Wanneer ga je naar een psycholoog?
Met welke klachten kan je naar een psycholoog?

Wanneer ga je naar een psycholoog?

Bij Psychologen Nederland krijgen wij regelmatig de vraag wanneer je naar een psycholoog gaat. Het is immers lastig om voor jezelf te bepalen of je klacht 'erg' genoeg is om naar een psycholoog te gaan. Toch is deze vraag in principe makkelijk te beantwoorden: als jij voelt dat er iets speelt waar je niet uitkomt raden we aan om een afspraak te maken bij een psycholoog.

Klachten, problemen en vragen

We krijgen de meest uiteenlopende vragen. Slaapproblemen, depressies, vastgelopen relaties, trauma's, burn-out, angsten, rouw- en verliesverwerking... Je kunt met al je vragen bij ons terecht, niets is raar of vreemd. Bedenk dat psychologen dagelijks mensen zien met uiteenlopende klachten en vraagstukken. Wat voor jou misschien voelt als iets is om je voor te schamen is dat voor een psycholoog absoluut niet! Ook als je niet precies weet wat er aan de hand is kan een psycholoog je helpen door met jou uit te zoeken wat er speelt en hoe je dit kunt verhelpen.

Je weet het zelf het beste

Jouw klacht zit van binnen. Je kunt het niet zien of vergelijken met iemand anders. Meestal zijn het klachten of problemen die je moeilijk kunt uitleggen. Heb je een burn-out of ben je aan vakantie toe? Is je kind lekker druk of heeft hij ADHD? Vertrouw op je gevoel. Als jij het gevoel hebt dat er iets niet klopt en dat je het even niet alleen kan dan is het voldoende om dat gevoel serieus te nemen.

De eerste stap zetten

Voordat een psycholoog, psychotherapeut of orthopedagoog wordt bezocht, duurt het vaak maanden voordat iemand de knoop doorhakt om hulp te zoeken. Van de Nederlandse bevolking heeft meer dan 43% ooit in zijn of haar leven psychische klachten. Velen uit deze groep worden door schaamte en terughoudendheid belemmerd om hulp te zoeken. Toch komt ongeveer 90% binnen een jaar bij de huisarts of een andere hulpverlener terecht. Wacht niet te lang om met uw klachten naar de huisarts of psycholoog te gaan. In een vroeg stadium zijn psychische klachten meestal beter te behandelen.

Verwijsbrief nodig?

Wanneer het niet lukt om zelfstandig uw probleem op te lossen kan een psycholoog u goed helpen. U kunt via uw huisarts een verwijsbrief krijgen waarmee u bij een psycholoog terecht kunt. Bij sommige psychologen kunt u terecht zonder verwijsbrief. Dit zijn de contractvrije psychologen. Eerstelijns psycholoog, tweedelijns psycholoog of psychiater?

In Nederland zijn er verschillende registraties voor psychologen. In grove lijn wordt onderscheid gemaakt tussen eerstelijns ­ en tweedelijns psychologische zorg. Tegenwoordig noemen we dit respectievelijk Generalistische Basis GGZ (GBGGZ) en Specialistische GGZ (SGGZ). Mensen met lichte psychische klachten worden over het algemeen eerst doorverwezen naar een eerstelijnspsycholoog (GBGGZ) of POH­GGZ. Bij ernstige en/of meervoudige problematiek, verslaving of acute crisis kan, in overleg met uw huisarts, verwijzing naar tweedelijnszorg (bijv. een psychotherapeut of psychiater) nodig zijn (SGGZ).

Een afspraak maken

Je bent niet voor niets op deze website terecht gekomen. Dat je hier bent wil zeggen dat je je klacht serieus neemt en misschien al het gevoel hebt dat je het niet helemaal zelf kunt. Wij raden je dan ook aan om je klacht of vraag voor te leggen aan de praktijkassistente van Psyned via 085 - 4014720. Zij kan je van advies voorzien en desgewenst direct een afspraak inplannen bij een psycholoog bij jou in de buurt.  

Daarnaast kun je de online zelftest doen, deze kan je vertellen of een behandeling voor je psychische klachten wenselijk is.