Hoe ga je om met coronastress?

Overig, Stress      Jim Portanger     

Het kan lastig zijn om te ontspannen in tijden van het coronavirus. Je weet niet waar je aan toe bent, en het virus lijkt iets ongrijpbaars. Ondanks de ingewikkelde situatie zijn er veel mogelijkheden om het voor jezelf makkelijker te maken en meer overzicht te creëren. De stress of misschien zelfs angst die veroorzaakt wordt door het gebrek aan sociaal contact, een verstoord ritme en veel negativiteit hoeft jou niet te beheersen.

Er zijn verschillende manieren om stressklachten te verminderen. Lees verder om erachter te komen wat jij meteen kunt doen om corona-gerelateerde stress te verlichten en met opgeheven hoofd verder te gaan.

Laatste update: 21-12-2021

Hoe ga je om met coronastress?

Controle

Het coronavirus lijkt ongrijpbaar en alles lijkt je te overkomen. Dat gebrek aan controle kan een gevoel van machteloosheid en stress veroorzaken, maar het is goed om te weten dat je hier iets aan kunt doen. In tijden van stress is het belangrijk na te denken over wat er wél kan en om rationeel naar de situatie te kijken. Op veel zaken heb je geen invloed. Het is verstandig daar bewust wat meer afstand van te nemen.

Het anders framen van de situatie

Het is goed om te beseffen dat stress niet per definitie slecht is. Wanneer je gestresst bent heb je een verhoogde alertheid. Soms is dit niet nodig en storend, maar in dit geval helpt het jou ook om de richtlijnen rond hygiëne – de 1,5 meter afstand en regelmatig handen wassen – goed in de gaten te houden. In een bepaalde mate is stress dus belangrijk om jezelf en anderen gezond en veilig te houden. Door op deze manier te denken kun jij de situatie anders framen. Dit is belangrijk om een het gevoel van controle te herstellen en overbodige stress te verlichten.

Consumeer bewust

We worden overspoeld met coronanieuws, zeker als je continu online bent. Door eindeloos sociale media en het nieuws te checken blijf je misschien op de hoogte, maar het kan ook een slechte invloed hebben op jouw mentale welbevinden. Het kan helpen om met jezelf af te spreken dat je maar één of twee keer per dag je timeline en vaste nieuwsbron bekijkt. Ook helpt het om alleen nieuws en informatie te consumeren van bronnen die jij vertrouwt. Lees bijvoorbeeld alleen berichten van officiële instanties, in plaats van berichten van willekeurige mensen op sociale media.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Ook kun je besluiten bewust naar positief nieuws te zoeken, denk bijvoorbeeld aan de hartverwarmende steun die zorgmedewerkers ontvangen of ander nieuws waar jij een goed gevoel bij krijgt. Dit helpt tegen dat knagende gevoel wat je krijgt als je altijd maar slecht nieuws leest.

Het is belangrijk dat jij zelf bepaalt waar jij jouw aandacht aan besteedt en daar de controle over neemt. Ook kun je anderen vertellen dat je het liever over andere onderwerpen hebt dan corona. Zo heb jij zelf in de hand welk nieuws je consumeert en voorkom je dat je meegesleurd wordt in de negatieve tendens.

Stel nieuwe doelen en zoek afleiding

Nu je meer thuis bent en misschien meer vrije tijd hebt kun je jouw aandacht besteden aan dingen waar je eerder niet aan toe kwam. Wil je bijvoorbeeld al maanden iets aan je huis opknappen? Of misschien heb je altijd al een vreemde taal willen leren of een instrument willen bespelen. Het toewerken naar een doel geeft een gevoel van kracht en controle. Zeker als je dat doel opdeelt in mijlpalen. Zet iedere dag wat tijd opzij om aan jouw nieuwe doel te werken.

Meer vrije tijd betekent soms ook meer tijd om te piekeren en stil te staan bij stress die je ervaart. Het zoeken naar afleiding kan hierbij helpen. Wees hierin creatief! Spreek met vrienden of familie af om gezamenlijk te videobellen. Of lees een boek, ga de natuur in, zet Netflix aan, speel met je kinderen; dit zijn allemaal manieren om even je aandacht af te leiden en lekker te ontspannen.

Zorg voor jezelf

Je zit veel thuis en kunt ook niet meer naar de sportschool of vereniging. Desondanks kun je zeker nog genoeg bewegen. Ga regelmatig een rondje wandelen, zorg voor gezond eten in huis en benut andere mogelijkheden om te bewegen. Je kunt bijvoorbeeld thuis een workout doen (YouTube staat er vol mee), of op een andere manier in beweging komen. Je fysiek goed voelen helpt ook om je mentaal beter te voelen.

Het kan ook verleidelijk zijn om ter afleiding meer te snacken, meer en vaker alcohol te drinken of te vervallen in andere ongezonde gewoontes. Besef dat dit vaak slechts manieren zijn om een stressvol en onzeker gevoel te onderdrukken en dat dit gevoel hierdoor niet verdwijnt. Op een later moment kun je die stress juist intenser ervaren. Het is beter om jouw stress te erkennen en deze op een gezonde manier te verminderen.

Het erkennen van stress

Misschien kun jij beter met stress omgaan dan anderen; hoeveel stress je ook ervaart, jij komt de situatie wel door. Toch is het is belangrijk om stil te staan bij jouw stressoren (oftewel oorzaken van stress). Juist nu kan het goed zijn hier meer over na te denken. Het feit dat jij goed met stress om kunt gaan, betekent niet dat deze niet aanwezig is. Neem even de tijd en zet voor jezelf op een rijtje wat jij als stressvol ervaart. Zo voorkom je dat je op een gegeven moment overweldigd raakt, en bewaar je de rust en het overzicht.

Hulp bij jouw stressklachten

Als je stressklachten ervaart en je het moeilijk blijft vinden om hier grip op te krijgen is het verstandig op zoek te gaan naar hulp. Neem contact met ons op via 085-4014720 of maak een vrijblijvende belafspraak via ons contactformulier. Ons verwijsteam geeft jou gratis persoonlijk advies en plant, als je dit wilt, meteen een afspraak in bij een psycholoog die bij jou en je hulpvraag past.

Jim Portanger

Jim Portanger


Dit vind je misschien ook interessant

Leven met een narcist
Overig
Leven met een narcist

Wat is een narcist? Iemand met narcisme vindt zichzelf heel erg belangrijk. Narcisten hebben het gevoel dat ze boven de ...

Lees verder
Hoe help ik iemand met orthorexia nervosa?
Overig
Hoe help ik iemand met orthorexia nervosa?

Wat is orthorexia nervosa? Orthorexia nervosa, ook wel orthorexia genoemd, is een eetstoornis die (nog) niet in de DSM-5...

Lees verder
Hoe ga je om met emotionele verwaarlozing?
Overig
Hoe ga je om met emotionele verwaarlozing?

Wat is emotionele verwaarlozing? Emotionele verwaarlozing is wanneer je niet genoeg aandacht, steun en liefde krijgt van...

Lees verder
Meer over klacht

...

Lees verder