op andere behandelvormen, zoals cognitieve gedragstherapie, ACT of EMDR. Positieve psychologie is dus een goed extra hulpmiddel om je te richten op de sterke kanten van de mens, om je beter te voelen over jezelf, meer balans te ervaren en je veerkracht en weerbaarheid te vergroten.

Bij Psyned bieden we maatwerk. Dat wil zeggen dat onze psychologen aan de hand van jouw verhaal en hulpvraag kijken welke behandelvorm(en) het beste bij jou aansluit(en). Dit maakt de psychotherapie persoonlijk en effectief; zo behalen we de beste resultaten.

Vind jouw psycholoog

Denk jij dat positieve psychologie jou goed kan helpen bij het verrijken van je leven? Wil je werken aan jouw veerkracht en weerbaarheid? Wij helpen je graag. Bel naar 085 4014 720 voor persoonlijk advies of plan hier je adviesgesprek in. Via Psyned kan je binnen een week bij een psycholoog terecht.

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door . Eline is psycholoog in Groningen en gebruikt zelf ook positieve psychologie in haar behandelingen. Ze is aangesloten bij Psyned en het NIP.

Lara, Psyned verwijsteam
Wil jij veerkrachtiger worden?

Werk samen met een psycholoog aan je weerbaarheid, zodat je beter om leert gaan met (toekomstige) tegenslagen. Zet vandaag nog de eerste stap om mentaal sterker te worden.

Plan jouw gratis adviesgesprek