Skip to content
Psyned

Imposter syndrome: 5 tips hoe je ermee omgaat

Heb je weleens het gevoel dat anderen vaak meer lijken te weten dan jij? Hoe goed je ook bent voorbereid, je hebt altijd de gedachte niet goed genoeg te zijn of te presteren. Misschien voel je jezelf hierdoor wel onzeker en ben je bang om op een dag als ‘bedrieger’ door de mand te vallen: dit noemen we het imposter syndrome. En hierin ben je zeker niet de enige: 70% van de mensen ervaart minimaal één keer in hun leven deze angst. Maar wat is het imposter syndrome precies? Hoe ontstaat het? En hoe ga je ermee om? Je leest het in onderstaande blog.

imposter-syndrome
Psyned - Psychologen Nederland | 09 jun 2022

Wat is het imposter syndrome?

Het imposter syndrome is geen officiële diagnose, maar een verzameling van persoonlijkheidskenmerken. Mensen met het imposter syndrome leggen de lat voor zichzelf vaak veel te hoog. Ze onderschatten hun eigen prestaties en denken niet goed genoeg te zijn. Meestal hebben ze gestudeerd, een goede baan en veel vrienden en familie die hun steunen. Maar toch voelen ze zichzelf onzeker en denken ze bepaalde dingen niet te kunnen. Ze zijn namelijk bang om te falen en zien succes als een gevolg van toeval en geluk. En dus niet als resultaat van hun harde werken.

Hoe ontstaat het imposter syndrome?

Het imposter syndrome ontstaat door een combinatie van opvoeding en karaktereigenschappen. Ben je hoog opgeleid en heb je van nature een laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen en ben je perfectionistisch? Dan is de kans op het imposter syndrome groter. Al helemaal als je ouders in je kinderjaren extreem beschermend en prestatiegericht waren. Ook komt het imposter syndrome vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen
  • Al 47.242 mensen geholen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

5 tips hoe je omgaat met het imposter syndrome

Mensen met het imposter syndrome werken onnodig hard om hun onzekerheden de baas te zijn. Dit kan leiden tot stress gerelateerde klachten en kan in sommige gevallen zelfs leiden tot een burn-out. Herken je jezelf in de symptomen van het imposter syndrome en wil je de imposter-gedachten graag verminderen? We geven je 5 waardevolle tips waarmee je zelf aan de slag kan.

Tip 1 Herken je imposter-gedachten

Eerst is het belangrijk uit te zoeken waar je precies bang voor bent. Misschien ben je wel bang om niet aan alle verwachtingen te voldoen of om te mislukken. Deze negatieve gedachten kunnen een enorme impact op je hebben. Sta eens stil bij je imposter-gedachten en schrijf ze bijvoorbeeld op in een schrift of hou ze bij in je telefoon. Misschien denk je wel had ik maar beter mijn best gedaan of had ik me maar beter voorbereid op die ene presentatie. Door de negatieve gedachten te herkennen, kan je er met een rustigere blik naar kijken.

Tip 2 Trek je imposter-gedachten in twijfel

Als je weet welke imposter-gedachten er in je omgaan, kan je ze in twijfel trekken en omzetten in iets positiefs. Ga bij jezelf eens na of je negatieve gedachten kloppen. Vervang ze bijvoorbeeld voor een helpende gedachte. Zo kan je denken: meer dan mijn best kan ik niet doen. Het stilstaan bij de negatieve gedachten en het nare gevoel kan erg lastig zijn en dat is heel begrijpelijk. Het kan helpen als je je bedenkt dat je negatieve gedachten vaak geen feiten zijn en je het nare gevoel aan kan.

Tip 3 Vergelijk jezelf niet met anderen

Iedereen is uniek op zijn of haar eigen manier. Door jezelf te vergelijken met bijvoorbeeld een slimme medestudent of een goed presterende collega, zie je je eigen positieve eigenschappen nauwelijks nog. Zelf blink je misschien niet uit in alle onderdelen op school of op het werk, maar dat hoeft ook helemaal niet. Bijna niemand kan alles. Zelfs als het lijkt dat iemand alles onder controle heeft, is de kans groot dat je niet het hele verhaal kent.

Tip 4 Breng je behaalde successen in kaart

Breng je behaalde successen in kaart door bijvoorbeeld je diploma’s tevoorschijn te halen, je sterke punten op te schrijven, na te gaan waar je trots op bent, op een rijtje te zetten waar je allemaal werkte en wat je taken daar waren. Kom je er zelf niet helemaal uit? Vraag dan bijvoorbeeld aan een vriend wat je sterke punten zijn. Of vraag aan je manager waar je in uitblinkt op het werk.

Tip 5 Zoek hulp

Misschien vind je het wel fijn om je verhaal te doen bij een goede vriend(in), familielid, manager of docent. Zij kunnen je helpen wat meer uit te zoomen en de focus te verplaatsen van je onzekerheden naar je kwaliteiten.

Herken jij jezelf in de symptomen van het imposter syndrome en wil je er liever met een psycholoog over praten? Dat kan. We helpen je graag. Plan een gratis adviesgesprek op een moment dat het je uitkomt of bel naar 085-4014720. Samen kijken we welke psycholoog het beste aansluit bij jou hulpvraag en situatie.

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Angst

Meer over klacht

Angst

Lees meer informatie over Angst

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Psyned e-books

Wil je meer weten over psychische klachten? We hebben verschillende e-books samengesteld om jou te voorzien van praktische informatie. Na het lezen kan je problemen (eerder) herkennen en weet je of het tijd is voor actie.

Psyned podcast: Waar wacht je op?

Wachten op antwoorden, daar geloven wij niet in. In Waar wacht je op? zoekt Amy samen met een Psyned psycholoog uit wat je kan doen als het even niet zo lekker gaat.

Zelftesten: test jezelf

Wil je onderzoeken hoe erg je psychische klachten zijn? Dat kan met onze gratis testen. Deze zelftesten helpen jou je mentale gezondheit te checken. Wanneer je klaar bent met een test, ontvang je meteen een uitslag met advies en tips.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned