10 #Rouw – Wat als je de belangrijkste persoon in je leven verliest?

Podcast, Rouw & Verlies      Alexandra Dullaart     

Wij geloven niet in wachten. En al helemaal niet als het even niet zo lekker gaat. Daarom zijn we gestart met een podcast: Waar wacht je op?. In deze podcast gaat Amy in gesprek met Psyned psychologen over onderwerpen waar we allemaal wel eens tegenaan kunnen lopen en geven we je tips wat je vandaag zelf nog kan doen om je beter te voelen.

10 #Rouw – Wat als je de belangrijkste persoon in je leven verliest?

Een iets andere (en langere) aflevering dan jullie tot nu toe van ons gewend zijn. Dit keer zit Amy namelijk samen met Kira, een goede vriendin van haar, tegenover één van onze psychologen. Vorig jaar november verloor Kira, volkomen onverwachts en veel te vroeg, haar zus Marit. Toen dat gebeurde, stortte haar wereld volledig in. Ze zocht naar herkenning en een manier om met zo’n groot verlies om te gaan. En 9 maanden later, voelt dat soms nog steeds als een onmogelijke opgave. Hoe ga je verder na zo’n groot verlies? En hoe ga je om met een naaste die aan het rouwen is?

Niet alleen een iets andere aflevering, maar dit is ook de laatste aflevering van het eerste seizoen van onze podcast Waar wacht je op?. Wil je op de hoogte blijven van het nieuwe seizoen? Abonneer je op onze nieuwsbrief of volg ons op Instagram.

Podcast over rouw en verlies, het rouwproces en het steunen van iemand die rouwt

Kira hoopt met het delen van haar verhaal, het stellen van haar vragen en haar eerlijke en kwetsbare houding niet alleen zichzelf te helpen, maar juist ook anderen. Daarbij heeft ze nog altijd veel vragen. Want wat kan ze met die woede? Hoe gaat ze om met vriendinnen die haar rouwproces niet altijd snappen? Maar ook als naaste stelt Amy haar vragen. Want hoe ga je om met een vriendin die zoiets groots heeft verloren en waarvan jij geen idee hebt hoe dat voelt? Psycholoog Alexandra Dullaart neemt ons mee in wat je zou kunnen doen. Maar wel met disclaimer: een rouwproces is per persoon ontzettend verschillend en het ligt vaak ook aan de fase van rouw waar diegene op dat moment zit. Het gaat allemaal om wat diegene op dat moment nodig heeft. En daar ligt soms ook de uitdaging voor een werkgever. Is rouwverlof of iets in die vorm de oplossing? En wat had Kira eigenlijk gewild?

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Psycholoog Alexandra Dullaart in Waar wacht je op?

Al tijdens haar studie psychologie kwam Alexandra in aanmerking met rouw en was meteen gegrepen door de complexiteit ervan. Eenmaal aan het werk als psycholoog komt ze rouw in allerlei vormen tegen in haar praktijk. Ook vanuit privésituaties weet ze dat rouw kan voelen als een amputatie en dat dat het nog steeds soms wel is doet. Want je verliest vaak niet alleen iemand, maar vaak ook een heel toekomstbeeld.

Dit samen met haar brede kennis en haar praktische kijk erop, zorgt voor een ontzettend mooi en emotioneel gesprek met Kira. De aflevering voelt alsof je echt bij hen in de therapiekamer zit. Niet alleen waardevol om te luisteren als rouwend persoon, maar ook als naaste. Amy begreep na opnemen veel beter wat iemand voelt die rouwt, mede door de gerichte vragen die Alexandra Kira stelt en andersom.

Luister de aflevering van Waar wacht je op? hier

Ben je op zoek naar herkenning in je eigen rouwproces? Wil je snappen waar iemand doorheen gaat? Of wil je handvatten hoe je om kunt gaan met iemand die rouwt? Luister deze aflevering dan via Spotify, Apple Podcasts of Google Podcasts. Vergeet je niet een review achter te laten? Zo help je niet alleen ons, maar misschien ook iemand anders.

Wat kan je vandaag al doen?

Dit vind je misschien ook interessant

Verlies van een kind
Rouw & Verlies
Verlies van een kind

Afgelopen januari was het zeven jaar geleden dat onze dochter Lieke stierf. Ze was toen bijna vijf jaar. En hoewel ze ee...

Lees verder
Zelfdoding van een dierbare….hoe ga je verder?
Rouw & Verlies
Zelfdoding van een dierbare….hoe ga je verder?

Psycholoog Marjanne Kruyswijk verloor haar zwager door suïcide en vertelt in dit blog over rouw na zelfdoding. Want hoe...

Lees verder
Drie lessen over verdriet van Femke van der Laan
Rouw & Verlies
Drie lessen over verdriet van Femke van der Laan

Femke van der Laan, de weduwe van Eberhard van der Laan, deelt drie lessen die ze van het verdriet heeft geleerd. ...

Lees verder
Rouwverwerking
Meer over klacht
Rouwverwerking

Verlies en rouw, vroeg of laat maken we het helaas allemaal mee. Een verlieservaring kan je behoorlijk van je stuk breng...

Lees verder