Wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid is een gevoel. Je bent pas eenzaam als jij dat zo ervaart. het moet daarom ook niet verward worden met alleen zijn. Je kunt alleen zijn en je daar helemaal prima mee voelen.

Eenzaamheid ontstaat meestal door een gemis binnen jouw bestaande relaties. Je kan je ook eenzaam voelen als je minder contacten hebt dan je graag zou willen hebben. Ook wanneer jij een aantal contacten hebt kun jij je toch eenzaam voelen.

Soorten eenzaamheid

We onderscheiden twee soorten eenzaamheid: emotionele eenzaamheid en sociale eenzaamheid. Bij emotionele eenzaamheid mis je verbondenheid met anderen, je mist een emotionele band. Als je psychische klachten hebt kan emotionele eenzaamheid bijvoorbeeld ontstaan wanneer jij je niet begrepen voelt door anderen.

Bij sociale eenzaamheid ervaar je een tekort aan betekenisvolle relaties met anderen. Oftewel, jouw sociaal netwerk schiet tekort.

Je soms eenzaam voelen hoeft niet erg te zijn. Pas als eenzaamheid je gaat belemmeren in jouw functioneren en jij je er ongelukkig door voelt gaat het een groter probleem vormen. Dit betekent niet dat je bij lichte eenzaamheid niet alert hoeft te zijn. Het is goed om bij eenzaamheid preventief stappen te ondernemen. Eenzaamheid kan je in een negatieve spiraal brengen en het is daarom altijd goed om het eenzame gevoel serieus te nemen en er iets aan te doen.

Oorzaken eenzaamheid

Eenzaamheid kent verschillende oorzaken. Het kan bijvoorbeeld ontstaan door veranderingen binnen jouw relaties, bepaalde omstandigheden of persoonlijke eigenschappen.

Veranderingen binnen jouw relaties

Eenzaamheid komt vaker voor onder alleenstaanden dan onder mensen met een partner. Maar ook wanneer jij een relatie hebt die niet goed voelt kun jij je eenzaam voelen. Bijvoorbeeld doordat jij je niet begrepen voelt door jouw partner of omdat je (bijna) geen connectie met hem of haar voelt.

Het verliezen van iemand die dichtbij je staat, zoals een partner, ouder of een goede vriend(in) kan een grote impact hebben en je kunt je er eenzaam door voelen. Verlies hoeft niet te betekenen dat iemand is overleden, ook een dierbare die ver weg verhuist, elkaar niet meer spreken door een ruzie of een echtscheiding is een verlieservaring. Je mist iemands aanwezigheid, de gesprekken die jullie samen voerden; je mist de grote en de kleine dingen. Jouw leven is in één klap veranderd en het heeft tijd nodig om hiermee om te leren gaan. De leegte die je ervaart kan eenzaamheid in de hand werken.

Bepaalde omstandigheden

Ook de omstandigheden waar jij je in bevindt kunnen zorgen voor eenzaamheid. Heb jij bijvoorbeeld niet de financiële middelen om mee te doen aan sociale activiteiten? Zorg jij, als mantelzorger, voor een ziek familielid en houd je daarnaast weinig tijd voor jezelf over? Of ben jij jouw baan verloren door ontslag of pensioen en mis je daardoor de contacten met jouw collega’s? In deze situaties kun je eenzaamheid ervaren.

Maar ook gepest worden kan een grote impact op jou hebben en jou een eenzaam gevoel geven. Buitengesloten worden is niet goed voor een mens, maar hoe je het pesten ervaart en hoe het je raakt bepaalt wat voor invloed het op je heeft. Daarnaast wordt de eenzaamheid vaak niet alleen door het pesten zelf veroorzaakt. Vooral wanneer je niemand hebt om over het pesten te praten kun jij je eenzaam voelen.

Persoonlijke eigenschappen

Stel jij bent op een feestje waar je niemand kent. Stap jij direct op iemand af of vormt contact maken met nieuwe mensen een grotere uitdaging voor jou? Wanneer jij moeilijker contact maakt met iemand kun jij je sneller eenzaam voelen dan iemand die dat makkelijker vindt. De volgende persoonlijke eigenschappen kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat jij moeilijker contact maakt:

  • gebrek aan zelfvertrouwen
  • onvermogen anderen te vertrouwen
  • sterke verlegenheid
  • emotionele instabiliteit

Het zijn eigenschappen die jou kunnen belemmeren bij het maken van contact en het aangaan van betekenisvolle relaties.

Psychische klachten

Eenzaamheid komt relatief vaak voor bij mensen met psychische klachten. Als jij door jouw klachten weinig buiten komt of minder makkelijk contact maakt kan dat eenzaamheid veroorzaken. Eenzaamheid komt bijvoorbeeld relatief vaak voor bij mensen met een depressie, angststoornis of autisme.

Maar ook de angst voor of het ervaren van onbegrip kan ervoor zorgen dat jij je niet durft te verbinden met anderen. Dit kan jou een eenzaam gevoel geven. Je durft bijvoorbeeld niet met anderen te delen hoe het echt met jou gaat of waar jij je mee bezighoudt. Je houdt een deel voor de buitenwereld verscholen omdat je bang bent dat je niet begrepen wordt.

Wil jij actief aan de slag met het verminderen van jouw eenzaamheid? Samen met een psycholoog kun je op zoek naar de oorzaak van jouw eenzaamheid. Dit helpt jou bij het vinden van een oplossing voor jouw problemen.

Voel jij je eenzaam?

Eenzaamheid kan veel impact op je leven hebben. Een psycholoog kan jou helpen. Vind hier de hulp die jij nodig hebt.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog
Voel jij je eenzaam?

Eenzaamheid kan veel impact op je leven hebben. Een psycholoog kan jou helpen. Vind hier de hulp die jij nodig hebt.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog