Skip to content
Psyned

Overwin je faalangst en paniekaanvallen met deze 6 tips

Ik was 13 en stond trillend als een rietje voor de klas. 20 paar ogen staarden mij aan. Toen besefte ik: ik kan dit niet. Ik werd draaierig, mijn ademhaling versnelde en hyperventilerend verliet ik het klaslokaal: een paniekaanval veroorzaakt door faalangst. Hoe ouder ik werd, hoe erger dit werd. Nu gaat het gelukkig goed met mij. Hoe overwin je faalangst en de bijkomende paniekaanvallen? Ik deel mijn ervaring graag met jou in deze 6 praktische tips:

Psyned - Psychologen Nederland | 01 jul 2022

Tip 1: Kloppen mijn gedachten?

Waarschijnlijk schut je met gemak een aantal negatieve gedachten uit je mouw: ik kan dit niet, ze vinden mij niet leuk, ik ga het verpesten, enzovoort. Ik was hier een ster in. Deze gedachten helpen je niet en hoeven daarnaast helemaal niet waar te zijn. Om je gedachten en gevoelens op een gestructureerde manier te onderzoeken kun je gebruik maken van het G-schema. Dit schema bestaat uit 5 G’s: gebeurtenis, gedachten, gevoel, gedrag, gevolg. Hiermee ontdek je welke gedachten je vaak in de weg zitten, wat de gevolgen zijn en wat er gebeurt als jij je gedachten verandert.

Tip 2: Waarom mag ik niet falen?

Waarom ben je zo streng voor jezelf? Wees eens wat liever! Dit is veel makkelijker gezegd dan gedaan weet ik uit ervaring. Maar hoe fijn zou het zijn als jij het jezelf gunt om te falen? Enne wie zegt dat je gaat falen? Jij kunt slagen. Deze quote van Pipi Langkous hielp mij: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’ Wees je bewust van je innerlijke criticus en ga hier niet meer mee in gesprek. Je kunt het ook helemaal anders bekijken: je kunt helemaal niet falen, wat wel kan is dat je inspanning het ongewenste resultaat heeft.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen
  • Al 47.242 mensen geholen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Tip 3: Zoek (passende) hulp

Waarom zou je in je eentje met je problemen blijven lopen? Zonde! En onnodig. Als kind heb ik direct hulp gekregen van een psycholoog. Helaas leverde dat toen niks op, behalve dat ik de beestjes bij de naam kon noemen (faalangst en paniekaanvallen). Ik dacht hierdoor dat ik niet te helpen was. Dat traject werd dan ook vroegtijdig beëindigd en ik heb een tijd lang geen hulp meer gezocht. In de tussentijd werden mijn klachten alleen maar erger. Later leerde ik dat het falen van de behandeling te maken had met het ontbreken van een klik tussen mij en de psycholoog. Vandaar dat ik wil meegeven dat het super belangrijk is om passende hulp te vinden. Als je faalangst hebt is het makkelijk om te denken dat het aan jou ligt als een behandeling niet slaagt. Dit hoeft helemaal niet het geval te zijn!

Tip 4: Gewoon doen

Voordat ik iets deed piekerde ik me helemaal suf: wat als…, maar…., enzovoort. Het gevolg: mijn stresslevel steeg en regelmatig eindigde het in een paniekaanval. Je denkt jezelf op zo’n moment gek. Wat als je gewoon doet in plaats van dat je eerst 100 gedachten de revue laat passeren? ‘Gewoon doen’, is misschien wat te kort door de bocht. Gedachtes die kun je, naar mijn mening, niet stopzetten. Wel kun je wat doen aan dat gepieker. Schrijf bijvoorbeeld je gedachten op, maak gebruik van een piekerkwartiertje en kom uit je hoofd en in beweging. Lees onze pagina over piekeren als je meer wil weten over deze en andere tips.

Tip 5: Je moet fouten maken

Dit is iets wat ik lang niet heb begrepen. Hoezo moet ik fouten maken? Als ik alles in één keer goed doe is dat toch beter? Ik zal je een geheimpje verklappen: je kunt niet alles (in één keer) goed doen. Het gevolg van deze gedachten was dan ook dat ik erg passief werd. Als ik dacht dat ik iets niet kon dan deed ik het namelijk niet. Ik maakte dus weinig fouten, maar kwam ook niet echt verder. Om te slagen zou je dus ‘fouten’ moeten maken. Als je namelijk nooit een ‘fout’ maakt, oftewel een ongewenste resultaat behaalt, dan weet je ook niet wat gewenst is.

Tip 6: Dit blog helpt jou door een paniekaanval heen

Ben je op zoek naar specifieke tips die je door een paniekaanval heen helpen? In dit blog geef ik jou 6 praktische tips die je kunt inzetten op het moment dat je een paniekaanval hebt. Meer weten over paniekaanvallen? Vind verdieping op onze pagina over paniekaanvallen of lees het ervaringsverhaal van filmmaker Alwin Ritstier.

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Faalangst

Meer over klacht

Faalangst

Lees meer informatie over Faalangst

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Psyned e-books

Wil je meer weten over psychische klachten? We hebben verschillende e-books samengesteld om jou te voorzien van praktische informatie. Na het lezen kan je problemen (eerder) herkennen en weet je of het tijd is voor actie.

Psyned podcast: Waar wacht je op?

Wachten op antwoorden, daar geloven wij niet in. In Waar wacht je op? zoekt Amy samen met een Psyned psycholoog uit wat je kan doen als het even niet zo lekker gaat.

Zelftesten: test jezelf

Wil je onderzoeken hoe erg je psychische klachten zijn? Dat kan met onze gratis testen. Deze zelftesten helpen jou je mentale gezondheit te checken. Wanneer je klaar bent met een test, ontvang je meteen een uitslag met advies en tips.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned