De klik met je psycholoog: cruciaal voor verbinding en genezing

Overig      Psyned - Psychologen Nederland     

‘Pff.. weer een dag’ is het eerste wat je denkt als je ’s ochtends je ogen opent. ‘Ik hoop dat vandaag wat beter gaat.’ Eigenlijk weet je wel dat je je al een paar weken best rot voelt. En ergens weet je ook wel dat je hulp wil en nodig hebt. Maar je schuift het voor je uit. Je hoopt dat je klachten vanzelf over gaan. Eigenlijk schaam je je voor je depressieve gevoelens. Een aantal weken gaan voorbij en er zit geen verbetering in. Inmiddels zie je je vrienden en familie weinig en heb je je ziekgemeld op werk. De gedachten dat je weer naar werk moet verstikken je. Je besluit toch maar naar de huisarts te gaan.

Na drie maanden op een wachtlijst zit je uiteindelijk tegenover een psycholoog. Je bent allang blij dat je hulp hebt gekregen. Want die drie maanden wachten hebben je bepaald geen goed gedaan. Maar hoe meer je met de psycholoog spreekt en je klachten uitlegt, hoe meer je het idee krijgt dat deze psycholoog je niet helemaal ligt. Je vindt hem veel te direct en hij is autoritair. Iets waar jij niet goed mee om kan gaan. Je voelt je al snel in de hoek gezet. Dit gaat niet werken, wat nu?

De klik met je psycholoog: cruciaal voor verbinding en genezing

De klik met je psycholoog, ook wel de therapeutische relatie genoemd, is één van de belangrijkste voorspellers van het succes van therapie. Onder ‘de klik’ verstaan we het gevoel dat je hebt bij een therapeut. Kan je dit persoon vertrouwen? En voel je je prettig bij hem of haar? Wil je alles over jezelf delen? Dit begint eigenlijk al op het moment dat je op zoek gaat naar een psycholoog. Alles wat daarbij komt kijken draagt bij aan die eerste indruk. Wanneer je, zoals in het bovenstaande voorbeeld, een psycholoog toegewezen krijgt, heeft dit dus al een negatieve invloed op de klik die je met je psycholoog kan gaan hebben. Omdat je nu er eigenlijk maar op moet vertrouwen dat de klik er gaat zijn. En net als in het normale leven, heb je die nou eenmaal niet met iedereen.

Gevolgen geen ‘klik’

Het feit dat je binnen de GGZ, in de meeste gevallen, een psycholoog toegewezen krijgt heeft dus nadelige gevolgen voor de therapie. De kans dat de klik er niet is, is groter en dus haken cliënten sneller af. En omdat je meestal maanden op hulp hebt gewacht, probeer je het dan opnieuw? Ga je nog eens maanden wachten? Zou je de organisatie dan nog een keer vertrouwen? En zou je überhaupt nog een keer een psycholoog proberen? Wat is dan de volgende stap? Maar ook wanneer een cliënt niet zou afhaken en de therapie toch zou doorzetten zonder die klik, kan het moeilijk gaan om de therapie succesvol af te ronden.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Omdat wij het belangrijk vinden dat mensen beter geholpen worden in kwetsbare omstandigheden, pakken we het anders aan. We willen voor iedereen een omgeving creëren waarin ze vrijuit kunnen spreken en zich vertrouwd kunnen voelen. Om zo sneller op een vertrouwde manier beter te worden.

Drempel verlagen

Dit doen we allereerst door cliënten zelf hun psycholoog te laten kiezen met hulp van ons verwijsteam. Het verwijsteam luistert naar je verhaal en kijken met je mee welke van onze 300 psychologen het beste bij je past en je het beste kan helpen. Daarnaast bieden we altijd klikgarantie. Dit betekent dat wanneer je na de intake toch geen goed gevoel hebt bij je psycholoog, je contact op kan nemen. Als het dan nog eens wil proberen krijg je de nieuwe intake van ons. Gewoon om de drempel te verlagen en de succesrate te verhogen. Omdat we zonder wachtlijsten werken zit hier verder geen nadeel aan. Je kan diezelfde week het nog eens proberen bij een andere psycholoog.

En hoe zit het dan met de klik bij online therapie? Want misschien wil je wel bij iemand in behandeling die iets verder weg woont. Dankzij de pandemie is hier veel onderzoek naar gedaan. En de therapeutische relatie kan online even goed gemaakt worden als in de fysieke praktijk. De resultaten van relatietherapie zijn ook vergelijkbaar en soms zelf hoger.

De relatie tussen therapeut en cliënt is lang in de psychische zorg verwaarloosd. En dat wordt het vaak nog steeds. Terwijl hij dus zo enorm belangrijk is voor het succes van de therapie. We hopen door onze hulp hier iets aan te doen. Zodat er niemand meer met de vraag hoeft te zitten ‘wat nu?’ Of het vertrouwen in de psycholoog verliest.

Hulp via je werkgever

Vind je het fijn dat je bij ons zelf je psycholoog kan uitkiezen én dat we klikgarantie bieden, zonder wachtlijst? Dat vindt jouw werkgever waarschijnlijk ook. Daarom zijn er veel werkgevers die de behandeling voor hun medewerkers vergoeden. Zodat jij niet op een wachtlijst hoeft te staan en snel en goed geholpen kan worden. Lees hier meer over vergoeding via je werkgever of vraag het aan ons via 085 4014 720 of plan hier direct je adviesgesprek in.

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

Leven met een narcist
Overig
Leven met een narcist

Wat is een narcist? Iemand met narcisme vindt zichzelf heel erg belangrijk. Narcisten hebben het gevoel dat ze boven de ...

Lees verder
Hoe help ik iemand met orthorexia nervosa?
Overig
Hoe help ik iemand met orthorexia nervosa?

Wat is orthorexia nervosa? Orthorexia nervosa, ook wel orthorexia genoemd, is een eetstoornis die (nog) niet in de DSM-5...

Lees verder
Hoe ga je om met emotionele verwaarlozing?
Overig
Hoe ga je om met emotionele verwaarlozing?

Wat is emotionele verwaarlozing? Emotionele verwaarlozing is wanneer je niet genoeg aandacht, steun en liefde krijgt van...

Lees verder
Meer over klacht
Het verwijsteam

Het verwijsteam bestaat uit praktijkassistentes die psycholoog of psycholoog in opleiding zijn. Op basis van een korte u...

Lees verder