Therapeutische relatie

Misschien heb je het zelf wel eens meegemaakt. Je loopt met een probleem en iemand raadt je een bijzonder goede psycholoog aan. Je waagt de stap en maakt een afspraak maar je hebt het gevoel dat het niet helemaal klikt. De therapeut lijkt wel te weten waar hij of zij het over heeft maar toch heb je het gevoel dat het niet helemaal aansluit bij wat je wilt. Grote kans dat dit te maken heeft met de therapeutische relatie. Die befaamde klik die we in alle relaties graag willen hebben, is bij een behandeling net zo belangrijk.

Wat is een therapeutische relatie?

Wanneer je in behandeling komt bij een psycholoog ga je samen een relatie aan, een werkrelatie welteverstaan. Het is belangrijk dat jij je op je gemak voelt bij de therapeut. En andersom is het ook belangrijk dat de therapeut zich goed voelt bij jou als cliënt. Het maakt wel degelijk uit met wat voor een houding je beiden in de therapie staat. Al voert de psycholoog zijn technieken nog zo goed uit, wanneer de therapeutische relatie niet goed zit, is de kans groot dat de behandeling niet zo effectief zal zijn.

Hoe belangrijk is de therapeutische relatie?

De effectiviteit van een behandeling hangt af van verschillende factoren. Factoren buiten de therapie om, de specifieke techniek of therapievorm die gebruikt wordt, de verwachtingen bij de behandeling (het placebo effect) en de therapeutische relatie. Groot onderzoek geeft aan dat laatstgenoemde twee keer zo belangrijk is als de specifieke therapie. Of er nu gebruik wordt gemaakt van cognitieve gedragstherapie, interpersoonlijke psychotherapie of een andere vorm van therapie: de therapeutische relatie is een belangrijke factor die soms bepalend kan zijn voor het slagen van je behandeling.

Psyned klikgarantie: Ervaar jij toch niet de klik met je psycholoog die nodig is voor een goede behandeling? Dan helpen wij jou bij het vinden van een psycholoog die wel bij jou past en betalen wij het intakegesprek bij de nieuwe psycholoog. Lees hier hoe het werkt.

Hier 4 tips waar je op kunt letten voor een goede match met je behandelaar

1. Gevoel en intuïtie

Gevoel en intuïtie zijn veel ouder dan de gesproken taal. Vandaar dat je op je gevoel af kunt gaan waar het gaat over de klik die je hebt met de psycholoog. Het gevoel dat de psycholoog op dezelfde golflengte zit is belangrijk voor de match! De psycholoog helpt je op jouw weg naar de oplossing van je problemen

2. Overzicht behandeling en afspraken maken

Tijdens het intakegesprek merk je of de psycholoog geïnteresseerd is in de veranderingen en doelen die je wilt behalen met de therapie. Hij kan duidelijk aangeven hoe de therapie gaat helpen om je problemen op te lossen. De psycholoog is in staat om overzicht te bieden over de duur en effectiviteit van het behandeltraject. Hij voorziet je van een duidelijke uitleg wanneer de behandeling klaar is. Ook is het belangrijk dat je therapeut op tijd is en afspraken nakomt. Hij bewaakt je hulpvraag tijdens het gesprek en sluit aan bij voorgaande sessies. Zo begeleidt hij je op het pad richting de oplossing van je probleem.

3. Jij staat centraal

Jij kent jouw eigen probleem het beste en je hebt alles in je om het probleem op eigen kracht op te lossen. De psycholoog houdt je een spiegel voor en helpt je in het proces om je vragen te beantwoorden. De psycholoog vertelt je over het algemeen niet wat te doen en geeft geen ongevraagd advies. De psycholoog praat weinig of niet over zichzelf. Een goede psycholoog zal geen schuldigen aanwijzen en oordelen.

4. Vertrouwelijkheid

De relatie met je therapeut draagt bij aan het succes van de therapie. Je bespreekt vaak persoonlijke en kwetsbare dingen met je psycholoog en dan is het belangrijk dat jij je vertrouwd voelt. Het spreekt voor zich dat de therapeut de inhoud van gesprekken vertrouwelijk behandelt. Hij vertelt je daarom ook niet over persoonlijke gegevens van andere cliënten. Om het vertrouwen te sterken is het ook van belang om van tevoren te checken of de psycholoog is aangesloten bij een beroepsvereniging

Neem contact op

Een goed gevoel hebben bij je behandelaar of therapeut is dus erg belangrijk. Op deze pagina kan je al kort kennismaken met de verschillende behandelaren van Psyned. Daarnaast helpt onze praktijkassistente je graag om de juiste therapeut voor jou te vinden. Via 085-4014720 geven we je graag advies én kunnen we direct een afspraak voor je inplannen bij een psycholoog bij jou in de buurt.

Lara, Psyned verwijsteam
Hulp of advies nodig?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij je past.

Plan jouw gratis adviesgesprek