Behandeling slaapproblemen

Zoek je professionele hulp? Dan kan een psycholoog jou helpen. Hij kan samen met jou op zoek gaan naar de oorzaak van jouw klachten. Daarnaast kan een psycholoog je helpen je slaappatronen en -gewoonten te veranderen.

10 tips bij slaapproblemen

Onderstaande tips kunnen zorgen voor een betere nachtrust:

 1. zorg dat je overdag voldoende beweegt
 2. nuttig vlak voor je gaat slapen geen producten met cafeïne (zoals koffie of thee)
 3. zorg voor regelmatige bedtijden; ga op een vaste tijd slapen en sta op een vaste tijd op
 4. gebruik een uur voordat je gaat slapen geen digitale media meer
 5. schrijf je gedachtes op zodat je ze tijdelijk van je af kan zetten
 6. gebruik je bed alleen voor slapen en vrijen
 7. doe een uur voor je gaat slapen geen inspannende activiteiten meer
 8. neem een uur tot twee uur voor je gaat slapen een warm bad
 9. probeer overdag dutjes te vermijden
 10. begin de dag met voldoende licht

Het is belangrijk om te weten dat bovenstaande tips vaak niet na de eerste keer al helpen. Daarom is het raadzaam om actief met de tips aan de gang te gaan en ze voor een langere periode toe te passen.

Werking slaapmiddelen grotendeels placebo-effect

Wanneer je slecht slaapt kun je denken dat slaapmiddelen de oplossing zijn. Er zijn namelijk verschillende middelen te krijgen die zorgen dat je (tijdelijk) beter slaapt. Deze nemen echter de oorzaak van jouw slaapproblemen niet weg. Daarnaast blijkt uit onderzoek van de University of Lincoln, de Harvard Medical School en de University of Connecticut dat de werkzaamheid van Z-geneesmiddelen twijfelachtig is, als je het placebo-effect meetelt. “Onze analyses laten zien dat de slaapmiddelen de tijd dat iemand nodig heeft om in slaap te vallen inderdaad korter maakten, maar zeker de helft hiervan is toe te schrijven aan het placebo-effect”, legt onderzoeker Niroshan Siriwardena uit.

Voor andere voordelen zoals de kwaliteit van de slaap of het functioneren overdag vonden de onderzoekers niet voldoende wetenschappelijk bewijs. Daarbij hebben de slaapmiddelen ook bijwerkingen. Siriwardena: “We weten dat ongeveer een op de vijf mensen bijwerkingen ervaren van de Z-middelen. Een op de honderd overkomt zelfs een verkeersongeval, valt of breekt iets na gebruik.”

Psychische behandeling bij slaapproblemen

De onderzoeker benadrukt dat psychische behandelingen bij slapeloosheid op de korte termijn vaak net zo effectief zijn als medicijnen. Op de lange termijn werkt het zelfs vaak beter. “We moeten dan ook meer aandacht besteden aan deze behandelingen en de toegankelijkheid voor patiënten met slaapproblemen vergroten”, besluit Siriwardena.

Doelen behandeling slaapproblemen

Wat zijn de doelen van de behandeling? De behandeling focust zich op het verbeteren van de slaap en kwaliteit van leven, leren omgaan met en accepteren van slaapproblemen en vergroten van jouw zelfredzaamheid (zodat je niet meer afhankelijk bent van slaapmedicatie).

Cognitieve gedragstherapie bij slaapproblemen

Bij slaapproblemen is cognitieve gedragstherapie een behandelvorm die psychologen vaak toepassen. Cognitieve gedragstherapie gaat ervan uit dat gedachten, gedrag en gevoelens met elkaar samenhangen. Hoe beïnvloeden gedachten jouw slaap? Deze therapievorm pakt de problemen bij de oorzaak aan en bestrijdt dus niet alleen maar de symptomen, zoals medicijnen. Bij Psyned zijn verschillende psychologen aangesloten die gespecialiseerd zijn in deze therapievorm en het behandelen van slaapproblemen.

Hoe wordt cognitieve gedragstherapie ingevuld bij de behandeling van slaapproblemen? De behandeling zal in de basis bestaan uit de volgende componenten:

Psycho-educatie

De psycholoog reikt je informatie aan over slaapproblemen, slaapbehoefte en de functie van slaap.

Slaaphygiëne

Er wordt aandacht besteed aan gedrag en gewoontes die de slaap op negatieve of positieve manier kunnen beïnvloeden.

Stimuluscontrol

Het bed mag alleen nog maar gebruikt worden om te slapen (of te vrijen). Ook moet je uit bed wanneer je een half uur wakker ligt en mag je pas weer terug als je slaperig wordt. Hoe laat je opstaat blijft gelijk ook als je pas laat in slaap bent gevallen.

Slaapristrictie

Dit houdt in dat je het aantal uur dat je in bed ligt beperkt. Hoeveel uur slaap je normaal gesproken van het aantal uur dat je in bed ligt? Zoveel uur mag je nu nog in bed liggen. Hierdoor wordt de slaapdruk verhoogd en is de kans groter dat je sneller slaapt en doorslaapt. Steeds als de slaap verbetert mag je 30 minuten langer in bed liggen. Dit wordt herhaald totdat het gewenste aantal uren slaap wordt behaald.

Uitdagen cognities

Je gaat bezig met gedachtes die niet bijdragen aan een goede nachtrust. Welke gedachtes zorgen er voor dat jij ’s nachts wakker ligt? Samen met de psycholoog ga je deze niet helpende gedachtes ontdekken en omzetten naar meer functionele gedachtes.

Neem slaapproblemen serieus

Lig jij nachten wakker? Een psycholoog kan je helpen de oorzaak te vinden van je slaapproblemen en patronen te veranderen. Bel met ons verwijsteam voor advies of om een afspraak te maken bij een psycholoog die bij jou past.

 • Persoonlijk advies
 • Geen wachtlijst
 • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog
Neem slaapproblemen serieus

Lig jij nachten wakker? Een psycholoog kan je helpen de oorzaak te vinden van je slaapproblemen en patronen te veranderen. Bel met ons verwijsteam voor advies of om een afspraak te maken bij een psycholoog die bij jou past.

 • Persoonlijk advies
 • Geen wachtlijst
 • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog