5 #Negatieve gedachten – Wat als ik niet goed of leuk genoeg ben?

Piekeren, Podcast      Lisa Rubsteck     

Wij geloven niet in wachten. En al helemaal niet als het even niet zo lekker gaat. Daarom zijn we gestart met de podcast Waar wacht je op?. In deze podcast gaat Amy in gesprek met Psyned psychologen over onderwerpen waar we allemaal wel eens tegenaan kunnen lopen en geven we je tips wat je vandaag kan doen om je weer iets beter te voelen.

5 #Negatieve gedachten – Wat als ik niet goed of leuk genoeg ben?

In deze aflevering van Waar wacht je op? hebben we het over een onderwerp wat we allemaal wel kennen: negatieve gedachten. Hoe kom je van negatieve gedachten af? Moeten we dat eigenlijk wel willen? En waarom zijn negatieve gedachten altijd zo overheersend? Psyned psycholoog en ACT-therapeut Lisa Rubsteck geeft ons in deze aflevering een verhelderende kijk op hoe je omgaat met negatieve gedachten en geeft ons veel praktische tools om op een vriendelijke manier naar je gedachten te kijken en meer in het hier en nu te zijn.

Podcast over negatieve gedachten, (dwangmatig) piekeren en het imposter syndrom

Wat is een negatieve gedachte? Hoe ontstaan negatieve gedachten? Wat zijn voorbeelden van negatieve gedachten? Wat is dwangmatig piekeren? En hoe stop je daarmee? Elke dag hebben we wel viertig- tot zestigduizend gedachten. En een heel groot gedeelte hiervan is negatief. Tenminste: dat vinden wij. Lisa legt ons in deze aflevering uit dat we dit eigenlijk zelf bepalen. We hebben ook de keuze om afstand te nemen van de negatieve gedachte en ze juist te accepteren. Hoe je dat doet? Daar geeft ze meerdere praktische tips vanuit de behandelmethode ACT die je vandaag nog kunt toepassen.

Maar dat is niet het enige: zowel Lisa als Amy stellen zich kwetsbaar op en geven een kijkje in hun eigen hoofd waarin de verschillende soorten negatieve gedachten voorbij komen. Denk aan het imposter syndrom, het eeuwige moeten en natuurlijk de bijhorende to do lijst. Een aflevering waar je dus meteen wat aan hebt.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Psycholoog Lisa Rubsteck in Waar wacht je op?

Lisa is psycholoog bij Psyned en we wilde haar heel graag in de studio. Ze is namelijk gespecialiseerd in de behandelmethode Acceptance and Commitment Therapy (ACT). En als we het hebben over negatieve gedachten, dan is die visie uit die methode ontzettend waardevol. Het was een eerlijk en open gesprek waarin zowel Amy als Lisa de veiligheid voelde om een kwetsbare kant te laten zien.

Luister de aflevering over negatieve gedachten van Waar wacht je op? hier

Meteen aan de slag met je negatieve gedachten of gepieker? Luister de aflevering via Spotify, Apple Podcasts of Google Podcasts. Je zou ons, en misschien ook wel iemand anders, ontzettend helpen door de aflevering te delen, een review achter te laten of je te abonneren in je favoriete podcast app.

Wat je vandaag al kan doen

Dit vind je misschien ook interessant

Meer mentale problemen onder jongeren: vooral meisjes minder gelukkig
Angst
Meer mentale problemen onder jongeren: vooral meisjes minder gelukkig

Kan je uitleggen waarom jonge vrouwen meer last van angst en depressieve klachten hebben dan jonge mannen? Jongma: ‘Vr...

Lees verder
Dossier Piekeren – Deel 2
Piekeren
Dossier Piekeren – Deel 2

Door verzekeringen af te sluiten voor van alles en nog wat, binnen onze comfort zone te blijven, zo min mogelijk risico�...

Lees verder
Dossier Piekeren – Deel 1
Piekeren
Dossier Piekeren – Deel 1

Pieker-spitsuur Wanneer pieker je het meest? Overdag, als je in de file staat? Voor het slapen gaan? Of word je midden i...

Lees verder
Piekeren
Meer over klacht
Piekeren

Piekeren, je hebt er vast weleens last van gehad. De gedachten blijven maar rondspoken in je hoofd. Je kunt je er slecht...

Lees verder