Skip to content
Psyned

Voel je weer fit, energiek en zelfverzekerd stap 6

In de vorige stap vertelde psychologe en ervaringsdeskundige Jacqueline Stet je hoe je de frequentie van het sporten op kan bouwen. Het is belangrijk dat je dat beetje bij beetje doet. Het goede nieuws is dat het vanzelf gaat! Doordat er tijdens het sporten endorfinen vrij komen werkt sporten verslavend. Endorfinen zorgen namelijk voor een geluksgevoel. Klaar en nieuwsgierig geworden naar de volgende en tevens laatste stap? Lees dan snel verder!

Voel je weer fit, energiek en zelfverzekerd stap 6 | 11 aug 2018

Stap 6: Laat je coachen door een voedingsdeskundige

Ik ben wars van diëten. Waarom? Omdat psychologisch gezien, datgene wat niet mag, juist aantrekkelijk wordt. Het ‘strafkamp’ dat ik mijzelf met diëten oplegde, resulteerde bij mij in onbeheerste verlangens en obsessieve eetbuien. Waar ik wel in geloof is verandering van levensstijl, waaronder je eetpatroon en de keuzes die je daarbij maakt. Doe dit wel op een lekkere en verantwoorde manier. Ik besloot bijvoorbeeld tijdens de periode dat ik afviel vegetarisch te gaan eten. Dit resulteerde bij mij uiteindelijk in een B12 tekort. Dus mijn advies aan jou: laat je begeleiden door een professional die jou kan helpen op een verantwoorde manier je eetpatroon te veranderen.

Heb je eetbuien? Geef eraan toe. Dat klinkt paradoxaal, maar hierdoor nemen ze juist af. Of kies bijvoorbeeld voor natuurlijke suikerloze varianten van je voorkeursvoedsel. Wist je overigens dat het verlangen naar bepaald voedsel (bij mij is dat bijvoorbeeld winegums en chocolade), slechts 3 minuten duurt? Als je zo’n moment voelt opborrelen (ik heb dat bijvoorbeeld vaak op stations), neem water, muntthee of ga iemand bellen. De 3 minuten zijn tenslotte zo voorbij.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen
  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Als je uit eten gaat kies dan uitsluitend voorgerechten. Geloof me, ze zijn vaak lekker(der) en gezond.

Nog een tip: gebruik de kracht van een groep. Hebben meer mensen in jouw omgeving zin om met jou mee te doen? Hoe beter! Steun elkaar. Deel recepten, ga samen koken, wandelen of sporten.

Heb je alleen maar slanke mensen om je heen? Vraag hen wat hun geheim is. Een slanke collega vertelde mij ooit dat zij alleen maar lekkere dingen eet. Dus ja, ze at ook ongezonde dingen zoals taart. Maar dan wel zelfgebakken of een taart van een kwaliteitsbakker. Met deze voorkeur verlaag je namelijk vanzelf de frequentie van ongezond eten.

Zoek vervolgens een groep met wie je samen je levensstijlverandering kunt beleven. Bijvoorbeeld door je aan te sluiten bij een beginnende sportgroep. Gebruik de kracht en steun van een groep. Echt, het werkt!

© 2018 Jacqueline Stet – Psychologen Nederland

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Zelfbeeld

Meer over klacht

Zelfbeeld

Lees meer informatie over Zelfbeeld

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned