Belangrijkste signalen van een depressie
Een depressie uit zich op verschillende manieren en iedereen ervaart het anders. Veel voorkomende klachten zijn een aanhoudend somber gevoel, geen plezier meer halen uit de dingen die je eerst leuk vond en weinig energie hebben. Ook kun je je waardeloos, schuldig of hopeloos voelen. Slapen gaat misschien slechter, je eetlust verandert en concentreren wordt moeilijker. Als deze klachten langer dan twee weken aanhouden en je dagelijkse leven eronder lijdt, is het tijd om hulp te zoeken.
Behandelmethoden voor depressie
Er zijn verschillende behandelingen die ingezet kunnen worden bij een depressie. Welke het beste bij je past, hangt af van hoe jij je voelt en wat je prettig vindt. Dit zijn de vier meest gebruikte behandelingen:
Wij kunnen je helpen
Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past
- Gekwalificeerde psychologen
- Al 47.242 mensen geholpen
- Snel en persoonlijk
- Geen wachtlijst
1. Gesprekstherapie
Therapie zoals cognitieve gedragstherapie (CGT) helpt om negatieve gedachten en patronen te doorbreken. CGT is een bewezen methode die goed werkt bij depressie.
2. Lichttherapie
Voor mensen met een winterdepressie kan lichttherapie helpen. Het nabootsen van daglicht kan je stemming verbeteren, vooral in de donkere maanden.
3. Beweging
Regelmatig bewegen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen, helpt tegen somberheid. Door te sporten wordt er in je hersenen een stofje aangemaakt die je beter laat voelen.
4. Mindfulness en meditatie
Door stil te staan bij het moment en negatieve gedachten los te laten, kun je je beter voelen. Mindfulness helpt ook bij het voorkomen van een terugval.
Tips om een depressie te voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen. Een gezonde levensstijl kan helpen. Beweeg genoeg, eet gezond en zorg voor een goed slaapritme. Structuur in je dag geeft houvast. Zoek mensen op en onderneem dingen die je leuk vindt, ook al kost het je veel moeite. Stress verminderen is belangrijk. Ontspanningsoefeningen, mindfulness of yoga kunnen helpen om beter met moeilijke momenten om te gaan.
Wat helpt bij herstel?
Beter worden kost tijd en inspanning. Hulp zoeken is een belangrijke stap. Een psycholoog kan hierbij helpen. Samen bekijken jullie wat bij je past. Stel haalbare doelen en bouw het rustig op. Beweeg daarbij elke dag een beetje, al is het maar een korte wandeling. Ook kan het helpen om je gedachten op te schrijven in een dagboek om overzicht te krijgen. Vermijd alcohol en drugs, die kunnen je klachten erger maken. Wees geduldig en mild voor jezelf. Herstellen gaat met vallen en opstaan.
Waar kun je hulp vinden?
Hulp vragen is geen teken van zwakte, maar juist een stap vooruit. Bij Psyned werken ervaren behandelaren die je kunnen helpen bij jouw specifieke situatie. Je staat er niet alleen voor. Er is hulp en je kunt je weer beter gaan voelen.
Voor professionele ondersteuning kun je contact opnemen met ons verwijsteam. Zij helpen je bij het vinden van een behandelaar en behandeling die bij jou past.