5 psychische klachten die vaker voorkomen dan je denkt

Overig      Jim Portanger     

Volgens onderzoek (Trimbos) heeft ruim 4 op de 10 mensen een keer in hun leven last gehad van psychische klachten. De kans bestaat dus dat ook iemand in jouw directe omgeving te maken heeft met psychische klachten. Of misschien heb je er zelf wel last van. Psychische klachten komen vaker voor dan je misschien verwacht had. Vooral de volgende vijf klachten komen vaker voor dan je waarschijnlijk denkt.

5 psychische klachten die vaker voorkomen dan je denkt

Depressie

1 op de 20 mensen in de afgelopen 12 maanden had last van een depressie. Somberheid is een normale emotie, en mensen verwarren een depressie weleens met gewoon somberheid. Maar een depressie is meer dan dat. Somberheid is een normale, tijdelijke reactie op iets negatiefs. Maar als dit gevoel lang aanhoudt en je het gevoel hebt dat niets helpt kan het zijn dat je een depressie hebt. Het kan ook zijn dat jij je zo voelt, maar niet weet hoe dat komt. Een depressie hoeft namelijk niet altijd een aanwijsbare oorzaak te hebben.

Lees hier meer over de oorzaken, definitie, symptomen en behandeling van depressie.

Specifieke fobie

1 op de 20 mensen in de afgelopen 12 maanden had last van een specifieke fobie. Gil je het uit bij het zien van een spin? Stap je voor geen goud een vliegtuig in? Geloof je het wel als iemand zegt dat het uitzicht vanaf boven nog mooier is? Of val je standaard flauw wanneer je moet bloed prikken. Het kan zijn dat je een specifieke fobie hebt. Als je een specifieke fobie hebt ben je bang voor iets specifieks, bijvoorbeeld vliegangst, hoogtevrees, angst voor bloed of angst voor spinnen.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Een specifieke fobie is irrationeel maar kan erg lastig zijn. Niet iedereen heeft echt last van zijn of haar specifieke fobie, bijvoorbeeld omdat ze er weinig mee geconfronteerd worden. Maar een fobie kan je leven ook echt gaan beheersen. Je gaat bepaalde situaties uit de weg of je bent er bijvoorbeeld constant mee bezig in je hoofd.

Lees in dit blog meer over specifieke fobie.

Luister naar de podcast Waar wacht je op?

Waar komen angsten en fobieën vandaan? En hoe ga je ermee om?

Sociale fobie

1 op de 25 mensen in de afgelopen 12 maanden had last van sociale fobie. Bij deze angststoornis ben je erg veel bezig met wat andere van jou vinden. Ook denk je continu na hoe jij op situaties en andere mensen reageert; misschien bloos je snel, of kom je niet meer goed uit je woorden.

Als je sociale fobie hebt vind je het bijvoorbeeld doodeng om presentaties te geven of te bellen met een onbekende, maar het kan in allerlei sociale situaties opspelen. De angst die je hierdoor ervaart heb je natuurlijk liever niet. Hierdoor kan jij sociale situaties gaan vermijden, en zelfs last krijgen van paniekaanvallen. Sociale fobie heeft negatieve gevolgen voor je leven. Je wereld wordt klein als je nooit naar een feestje gaat. Het is erg vermoeiend als je bij iedere vergadering of presentatie in de stress schiet. En je zet jezelf erg op de achtergrond als je je niet uitspreekt uit angst voor negatieve feedback.

Alcoholmisbruik

1 op de 25 mensen in de afgelopen 12 maanden ondervond problemen van zijn of haar alcoholgebruik. Wanneer je het gevoel hebt alcohol nodig te hebben, en geestelijk en lichamelijk afhankelijk begint te worden spreken we van een alcoholverslaving.

Een alcoholprobleem gaat vaak ook samen met andere psychische klachten zoals angstklachten en depressie. Die kunnen zowel de oorzaak als het gevolg zijn van alcoholmisbruik. Op den duur zal een alcoholverslaving je flink in de weg gaan zitten. Het wordt bijvoorbeeld moeilijker om relaties te onderhouden, je prestaties op school en/of werk verslechteren, en je gezondheid gaat er op achteruit.

Lees hier meer over de oorzaken, gevolgen en behandeling van een alcoholverslaving.

Gegeneraliseerde angststoornis (piekerstoornis)

1 op de 50 mensen in de afgelopen 12 maanden had last van een piekerstoornis. De naam verraadt het al: met een piekerstoornis maak je je veel en vaak bezorgd over van alles. Je ziet overal beren op de weg. Dat kan ervoor zorgen dat je stopt met het ondernemen van nieuwe dingen, en last krijgt van bijvoorbeeld slaapproblemen omdat je ‘s nachts maar blijft malen.

In dit blog vertelt acteur en cabaretier Pepijn Schoneveld meer over zijn ervaring met een piekerstoornis en hoe hij ermee heeft leren omgaan.

Maak psychische klachten bespreekbaar

Heb jij last van psychische klachten, of vermoed je dat iemand in jouw omgeving dat heeft? Het helpt om erover te praten. Toch is dat voor velen nog lastig. Een kwart van de werknemers zou het niet aan hun leidinggevende vertellen als ze last zouden hebben van psychische klachten, zegt Tilburg University. Ook jongeren vinden het vaak moeilijk om hier open over te zijn, zo blijkt uit onderzoek van 3Vraagt. Door op tijd om hulp te vragen kun je voorkomen dat psychische klachten verergeren. Twijfel je toch nog? Met onze psychologische test kom je erachter of een behandeling bij jou verstandig is. Weet dat je er met psychische klachten niet alleen voor staat.

Jim Portanger

Jim Portanger


Dit vind je misschien ook interessant

9 tips om het risico op depressie te verkleinen
Depressie
9 tips om het risico op depressie te verkleinen

In Nederland krijgt ongeveer een kwart van de volwassenen in zijn of haar leven te maken met een depressie, waarbij vrou...

Lees verder
10 redenen waarom muziek zo gezond is
Angst
10 redenen waarom muziek zo gezond is

1. Muziek vermindert stress Muziek is het ultieme geneesmiddel voor stress. Rustige muziek zorgt voor een lagere product...

Lees verder
Crisis op crisis: stressklachten door geldproblemen
Depressie
Crisis op crisis: stressklachten door geldproblemen

‘Aan het eind van mijn geld houd ik altijd een stuk maand over.’ Een bekende Loesje uitspraak die nu voor velen actu...

Lees verder
Depressie
Meer over klacht
Depressie

Iedereen heeft weleens een dipje. Zo’n sombere bui gaat vaak vanzelf weer over. Gaat dit bij jou maar niet over, heb j...

Lees verder