Voel je weer fit, energiek en zelfverzekerd met deze tips

Zelfbeeld          

Ben je net terug van vakantie en wil je graag van je vakantiekilo’s af? Is het jojo fenomeen jou niet onbekend of wil je graag weer fit, energiek en zelfverzekerd door het leven gaan? Onze psycholoog Jaqueline Stet geeft je zes dagen lang elke dag een stap voor een permanente aanpassing van je levensstijl.

Voel je weer fit, energiek en zelfverzekerd met deze tips

Je weet dat je voor een gezonde levensstijl meer moet sporten en wellicht minder koolhydraten moet innemen, maar je doet het niet. Misschien door gebrek aan zelfbeheersing, discipline of om andere redenen. Psycholoog en tevens ervaringsdeskundige Jacqueline Stet snapt dit als geen ander. Vanuit haar ervaring heeft zij dit stappenplan ontwikkeld om je weer fit, energiek, zelfverzekerd en gezond te voelen.

Stap 1: Maak je einddoel concreet.

Ga bij jezelf na waarom je gemotiveerd bent om af te vallen.

Gezondheidsredenen? Je kansen verhogen op de sollicitatie- of datingmarkt? Er slank uitzien? Bepaalde kleding aankunnen? Je energieniveau verhogen? Leven zonder medicatie? Een fitte ouder voor je kinderen zijn? Gezond en vitaal oud worden?

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Wat is jouw persoonlijke einddoel?

63 kg wegen? Maat 38? 10 km binnen een uur rennen? Of misschien een bergtocht maken met je kinderen?

Stel jezelf de vraag: wat symboliseert dit einddoel?

Gebruik hierbij de kracht van verbeelding. Zoals een foto, een tekening of dat ene leuke jurkje uit de periode toen je wellicht slank was. Uiteraard kan je ook helemaal losgaan met je fantasieën, maar maak het uiteindelijk wel concreet en zichtbaar. Bijvoorbeeld met een moodboard.

Zorg ervoor dat je het symbool van je einddoel op frequente basis ziet.

Hang het zichtbaar op. Op de koelkast. Aan je sleutelbos. Of plaats de foto op de display van je smartphone. Jouw persoonlijk doel is nu concreet. Doe voorlopig niets, maar geef jezelf de tijd om aan het idee te wennen. Merk je dat beetje bij beetje jouw motivatie toeneemt? Dan ben je op de goede weg. Praat je er met anderen over? Of wellicht houd je het liever voor jezelf. Als je in ieder geval een bepaalde zin voelt opborrelen, zin om iets te gaan veranderen in je leven, ga dan door naar stap 2.

© 2018 Jacqueline Stet – Psychologen Nederland

Dit vind je misschien ook interessant

Gaslighting: zo herken je deze vorm van emotionele manipulatie
Narcisme
Gaslighting: zo herken je deze vorm van emotionele manipulatie

Ligt het aan mij? Ben ík nou gek? Als je steeds denkt: ‘Het zal wel aan mij liggen’ en ‘Ben ík nou gek?’ is da...

Lees verder
Pesten en de invloed op je zelfbeeld
Zelfbeeld
Pesten en de invloed op je zelfbeeld

Pesten en je zelfbeeld Als je vroeger bent gepest of nu wordt gepest, is dat ontzettend pijnlijk. Misschien word je buit...

Lees verder
Tegenslagen, hoe ga je er mee om? 5 tips van een professional
Team IKO
Tegenslagen, hoe ga je er mee om? 5 tips van een professional

1. Laat het er gewoon even zijn Als topsporter werk je vaak maanden of jaren toe naar één doel. In Aron zijn geval was...

Lees verder
Zelfbeeld
Meer over klacht
Zelfbeeld

We hebben allemaal een bepaald beeld van onszelf. Dit noemen we ons zelfbeeld. Gaandeweg in ons leven hebben we dit beel...

Lees verder