Waarom jongeren zich juist nu eenzaam voelen

Overig      Susannah Chernowitz     

Eenzaamheid ligt op de loer wanneer sociaal contact niet meer spontaan is en veel gewoontes wegvallen. Volgens I&O Research voelt meer dan de helft van de jongeren zich in de huidige tijd eenzaam. Dat is meer dan alle andere leeftijdscategorieën.

Je zou misschien denken dat iedereen ongeveer evenveel last heeft van het thuiszitten en het gebrek aan spontaan contact. Maar waarom voelen juist jongeren zich meer eenzaam? Onze Psyned psycholoog Susannah Chernowitz sprak erover in het NOS journaal (te zien vanaf minuut 7:53 tot 9:42).

Wat is er anders?

Het is voor de jongere generatie erg belangrijk om zich verbonden te voelen met hun werk. Dit geeft een gevoel van richting, zelfwaardering en verbinding. Sociaal contact met collega’s speelt hierin een grote rol. Echter, wanneer je niet meer dagelijks contact hebt met de werkplek en je collega’s, kan dit gevoel van verbinding verzwakken en eenzaamheid veroorzaken.

Ook heb je op deze leeftijd thuis misschien minder mensen om je heen. Je hebt (nog) geen kinderen en/of bent misschien single. Vaste contacten, zoals bijvoorbeeld met andere ouders van school zijn minder vanzelfsprekend. Ten slotte, voor deze jongvolwassenen speelt een groot deel van het sociale leven zich af in de stad, in de cafés of in andere publieke ruimtes. Dat kan nu even niet, waardoor je ook makkelijker eenzaam wordt.

Klik hier voor het item waarin Susannah vertelt over eenzaamheid onder jongeren (minuut 7:53 tot 9:42)

3 tips tegen eenzaamheid

Iedereen zal moeten leven met de realiteit, maar dat betekent niet dat je niet actief iets aan jouw eenzaamheid kunt doen. Deze 3 tips kunnen jou helpen:

Tip 1: Maak tijd voor persoonlijk contact

We hebben persoonlijk contact nodig om gelukkig en gezond te blijven. Het is minder vanzelfsprekend dat je elkaar tegenkomt. Daarom is het belangrijk om hier wat extra tijd en moeite in te steken. Plan in dat je die vriendin of dat familielid gaat (video)bellen. Wees je ervan bewust dat het nu veel minder vanzelfsprekend is om contact te hebben met anderen en steek er actief tijd en energie in.

Tip 2: Probeer een ander te helpen

Als je vermoedens hebt dat iemand in je omgeving eenzaam zou kunnen zijn – al is het alleen omdat je anders wel regelmatig contact had – bel diegene eens op. Eenzaamheid is een bestaand maatschappelijk probleem. We zijn er allemaal gevoelig voor en we kunnen er samen gemakkelijk iets aan doen.

Tip 3: Stel doelen en blijf bezig

Dit helpt jou de tijd door te komen en zorgt ervoor dat jij nog steeds een gevoel van voldoening hebt. Soms kan het inderdaad even eenzaam zijn, maar niets doen zal dat gevoel alleen maar versterken. Neem het heft in handen en je zult merken dat je ongeacht de situatie beter zult voelen.

Geef het de tijd

Er is veel veranderd en dat heeft tijd en aanpassing nodig. Samen kom je deze situatie beter door, maar toch kan het nog lastig zijn. Naast eenzaamheid is stress ook iets wat je kunt ervaren in deze periode. Lees hier meer over omgaan met stress. Wij geven jou nog meer tips om deze periode zo goed mogelijk door te komen.

Dit vind je misschien ook interessant

Jouw waarneming: ik zie, ik zie wat jij niet ziet
Overig
Jouw waarneming: ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Je hebt het vast weleens meegemaakt: jij denkt haarfijn te weten hoe een ander over jou denkt, maar dit blijkt uiteindel...

Lees verder
Groot deel relaties lijdt onder coronamaatregelen; deel bloeit juist op
Nieuws
Groot deel relaties lijdt onder coronamaatregelen; deel bloeit juist op

Onderzoek van behandelorganisatie Psyned laat zien wat voor invloed de coronacrisis heeft op hoe mensen in hun relatie s...

Lees verder
6 tips om je goede voornemens wel vol te houden!
Overig
6 tips om je goede voornemens wel vol te houden!

Heb jij goede voornemens voor het nieuwe jaar? Houd jij dit makkelijk vol of vind je het lastig? In het geval van het tw...

Lees verder
Meer over klacht

...

Lees verder