In therapie: hoe zet je de eerste stap?

Ervaringsverhalen      Psyned - Psychologen Nederland     

Juridisch medewerker en moeder Babette (45) raakt na een reeks tegenslagen overspannen en komt thuis te zitten. Ze besluit om, via Psyned, naar een psycholoog te gaan. De komende weken vertelt ze hier over haar therapie.

In therapie: hoe zet je de eerste stap?

“Eigenlijk zat ik al twee jaar niet goed meer in mijn vel. Eerst overleed mijn moeder met wie ik een hele goede band had, en daarna ging ik, na een relatie van twintig jaar, scheiden. Het uit elkaar gaan verliep niet heel soepel en het contact met mijn ex is moeizaam. Op mijn werk ging alles wel zijn gangetje, tot de komst van een nieuwe manager. Die leek wel te zijn aangenomen om mij eruit te werken, ik voelde me steeds machtelozer worden en totaal niet erkend voor het werk dat ik deed. Eerst uitte de spanningen die ik op het werk ervaarde, zich vooral als lichamelijke klachten; ik kreeg vreselijk veel last van pijn in mijn nek, schouders en rug en voelde soms rare steken in mijn hoofd. Ik ging naar een fysiotherapeut, wat wel voor wat verlichting zorgde, maar de fysieke klachten bleven sluimeren. 

Overspannen: “alsof ik maanden slaap moest inhalen”

Ondertussen werd ik steeds vermoeider, als ik van mijn werk thuis kwam wilde ik het liefste alleen nog maar slapen, mijn sociale leven kwam hierdoor op een laag pitje te staan. Op de dagen dat mijn dochter bij haar vader was, kwam ik soms alleen nog voor boodschappen de deur uit, daarna ging ik weer op de bank of in bed liggen. Het was alsof ik maanden slaap moest inhalen, alleen voelde ik me na zo’n slaapsessie niet heel uitgerust, de moeheid bleef. Op maandag sleepte ik me dan weer naar het werk, daar voelde het alsof ik voortdurend onder hoogspanning stond. 

in therapie: hoe zet je de eerste stap?

Ik ben naar de huisarts gegaan en daar kreeg ik te horen dat ik per direct twee weken thuis moest blijven van mijn werk. De dokter zei dat ik alle kenmerken van overspannenheid vertoonde, als ik niet al overspannen was. Ik kreeg het advies om in die periode veel rust te nemen, te blijven sporten en ook te gaan wandelen. In het begin vond ik dat wandelen wel lastig, maar als ik eenmaal onderweg was merkte ik dat het hielp op mijn overvolle hoofd leeg te maken. Na zo’n wandeling voelde ik me ietsje lichter. 

Hulp van een psycholoog

Ik maakte ook een afspraak met de bedrijfsarts, maar eigenlijk voelde ik me daar niet heel prettig bij. Ik had geen behoefte om alles te gaan delen over de vervelende situatie op het werk omdat ik bang was dat het in mijn dossier zou komen te staan. Ook wilde ik niet hoeven wachten met me weer beter gaan voelen en mijn hart te luchten. Ik besloot om zelf ook alvast stappen te ondernemen en het leek me een goed idee om in therapie te gaan.

Een vriendin wees mij op Psyned. Ik nam telefonische contact op met hun verwijsteam en na een prettig gesprek gingen zij voor mij op zoek naar een therapeut bij mij in de buurt. Al na een uur kreeg ik een bevestiging bij welke psycholoog ik terecht kon, zij bleek twee straten verderop te wonen. Diezelfde week nog kon ik bij haar langskomen voor een intake. Het was alsof er meteen een last van mijn schouders viel; ik had niet alleen zelf het voortouw genomen, ik hoefde ook niet wekenlang te wachten om in therapie te kunnen.”

De komende tijd zal Babette in hierop volgende blogs verder vertellen over hoe het is om therapie te krijgen van een psycholoog. Loop je zelf tegen problemen aan en zou je deze graag met een psycholoog bespreken? Neem dan contact op met ons verwijsteam via 085-4014720 of het contactformulier.

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

5 tips voor een veilig en sociaal werkklimaat anno 2023
Werkgevers
5 tips voor een veilig en sociaal werkklimaat anno 2023

1. Zorg voor een open bedrijfscultuur Sta je wel eens stil bij jullie bedrijfscultuur? De onderlinge communicatie? Onges...

Lees verder
7 tips om je medewerkers te motiveren
Werkgevers
7 tips om je medewerkers te motiveren

Waarom is het belangrijk je medewerkers te motiveren en hoe doe je dit eigenlijk? In dit blog geven we jou 7 waardevolle...

Lees verder
Pesten op het werk: wat kan je als werkgever doen?
Werkgevers
Pesten op het werk: wat kan je als werkgever doen?

Pesten is niet alleen een kinderprobleem. Jaarlijks worden er een half miljoen medewerkers gepest op het werk. Dit heeft...

Lees verder
Overspannen
Meer over klacht
Overspannen

Ben ik overspannen? Een vraag die je jezelf misschien nu wel stelt. Belangrijk is om te luisteren naar je lichaam en op ...

Lees verder