Hoe ga je om met tinnitus? – 6 tips

Stress      Kim Kaarsgaren     

‘Wat als het nooit meer over gaat?, Ik word gek. Niet op concentreren Ik kan het wel aan. Het wordt al minder, of toch niet?’ Zomaar een aantal gedachten van mensen die dagelijks te maken hebben met – of strijden tegen – tinnitus. In dit artikel lees je hoe je ermee om kan gaan.

Hoe ga je om met tinnitus? – 6 tips

Tinnitus: de vele vormen en maten.

Ook al lijkt het soms een eenzame strijd, je bent niet alleen. Zo’n 14,4% van de Nederlandse bevolking heeft tinnitus. Veel mensen denken bij tinnitus aan het horen van een constante piep, maar de klachten zijn breder dan dat. Bij tinnitus kan je ook geluiden horen zoals zoemen, tikken, sissen, brommen of fluiten. Naast dat de geluiden wisselen, zijn er ook verschillen in hoe deze tot uiting komen. Voor sommige mensen klinken geluiden hard, voor anderen zacht, en ook is de toonhoogte wisselend per persoon. Soms gaat het horen van zulke geluiden samen met slechthorend zijn of een overgevoeligheid voor geluid. Al met al kan het hebben van tinnitus veel angst en onzekerheid oproepen bij mensen. Het wordt in de meeste gevallen als zeer hinderlijk ervaren.

Wat kan ik doen als ik last heb van tinnitus?

Herken je de bovenstaande gedachtes en heb je last van tinnitus, maar weet je niet goed wat je kan doen? Of wat je zou kunnen helpen? We hebben vijf tips voor je op een rij gezet die misschien voor jou kunnen werken:

Tip 1: Verminder stress en zoek ontspanning op

De geluiden van tinnitus kunnen sterk beïnvloed worden door stress. Het is dus goed om stress zoveel mogelijk te vermijden. Kijk naar je dagelijks leven, wat zijn dingen die je doet die je stress geven en wat helpt je juist om minder stress te ervaren? Misschien helpt het je om een planning te maken voor de week of om minder activiteiten in te plannen. Ook helpt het om juist activiteiten in te plannen die gericht zijn op ontspanning, zoals yoga, ademhalingsoefeningen of een massage. Iedereen ontspant van andere dingen, dus probeer vooral wat dingen uit, word niet boos op jezelf als het even niet lukt om te ontspannen en kijk vooral wat je juist wel of niet helpt!

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Tip 2: Zoek afleiding

Deze tip sluit aan bij de vorige tip; ga dingen doen die je leuk vindt en die je afleiding geven. Is er een hobby die je al een tijdje niet meer doet? Of wilde je juist al een tijd een nieuwe hobby beginnen? Dit is het moment om het te proberen. Afleiding en plezier helpen je niet alleen voor afleiding van het geluid, waardoor je er even niet over na hoeft te denken. Ook zorgt het voor meer rust en ga je je sowieso beter voelen doordat je iets leuks doet, waardoor de tinnitus verminderd.

Tip 3: Maskeer het geluid

Stilte is misschien niet altijd de beste oplossing voor je. Rust opzoeken is goed, maar het helpt juist om wat geluid op te zoeken. Dus zet bijvoorbeeld je favoriete muziek aan en geniet daarvan. Die andere geluiden kunnen je tinnitus overschaduwen, waardoor de tinnitus je minder opvalt. Op die manier gaat je aandacht dus naar de muziek in plaats van je tinnitus en voel je je mogelijk eventjes verlost van je tinnitus.

Tip 4: Kijk naar je middelengebruik

Kijk ook eens naar de middelen die je gebruikt en wat die voor invloed hebben op de tinnitus. Denk daarbij aan alcohol, nicotine of koffie., Dit zijn middelen die er bij sommige mensen voor zorgen dat de tinnitus verergert. Het stoppen of minderen hiervan helpt weleens om de klachten van tinnitus te verminderen, dus dat kan je proberen. Helaas geldt dit niet alleen voor deze bekende middelen, maar ook cola en chocola kunnen een rol spelen in (het versterken van) tinnitus. Het minderen hiervan is dus ook zeker het proberen waard. Tot slot hebben sommige medicijnen een invloed op klachten door tinnitus, dus ga bij je apotheker of huisarts na of dit mogelijk het geval is en kijk of er alternatieven zijn.

Tip 5: Probeer het geluid te accepteren

Het accepteren van het geluid is misschien wel een van de moeilijkste dingen om te doen. Maar het is wel effectief. Het werkt namelijk zo: jouw oorsuizen geven je stress en angst. Maar die stress en angst geven je ook oorsuizen. Deze twee oorzaken en gevolgen blijven elkaar versterken, waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt. Acceptatie kan deze vicieuze cirkel doorbreken. Bedenk je: ik hoor de piep en het is oké. Focus je niet op het geluid, maar op andere dingen. Hierdoor zal je merken dat je minder stress en angst ervaart en zo wordt je tinnitus misschien wel minder.

Tip 6: Ga in behandeling bij een psycholoog

Wanneer de geluiden je zo erg in de weg zitten dat dagelijks functioneren lastig is, is het goed om te kijken naar een psycholoog die je hierbij kan helpen. Psychologische behandeling neemt je klachten niet weg;, het geneest de tinnitus niet, maar het leert je omgaan met de geluiden. Door beter om te leren gaan met de geluiden verminder je de stress erover en lukt het je mogelijk beter om de dagelijkse dingen weer te doen. Zo staat de tinnitus je plezier niet meer in de weg.

Hopelijk helpen deze tips om je tinnitus stukje bij beetje de baas te worden. Lukt het je niet alleen? Dat hoeft ook niet. Een psycholoog zou je goed kunnen helpen bij de acceptatie van je tinnitus en helpt je om ermee om te leren gaan. Lees hier hoe tinnitus behandeld wordt. Ben je benieuwd welke psycholoog jou zou kunnen helpen? Of wil je advies? Ons verwijsteam luistert graag naar je verhaal. Bel 085 401 4720 of plan hier je adviesgesprek direct in.

Kim Kaarsgaren

Kim Kaarsgaren


Dit vind je misschien ook interessant

Leven met een narcist
Overig
Leven met een narcist

Wat is een narcist? Iemand met narcisme vindt zichzelf heel erg belangrijk. Narcisten hebben het gevoel dat ze boven de ...

Lees verder
Hoe help ik iemand met orthorexia nervosa?
Overig
Hoe help ik iemand met orthorexia nervosa?

Wat is orthorexia nervosa? Orthorexia nervosa, ook wel orthorexia genoemd, is een eetstoornis die (nog) niet in de DSM-5...

Lees verder
Hoe ga je om met emotionele verwaarlozing?
Overig
Hoe ga je om met emotionele verwaarlozing?

Wat is emotionele verwaarlozing? Emotionele verwaarlozing is wanneer je niet genoeg aandacht, steun en liefde krijgt van...

Lees verder
Meer over klacht
Tinnitus

Hoor je vaak een piep in je oren? Dan kan het zijn dat je last hebt van tinnitus. Je hoort een geluid dat niet van buite...

Lees verder