Skip to content
Psyned

Hypnotherapie

Hypnotherapie is een behandelvorm waarin je met behulp van hypnose, of trance, meer inzicht in jezelf krijgt en aan je klachten kan werken. Die toestand van trance is iets wat we allemaal wel kennen, en waar we allemaal op dagelijkse basis spontaan in terecht komen, jij dus ook. Want ken je dat gevoel? Je bent zo verdiept in een boek of je favoriete serie dat je na drie keer roepen pas doorhebt dat iemand het tegen jou heeft. Je bent zo gefocust dat je alles om je heen even vergat. Of je bent wat aan het dagdromen en komt ineens op een briljante oplossing voor een probleem waar je al een hele tijd op zat te kauwen. Nou, dat is trance. Een heel natuurlijk proces dus. Maar je kunt zo’n toestand van trance ook actief opwekken. Dat heet dan hypnose. En dat doet een hypnotherapeut voor je. Door gebruik te maken van die toestand, kan een hypnotherapeut jou helpen met je probleem. Op deze pagina lees je hoe hypnotherapie precies werkt en wat je ermee kan bereiken.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij je past

  • Erkende psychologen
  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Hypnotherapie

Wat is hypnotherapie en hoe werkt het?

Hypnotherapie is een bewezen effectieve therapievorm waarbij hypnose wordt gebruikt om bepaalde klachten te behandelen. Je kan hiermee jouw onderbewustzijn aanspreken en jouw gevoelens en klachten beter leren kennen. Ons dagelijkse denken, voelen en handelen wordt namelijk in sterke mate gestuurd door ervaringen die opgeslagen zijn in ons 'onbewuste'. Om actief toegang te kunnen krijgen tot die onbewuste laag in onze geest, helpt het om in een toestand van trance te zijn. Hypnotherapie wordt onder andere bij angstklachten, depressieve gevoelens, lichamelijke klachten, slaapproblemen en stress ingezet. Tijdens een hypnotherapiesessie brengt de behandelaar je in een lichte trance, waarin je natuurlijk de volledige controle behoudt. Als er iets opvallends gebeurt, ben je direct weer in het hier en nu. Jouw therapeut stelt vragen en je leert jouw gedachten en gevoelens beter onder woorden te krijgen. Hierdoor leer je ook beter begrijpen waar ze vandaan komen.

Het verschil tussen hypnotherapie en hypnose

Je denkt bij hypnose misschien aan mensen die opdracht krijgen om allerlei gekke dingen doen terwijl ze zich daar niet bewust van zijn. Dit is het zogeheten toneelhypnose. Het gaat hier om entertainment en dit heeft niets te maken met hypnotherapie. Het doel van de hypnotherapeut is jou te helpen en je uiteindelijk beter te laten voelen, niet om je belachelijk te maken. Bovendien zou dat de hypnotherapeut strafbaar maken. Hypnotherapie is een trance waarbij je voortdurend zelf de controle hebt. Als er iets opvallends gebeurt ben je er meteen weer bij. Terwijl je in deze trance bent gebruikt de therapeut gesprekstechnieken en vaardigheden waarmee je bij je eigen onbewuste processen komt. Vanuit deze onbewuste laag kun je klachten waarbij je eigen denkproces in de weg staat verhelpen.

Wat kan je met hypnotherapie bereiken?

Je leert luisteren naar je onbewuste gevoelens en belemmerende overtuigingen om te buigen naar positievere. Hierdoor doe je nieuwe inzichten over jezelf op die je kunt toepassen in je dagelijks leven. Daarnaast kan hypnotherapie andere therapievormen te versterken. Omdat je dichter bij jezelf komt hebben de andere therapieën ook meer effect. Hypnotherapie brengt jou in een ontspannen staat waarin jij je compleet op je eigen gevoelens kunt richten. Daarnaast wordt de therapievorm gebruikt ter ondersteuning van andere vormen van psychotherapie zoals EMDR of cognitieve gedragstherapie. Hypnotherapie kan jou onder andere helpen bij:

Vind een geschikte hypnotherapeut

Hypnotherapie is een bewezen effectieve behandelvorm, maar het zal per persoon verschillen in hoeverre het effectief is. Hiervoor moet er worden gekeken naar jouw klachten en of het bij jouw behoeften aansluit. Wil jij weten of hypnotherapie kan helpen bij jouw klachten? Neem dan contact (085-4014720) op met ons verwijsteam voor een persoonlijk advies.

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door . Anne is psycholoog in Haarlem en geeft ook hypnotherapie. Ze is aangesloten bij Psyned, het NIP, NBVH en RBCZ.

Deze psychologen helpen je graag met hypnotherapie

Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.

Veelgestelde vragen

Wat is hypnotherapie?

Hypnotherapie is een bewezen effectieve therapievorm waarbij hypnose wordt gebruikt om bepaalde klachten te behandelen. Lees hier alles over hypnotherapie.

Wat kan je met hypnotherapie bereiken?

Je leert luisteren naar je onbewuste gevoelens en overtuigingen. Hypnotherapie kan jou onder andere helpen bij angstklachten, afvallen, stoppen met roken en stress. Lees hier alles over wat je met hypnotherapie kunt bereiken.

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door . Anne is psycholoog in Haarlem en geeft ook hypnotherapie. Ze is aangesloten bij Psyned, het NIP, NBVH en RBCZ.

Psyned blog

In de Psyned blog delen we handige tips, adviezen en inzichten over mentale gezondheid.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned