Skip to content
Psyned

Therapie voor gescheiden ouders helpt hechtingsproblemen bij kinderen voorkomen

Kinderen van gescheiden ouders hebben meer moeite met een gezonde hechting. Deens onderzoek toont aan dat (koppel)therapie rondom een scheiding positief is voor de ontwikkeling van kinderen. Anders dan in Denenmarken wordt dit in Nederland niet vergoed door de overheid. Daarom helpt Psyned ouders en kinderen gratis met een eerste adviesgesprek via een telefonische hulplijn en hun podcast Waar wacht je op?.

scheiden
Psyned - Psychologen Nederland | 06 sep 2022

Kans op bindings- en verlatingsangst

Ook al lijken kinderen weinig last te hebben van een scheiding. Toch sluipen er vaak ongewenste hechtingspatronen in waar je op latere leeftijd niet zomaar van loskomt. Zo hebben kinderen van gescheiden ouders later vaker last van bindingsangst of verlatingsangst. Een groot probleem aangezien 86.000 kinderen per jaar te horen krijgen dat hun ouders uit elkaar gaan.

Gratis advies van een psycholoog

Net als heel Nederland besteedt Psyned extra aandacht aan dit onderwerp rondom ‘de Dag van de Scheiding’ op vrijdag 9 september. Dat doen ze in hun podcast Waar wacht je op? met twee speciale thema afleveringen en met een telefonische hulplijn. Ouders en kinderen kunnen 9 t/m 16 sept een gratis telefonisch gesprek inplannen met een speciaal adviesteam via deze link. In dit gesprek kunnen kinderen en ouders vragen stellen over hun specifieke situatie en krijgen ze advies en inzicht op maat.

Advies via de Psyned podcast

In twee speciale podcast afleveringen delen Psyned psychologen Roanne Helwig en Sophie van Schieveen inzichten om ouders en kinderen op weg te helpen. Net als podcast host Amy zijn ze zelf ook kinderen uit een gebroken gezin. Voor Sophie ontstond de motivatie om kinderen te helpen tijdens een scheiding zelfs toen haar eigen ouders uit elkaar gingen.

Luister de aflevering over #Scheiden

Luister hier de podcast over scheiden met Sophie.
Sophie: ‘Wanneer de wereld waar kinderen in leven plotseling in tweeën wordt gesplitst, geeft dat veel onzekerheid. Ouders kunnen gevoelens van veiligheid en vertrouwen bij kinderen vergroten door conflicten te beperken en de relatie met de andere ouder te stimuleren. Het is niet erg om hulp te vragen als dat even niet lukt.’

Luister de aflevering over #Hechting

Luister hier de podcast over hechting met Roanne.
Roanne: ‘Ouders zeggen vaak: mijn kinderen lijken niet zoveel last te hebben van de scheiding. Natuurlijk wil je dat graag, maar dat is zeer onwaarschijnlijk. Tijdens een scheiding stort het hele fundament waar een kind z’n veiligheid op heeft gebaseerd in. Als een kind voelt dat hij van beide ouders mag en kan houden, dan kiest hij in zijn latere leven waarschijnlijk ook voor veilige relaties. Dat is het mooiste cadeau dat je een kind kan geven.’

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Nieuws

Meer over klacht

Nieuws

Lees meer informatie over Nieuws

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Psyned e-books

Wil je meer weten over psychische klachten? We hebben verschillende e-books samengesteld om jou te voorzien van praktische informatie. Na het lezen kan je problemen (eerder) herkennen en weet je of het tijd is voor actie.

Psyned podcast: Waar wacht je op?

Wachten op antwoorden, daar geloven wij niet in. In Waar wacht je op? zoekt Amy samen met een Psyned psycholoog uit wat je kan doen als het even niet zo lekker gaat.

Zelftesten: test jezelf

Wil je onderzoeken hoe erg je psychische klachten zijn? Dat kan met onze gratis testen. Deze zelftesten helpen jou je mentale gezondheit te checken. Wanneer je klaar bent met een test, ontvang je meteen een uitslag met advies en tips.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned