Verschil psycholoog en therapeut

Verschil psycholoog en therapeut

Wat is het verschil tussen een psycholoog en een therapeut?

Een psycholoog heeft psychologie gestudeerd aan de universiteit en heeft daarmee veel kennis opgedaan. Iedereen die therapie geeft is therapeut, een psycholoog kan therapie geven en is daarmee ook therapeut. Therapeuten hebben vaak een (HBO) opleiding gevolgd en/of hebben zich doormiddel van cursussen geschoold om therapie te kunnen geven.

Bij Psyned zijn zowel psychologen als therapeuten aangesloten. Voor veel mensen is niet geheel duidelijk wat het verschil is. Vaak worden therapeuten psychologen genoemd, en andersom. Daarnaast krijgen we vaak de vraag voorgelegd wat nou het concrete verschil is tussen een psycholoog en therapeut.

Als je op zoekt bent naar goede zorg die bij jou past en die aansluit op jouw hulpvraag en voorkeuren is het belangrijk om stil te staan bij verschillende therapieën en behandelmethoden. Daarom leggen we graag uit wat het verschil is tussen een psycholoog en een therapeut.

Toepassing van therapieën

Feitelijk is iedereen die therapieën toepast een therapeut, ongeacht welke vorm van therapie gebruikt wordt. Bij Psyned zijn bijvoorbeeld therapeuten aangesloten die gebruik maken van Hypnotherapie, EMDR, Lichaamsgericht Werken, Transactionele Analyse, Liefdesenergie, Dramatherapie en Gestalttherapie.

Zij hebben hiervoor diverse opleidingen en cursussen gevolgd en zijn vaak aangesloten bij beroepsverenigingen die de kwaliteit van de therapeut garanderen. Om bij een beroepsvereniging aangesloten te worden moet een therapeut zijn kwaliteiten en scholing immers voortdurend bewijzen.

Een psycholoog daarentegen heeft altijd psychologie gestudeerd aan een universiteit en maakt veelal gebruik van gesprekstherapie. Een psycholoog is zodoende een therapeut, maar een therapeut is niet altijd een psycholoog. Net als de therapeuten zijn ook de bij Psyned aangesloten psychologen aangesloten bij een beroepsvereniging.

Opleiding

Al met al zit het verschil dus in de achtergrond: een psycholoog heeft een opleiding psychologie gevolgd terwijl eenieder die een vorm van therapie toepast een therapeut is. Vaak zijn de therapeuten eveneens goed opgeleid en daarnaast gespecialiseerd in een bepaalde behandelvorm. Dit staat beschreven in het Psyned profiel van de betreffende therapeut.

Hulp of advies nodig?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons psychologisch verwijsteam. We adviseren je graag en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij jou past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog