Wat als je altijd gestrest bent? 6 tips voor het omgaan met nervositeit

Stress      Psyned     

Je bent gespannen voor een tentamen, je hebt een belangrijke deadline voor je werk of je voelt je niet fijn bij een groep mensen. Wat de reden ook is, we zijn allemaal wel eens nerveus en dat is normaal. Maar wat als je altijd zenuwachtig bent? Sommige mensen ervaren dagelijks een ongezonde dosis stress, en dit kan grote gevolgen hebben op je leven, lichaam en mentale gezondheid. Hoe ga je om met al die stress, onrust en zenuwen? Dat lees je in dit artikel.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op: 3 januari 2024

Wat als je altijd gestrest bent? 6 tips voor het omgaan met nervositeit

Wat is nervositeit?

Nervositeit is wanneer je je onrustig, zenuwachtig of opgewonden voelt. Het kan variëren van een klein beetje spanning tot een sterk gevoel van angst. In bepaalde situaties is het normaal. Denk aan een sollicitatiegesprek, een presentatie of een eerste date. Rusteloosheid kan je op verschillende manieren ervaren. Vaak voel je je slapjes, krijg je buikpijn en versnelt je hartslag. Sommige mensen die last hebben van nerveuze gevoelens gaan hyperventileren. Anderen ervaren hoofdpijn en duizeligheid. In de meeste gevallen ga je overmatig zweten. Soms heb je last van gespannen spieren en verdwijnt je eetlust. Als je al deze klachten negeert, kunnen ze erger worden. Je kan zelfs overspannen raken of in een burn-out komen.

Overwin je nervositeit

In een burn-out komen of overspannen raken wil je natuurlijk het liefste niet. Gelukkig kan je zelf al een hoop doen om dit te voorkomen. Om je op weg te helpen hebben we 6 tips voor je op een rijtje gezet. Hiermee tackle je je nervositeit.

Tip 1: Doe ademhalingsoefeningen tegen stress

Vaak als je last hebt van nervositeit, is je ademhaling heel hoog. De snelle ademhaling noemen we ook wel hyperventilatie. Je krijgt meer zuurstof binnen dan je nodig hebt en dit zorgt voor duizeligheid. Dat is geen fijn gevoel. Als je hier last van hebt adem je op een verkeerde manier. Om weer grip te krijgen op je ademhaling kan je ademhalingsoefeningen doen. Adem vier tellen in en adem acht tellen uit. Of adem drie tellen in en zes tellen uit, net wat voor jou het prettigst voelt. Als je maar langer uitademt dan dat je inademt. Met deze oefening leg je de focus op je ademhaling en kalmeer je je zenuwstelsel, waardoor je vanzelf rustig wordt.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Tip 2: Mindfulness en meditatie

Als je last hebt van nervositeit ervaar je te veel stress. Je hebt onrust in je hoofd en je voelt spanning in je lichaam. Mindfulness en meditatie kunnen je helpen om je hartslag te vertragen en je te kalmeren. Vaak gaan nervositeit en angst samen met negatieve gedachten en zorgen over de toekomst. Mindfulness helpt bij het inperken van piekergedachten. Je wordt bewuster van wat er in je hoofd en lichaam gebeurd. Door regelmatig mindfulness, yoga, ademhalingsoefeningen of meditatie te beoefenen, leer je beter om te gaan met stress.

Tip 3: Blijf bewegen

Bewegen kan op verschillende manieren helpen om nervositeit te verminderen. Tijdens lichaamsbeweging wordt het lichaam gestimuleerd om endorfine vrij te geven. Door dit stofje ben je minder gevoelig voor pijn. Daarnaast zorgt bewegen voor een ontspannen lichaam, minder angstgevoelens en kan je beter slapen. Als klap op de vuurpijl kunnen de stressklachten afnemen.

Tip 4: Schrijf piekergedachten op

Schrijven is een goede uitlaatklep om je gedachten en gevoelens te uiten. Het zorgt ervoor dat de emotionele spanning die hoort bij nervositeit afneemt. Door te schrijven wat er in je omgaat, leer je jezelf kennen en kan je de oorzaak van jouw rusteloosheid achterhalen. Dus, pak pen en papier en noteer alles wat er in je op komt, van emoties tot zorgen. Door het op papier te zetten, kan je beter nadenken over mogelijke oplossingen.

Tip 5: Ga de natuur in

Ga de natuur in als je veel last hebt van nervositeit. Er zijn meerdere redenen dat de natuur in gaan goed is. Het kabbelende water, de zingende vogels en het ritselen van de bladeren kan rustgevend werken. Door een prikkelarme omgeving krijgen je hersenen eindelijk rust van alle informatie die we elke dag binnen krijgen. Wandelen in de natuur verlaagt je bloeddruk en je cholesterolgehalte daalt.

Tip 6: Zorg voor voldoende slaap

Nervositeit kan je nachtenlang wakker houden. Juist wanneer je je slaap zo hard nodig hebt. Tijdens een goede nachtrust herstelt je lichaam en worden stresshormonen zoals cortisol verminderd. Het is daarom belangrijk dat je voldoende slaapt. Achterhaal wat jouw ideale hoeveelheid slaap is. De een heeft al genoeg aan zeven uur, terwijl de ander negen uur moet slapen. Zorg dat je elke nacht genoeg uren maakt. Onthoud wel dat meer slapen niet altijd beter is. Het gaat om slaapefficiëntie. Dit is de tijd dat je daadwerkelijk slaapt tegenover de tijd dat je in je bed ligt.

Leven zonder stress

Het is belangrijk om te weten dat nervositeit normaal is. De meeste mensen ervaren het op een bepaald moment in hun leven. Als je merkt dat de rusteloosheid een lange tijd aanhoudt of dat het je leven belemmert, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Een psycholoog kan je helpen om de juiste aanpak te vinden om met je nervositeit om te gaan of er iets aan te doen. Loop er niet onnodig lang mee rond en plan een gratis adviesgesprek in of bel direct naar 085-4014720.

Psyned

Psyned


Dit vind je misschien ook interessant

Ervaar je werkstress? Met deze 6 tips wordt leren loslaten een stuk makkelijker
Stress
Ervaar je werkstress? Met deze 6 tips wordt leren loslaten een stuk makkelijker

Onzekerheid maakt leren loslaten lastig Als je moeite hebt met loslaten, klamp je je vast aan zaken die jou een gevoel v...

Lees verder
Help, ik sta continu in de overlevingsmodus. Hoe kom ik hieruit?
Burnout
Help, ik sta continu in de overlevingsmodus. Hoe kom ik hieruit?

Hoe gaat het lichaam om met stress? Ons stress-systeem zit in ons zenuwstelsel zit en heeft twee delen die het kan gebru...

Lees verder
10 redenen waarom muziek zo gezond is
Angst
10 redenen waarom muziek zo gezond is

1. Muziek vermindert stress Muziek is het ultieme geneesmiddel voor stress. Rustige muziek zorgt voor een lagere product...

Lees verder
Stress
Meer over klacht
Stress

Stress hebben is heel normaal en menselijk. Voor sommige mensen is het een stok achter de deur om iets gedaan te krijgen...

Lees verder