Wat als je verliefd bent op een ander?

Je houdt echt wel van je partner. Je schrok dan ook toen je jezelf er op betrapte dat je gevoelens hebt voor een ander. Wat betekent dit? Er moet wel iets verkeerd zitten in jullie relatie, toch? Psycholoog Shirley Ronnes vertelt er in dit blog meer over. Lees hier hoe je er samen sterker uitkomt.

Wat als je verliefd bent op een ander?

Is er iets mis met je relatie als je van een ander houdt?

In wie herken jij je het meest?

A. De één zegt: “als ik verliefd word, dan betekent die ander alles voor mij, dán is het serieus.”
B. De ander zegt: “ik word zo vaak verliefd, verliefdheid stelt niets voor, het kan iedereen in een relatie overkomen.”

Overspel liefde

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Het is heel complex als je in een relatie zit en verliefd wordt op een ander. Je houdt van je partner en tegelijkertijd word je verliefd op een ander persoon. Hoe kun je dit met elkaar rijmen? Wat betekent dit?

De één zal vinden dat het betekent dat de huidige relatie niet goed (genoeg) is en bestempelt het als vreemdgaan. Er moet wel iets fout zitten , want tja, je wordt niet zomaar verliefd op een ander.
De ander zal vinden dat het niets zegt over de kwaliteit van de huidige relatie. Het is iets tijdelijks, het vliegt wel weer voorbij.

De invloed van jouw lovemap

Welke betekenis je aan verliefdheid geeft is afhankelijk van jouw lovemap. Als je 8 jaar bent heb je jouw lovemap al ‘geschreven’. Hierin staan, naast jouw seksuele voorkeuren, jouw beeld van een ideaal liefdes- en seksleven. Dit bepaalt grotendeels jouw toekomst op deze gebieden. Dus welke betekenis je hangt aan verliefdheid, staat ook in je lovemap.

De gevolgen voor je relatie

Wat heeft het voor gevolgen voor je relatie als je op een ander verliefd wordt? Ik kom in mijn praktijk veel stellen tegen die te maken hebben met relatieproblemen door verliefdheid buiten de relatie. In de verhalen van deze stellen kom ik allebei de uitspraken elke keer weer tegen. De gevolgen die de verliefd voor een relatie heeft is afhankelijk van hoe de persoon in kwestie er in staat:

Persoon A is ervan overtuigd dat verliefdheid iets heel bijzonders is en niet zomaar gebeurt. Wanneer dat je overtuiging is dan laat je deze kans niet schieten. Die verliefdheid betekent veel. Omdat die derde persoon je raakt is het logisch dat je deze verliefdheid wilt onderzoeken. Persoon A denkt dat het wel eens een sterk houden van kan worden.

Persoon B is ervan overtuigd dat de verliefdheid vanzelf overwaait. Omdat het toch niet zoveel betekent kan ik me voorstellen dat je wat flirt en ervan geniet zolang het duurt. Ook bij deze variant kan het gedrag overspel zijn, maar het is niet zo serieus bedoeld allemaal. Er is geen hoop of verwachting dat de verliefdheid in ‘houden van’ over zal gaan.

Hoe ga je verder na (emotionele) ontrouw?

Bij beide scenario’s is het aan degene die verliefd is geworden op een ander om te bepalen wat hij/zij hiermee doet. Welke stappen zet je met degene waar je verliefd op bent (overspel of niet)? Hoe betrek je je partner erin en (wanneer) vertel je het openlijk? Dat is aan jou.

Wat ik in mijn praktijk als relatietherapeut zie is dat ieder stel die te maken heeft met verliefdheid buiten de relatie, hiermee worstelt. Het zijn complexe relatieproblemen. Maar ik zie ook dat achter iedere relatie, verliefdheid en overspel een ander verhaal zit. De gevoelens, bedoelingen, verwachtingen en hoop die erachter zitten verschillen per persoon. Daarom is het goed om er met je partner over te praten, om het verhaal te horen, hoe pijnlijk ook. Het is niet gek, met zoveel verwarring en emoties, als het niet lukt om er samen goed over te praten. Als jullie er samen niet uitkomen kun je een EFT-relatietherapeut zoeken waarbij jullie je allebei prettig voelen.

Ik onderzoek altijd in de beginfase van de relatietherapie de lovemap van een stel; wat betekent verliefdheid voor jou en welke betekenis hang jij aan je huidige relatie? Hier komen vaak verrassende verhalen naar boven. De stellen die bij mij komen wisten vaak nog niet hoe anders ze daar beiden instonden. Het creëert meer begrip. Met EFT relatietherapie gaan jullie samen een proces in om jullie emotionele verbinding te herstellen en te versterken. Zo ga je van verliefdheid buiten de relatie, naar nog meer houden van binnen de relatie.

Dit vind je misschien ook interessant

Wat als jij, of jouw partner, geen seks meer wil?
Relatietherapie
Wat als jij, of jouw partner, geen seks meer wil?

Wat zijn de oorzaken van een laag libido? Een libido. Wat is dat precies? Onder libido verstaan we hoeveel zin iemand he...

Lees verder
Liefdestalen, welke spreek jij?
Relatietherapie
Liefdestalen, welke spreek jij?

De liefdestalen Volgens Dr. G. Chapman bestaan er vijf liefdestalen. Samenzijn, bemoedigende woorden, cadeaus, hulpvaard...

Lees verder
4 #Jaloezie – Het beschermschild van de liefde of vergif voor je relatie?
Podcast
4 #Jaloezie – Het beschermschild van de liefde of vergif voor je relatie?

Iemand die ons alles kan vertellen over het onderwerp jaloezie en we dus heel graag in de studio wilde, is sociaal psych...

Lees verder
Relatietherapie
Meer over klacht
Relatietherapie

Denk je aan relatietherapie? Veel mensen krijgen in hun relatie wel eens te maken met relatieproblemen. Dit kan gaan ove...

Lees verder