Ik wil mijn nervositeit overwinnen

Overig      Frank Odding     

Stel dat je nerveus wordt in sociale situaties, je hierbij last krijgt van zweethanden en je je onredelijk veel zorgen maakt. Wat moet je dan doen? Psycholoog Frank Odding beantwoordt de hulpvraag.

Ik wil mijn nervositeit overwinnen

Ik wil mijn nervositeit overwinnen

‘Wellicht is dit een medische vraag, maar ik voel mij in (veelal nieuwe) sociale situaties vaak een beetje nerveus, wat er bij mij toe leidt dat ik zweethanden krijg. Dit ben ik enorm gaan overdenken waardoor ik me nu onredelijk veel zorgen maak over, bijvoorbeeld, of ik nog wel een relatie kan krijgen omdat ik denk dat mensen op me af zullen knappen als ze het merken. Ik heb geen idee of iemand hier iets mee kan, maar het gewoon eens vertellen helpt denk ik ook al.’

Beste Sandra,
Allereerst een compliment: je hebt hulp gevraagd voor je probleem. Ik kan me voorstellen dat dit een stap voor je is geweest en je er hierdoor best een tijd over hebt gedaan.

Niet nerveus

Ik vermoed dat je niet nerveus was toen je jouw vraag mailde. Of toch wel? Laten we ervan uitgaan van niet. We bekijken die situatie eens nader.

Comfortzone

Als je leeft binnen je comfortzone, dan voel je rust en dan ben je op je gemak. Bedenk eens hoe die situatie er voor jou uitziet: veilig in je eigen huis, met je laptop op schoot en je benen op de bank? Online een vraag stellen en je mag anoniem blijven. Ben je alleen of is er iemand bij je? Het is belangrijk om dit plaatje in je hoofd te maken: het plaatje van jouw comfortzone. Je kunt ook in je comfortzone gaan zitten. Luister naar je gevoel: ben je rustig van binnen of toch al wat nerveus?

Toch nerveus

Als je je toch wat nerveus voelt, dan klopt er iets niet: misschien neem je je comfortzone te ruim of schat je hem verkeerd in. Zoek in elk geval verder: in welke situatie voel jij je helemaal op je gemak, zonder zelfs maar een greintje nervositeit?

Jezelf zijn

Als je je van binnen rustig voelt en er is zelfs geen spikkeltje spanning, dan ben je jezelf. Dan leef je een moment zoals je bent, vanuit je eigen wensen, verlangens, behoeften en/of verwachtingen. Als dit de hele dag aan zou houden, dan is er niets aan de hand. Dan speelt je hulpvraag geen rol. Klopt dit voor jou?

Iets leuks

Als je nu iets gaat doen wat je leuk vindt, wat bij je past, dan treedt er vast geen nervositeit op. En dan krijg je ook geen zweethanden. En dan hoef je niets te overdenken. En je hoeft je geen zorgen te maken.

Maar helaas

Dan moet je iets doen, waar je geen zin in hebt of wat niet bij je past. Voor je het doorhebt, staat het zweet in je handen. Wat is er gebeurd? Je bent onbewust over een grens heengegaan. En als je onbewust over een grens gaat, dan ontstaan er problemen. Eerst is er sprake van een kleine ontevredenheid, dat wordt ‘ik zit niet lekker in mijn vel’, wat zich doorontwikkeld naar spanning, stress en uiteindelijk mogelijk een burn-out. In dat rijtje staat bij ergens nervositeit. En als jij nerveus bent, dan krijg je zweethanden.

Een oplossing

Het belangrijkste is dat je leert bewust over grenzen te gaan. Dat start bij eerst rustig worden. Dit doe je door op je ademhaling te letten en die te beïnvloeden. Een goede ademhaling bestaat uit 2 tellen rustig inademen door je neus en 3 tellen rustig uitademen door je mond. Daarna houd je een korte (of langere) pauze. En dan begin je weer van voren af aan. In rust heb je aan ongeveer 6 ademhalingen per minuut genoeg. Als je rustig bent, dan neem je een bewust besluit om tot actie over te gaan. Dit bewuste besluit voorkomt dat je je een ‘slachtoffer’ voelt bijvoorbeeld van de omstandigheden. Je neemt de regie en handelt. Jij noemde sociale situaties. Je kunt dit dus bijvoorbeeld toepassen voordat je naar een kroeg gaat of voordat je op een nieuwe persoon afstapt.

Dus

Eerst kort stilstaan bij jezelf en daarna erop af. Zonder spanning, nervositeit en zweethanden!

© 2018 Frank Odding – Psycholoog Amersfoort

Dit vind je misschien ook interessant

Nominatie ‘Website van het Jaar 2023’
Overig
Nominatie ‘Website van het Jaar 2023’

Met een website die bestaat uit 1.577 pagina’s die gaan over psychische klachten, behandelingen en het maken van de ju...

Lees verder
De klik met je psycholoog: cruciaal voor verbinding en genezing
Overig
De klik met je psycholoog: cruciaal voor verbinding en genezing

De klik met je psycholoog, ook wel de therapeutische relatie genoemd, is één van de belangrijkste voorspellers van het...

Lees verder
Relatie expert over daten, single zijn, relaties en je hechtingsstijl
Overig
Relatie expert over daten, single zijn, relaties en je hechtingsstijl

De eerste paar vragen gaan over hechting. Ben je benieuwd naar jouw hechtingsstijl? Doe dan hier de hechtingtest. Ik den...

Lees verder
Stress
Meer over klacht
Stress

Stress hebben is heel normaal en menselijk. Voor sommige mensen is het een stok achter de deur om iets gedaan te krijgen...

Lees verder