Pesten en de invloed op je zelfbeeld

Zelfbeeld      Amy Sprikkelman     

Pesten gaat eigenlijk nooit zonder gevolgen. Het kan namelijk een behoorlijke impact hebben op hoe je naar jezelf kijkt. Door alle negatieve ervaringen en gevoelens die je van het pesten krijgt, kan je zelfvertrouwen een behoorlijke deuk oplopen. Dit kan zelfs zo erg zijn, dat je daar 40 jaar later nog last van hebt en een negatief zelfbeeld hebt. Genoeg reden om hier wat extra aandacht aan te geven. Pesten is namelijk niet normaal of iets wat bij het leven ‘hoort’.

Pesten en de invloed op je zelfbeeld

Pesten en je zelfbeeld

Als je vroeger bent gepest of nu wordt gepest, is dat ontzettend pijnlijk. Misschien word je buitengesloten, uitgescholden, bedreigd of zelfs geslagen. Hoe dan ook geeft je dat een gevoel van afwijzing. En als jij jezelf afgewezen voelt, lijkt het alsof je niet goed of leuk genoeg bent. Dit heeft enorme gevolgen voor je zelfbeeld. Door de negatieve ervaringen, ontwikkel je een beeld van jezelf dat niet per se de waarheid is. En dit noemen we een negatief of laag zelfbeeld.

Luister naar de podcast Waar wacht je op?

Veel negatieve gedachten over jezelf? En hoe stop je met piekeren?

Gevolgen negatief zelfbeeld

Als je door het pesten, een negatief zelfbeeld hebt ontwikkeld kan dit je helemaal overnemen. Het kan zelfs voelen alsof je jezelf kwijt bent. Je cijfert jezelf weg en gaat dingen denken als: ”ik ben het niet waard” of ”ik kan dit niet”. Als je dit een lange tijd denkt over jezelf, kun je allerlei angsten ontwikkelen. Zoals faalangst of sociale angst. Je gaat dan plekken als feestjes, etentjes of andere sociale gelegenheden uit de weg. Zo word je wereld steeds kleiner. Eenzaamheid of een depressie liggen dan op de loer. Ben je vooral gepest om hoe je eruitziet? Dan kun je zelfs een eetprobleem ontwikkelen. Kortom, al deze gevolgen kunnen een enorme impact hebben op je leven en je leven (onnodig) zwaarder maken. Misschien houdt het je zelfs tegen het leven te hebben wat je eigenlijk wilt en om te zijn wie je eigenlijk bent.

Hoe versterk je je zelfbeeld na pesten?

Gelukkig zijn er een hoop dingen die je kunt doen om je zelfbeeld te veranderen naar een meer positief zelfbeeld. En vooral een zelfbeeld wat meer past bij wie je echt bent. En ook al kun je je dit nu nog helemaal niet voorstellen, het is echt mogelijk. Hieronder een aantal dingen waar je vandaag mee kunt starten om je eigen zelfbeeld te versterken:

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek
  • Schrijf de negatieve gedachten die je hebt over jezelf op. Je hebt vaak niet door wat je de hele dag door aan jezelf vertelt. Dit gaat voor een groot deel onbewust. Het helpt daarom om er bewust mee bezig te zijn en ze op te schrijven. Misschien vind je het fijn om een notitieboekje mee te nemen, maar de notities in je telefoon kun je ook gebruiken. Als je dit gaat doen, kan dit best confronterend zijn. Hou daar rekening mee.
  • Als je de negatieve gedachten meer inzichtelijk hebt, herken je ze vaak ook sneller. En kun je ook gaan beseffen dat deze gedachten niet per se waar zijn. Deze ben je in de loop van je leven gaan geloven. Dat is tenslotte wat er tegen je werd gezegd tijdens het pesten. Maar je hebt de keuze om ze vanaf vandaag niet meer te geloven.
  • Als je hebt besloten die negatieve gedachten over jezelf niet meer te geloven, helpt het om ze te vervangen voor positieve woorden over jezelf. Dus in plaats van: ”ik ben het niet waard”, kun je zeggen: ”ik ben van toegevoegde waarde”. Of in plaats van ”ik ben niet leuk genoeg”, ”ik mag er helemaal zijn”. Hoe vaker je dat doet, hoe sneller je dat over jezelf gaat geloven én je leven weer wat leuker is.

Maar natuurlijk is het niet altijd zo makkelijk als het lijkt en gaat dit de ene dag beter dan de ander. Waarschijnlijk geloof je al jaren de dingen die je zijn verteld toen je werd gepest. Dat heb je niet zomaar veranderd. En dit hoef je ook niet alleen te doen. Een psycholoog kan je helpen met verschillende behandelvormen. Een behandelvorm die ervoor ontwikkeld is je negatieve zelfbeeld te veranderen naar een positief zelfbeeld, is COMET. Maar ook met cognitieve gedragstherapie, EMDR of ACT leer je weer positiever naar jezelf te kijken.

Maar er zijn ook positieve gevolgen door pesten

Naast alle negatieve gevolgen van pesten, heeft een onderzoek van Tilburg University, Universiteit Antwerpen en de Open Universiteit laten zien dat er ook aantal positieve gevolgen voor je zelfbeeld zijn door het pesten. Zo zeiden een aantal van de ondervraagden dat ze door het pesten in hun kinderjaren zich nu weerbaarder voelde, mentaal en fysiek sterker en ze zelfs hechte vriendschappen aan hebben overgehouden. Misschien geldt dat ook wel voor jou.

Wil je advies over jouw situatie van een professional? Dan helpen we je graag. Plan een gratis adviesgesprek op een moment dat het jou uitkomt of bel meteen naar 085-4014720. Tijdens het gesprek kijken we samen wat je het beste kunt doen.

Amy Sprikkelman

Amy Sprikkelman


Dit vind je misschien ook interessant

Gaslighting: zo herken je deze vorm van emotionele manipulatie
Narcisme
Gaslighting: zo herken je deze vorm van emotionele manipulatie

Ligt het aan mij? Ben ík nou gek? Als je steeds denkt: ‘Het zal wel aan mij liggen’ en ‘Ben ík nou gek?’ is da...

Lees verder
Tegenslagen, hoe ga je er mee om? 5 tips van een professional
Team IKO
Tegenslagen, hoe ga je er mee om? 5 tips van een professional

1. Laat het er gewoon even zijn Als topsporter werk je vaak maanden of jaren toe naar één doel. In Aron zijn geval was...

Lees verder
“Ik dacht dat het liefde was”
Zelfbeeld
“Ik dacht dat het liefde was”

Narcisme kan verwoestend zijn voor een relatie en je los maken van een narcistische partner is moeilijk. Wat is de impac...

Lees verder
Zelfbeeld
Meer over klacht
Zelfbeeld

We hebben allemaal een bepaald beeld van onszelf. Dit noemen we ons zelfbeeld. Gaandeweg in ons leven hebben we dit beel...

Lees verder