Skip to content
Psyned

Voel je weer fit, energiek en zelfverzekerd stap 4

In de vorige stap vertelde Jacqueline Stet je wat je kan doen nadat je gestart bent met een kleine verandering zonder je motivatie te verliezen. Om weer fit, energiek en zelfverzekerd door het leven te gaan kan je er vervolgens een klein schepje bovenop doen en vergeet vooral niet te genieten. Wanneer je er een klein schepje bovenop hebt gedaan en niet bent vergeten te genieten lees dan snel verder!

Voel je weer fit, energiek en zelfverzekerd stap 4 | 09 aug 2018

Stap 4: Ga 1x per week sporten met een (personal) trainer

Ga sporten en bouw langzamerhand de frequentie op. Doe iets wat bij je lichaam past en doe het verantwoord. Waar nodig in overleg met je huisarts. Kies een sport of bewegingsuiting waarmee je je spieren opbouwt. Waarom? Vanwege de spieropbouw. Had ik maar eerder geweten dat spieren voor een hogere verbranding zouden zorgen!

Ik ben zelf ooit begonnen met yoga, pilates en bodyshape in een sportschool. Achteraf kreeg ik daardoor op een positieve manier weer contact met mijn lichaam. Het voordeel van yoga en pilates is de basisgedachte dat je mildheid mag tonen voor je lichaam. Je zoekt de grenzen van je lichaam op, maar je overschrijdt ze nooit. Het opbouwen van spieren gaat echter vrij vlot en dat is bijzonder motiverend. Binnen een maand kan je bepaalde (kracht)poses aan die je de 4 weken daarvoor nog niet aankon. Hoe stimulerend is dat? Het motiveert je om verder te gaan. Het voordeel van bodyshape is dat je het eveneens op je eigen niveau kunt doen en je weer contact krijgt met je spieren. Wat je ook kiest, je krijgt niet alleen weer contact met je lichaam maar ook met je ademhaling. Probeer het uit en ervaar het! Het voordeel van een sportschool is dat je de coach er automatisch bij krijgt. Voel je nu weerstand opborrelen? Denk niet aan fanatisme bij het woord ‘sport’. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor mindful wandelen in een groep met een coach.

Ik besef als geen ander dat het beginnen met sporten, het overbruggen van de drempel die je wellicht van binnen ervaart knap lastig is. En daarna, het volhouden. De discipline die je daarbij opbrengt. Daarom is mijn basistip: begin relaxt. En geniet van de kleine stapjes die je daarmee zet. Een 2e tip: doe het met een groep. Huur met je buren, je gezin of vrienden een personal (bootcamp) coach in. Hoe leuk is dat? Of sluit je aan bij de vele sportinitiatieven in je park. Belangrijk is dat je iets kiest dat bij je niveau en voorkeuren past. Hekel aan de sportschool? Begin een wandel- of fietsclub. En creëer een ‘stok achter de deur’ effect. Dat wil zeggen, maak duidelijke afspraken over de frequentie. Wellicht ervaar je dan lichte sociale druk, maar juist dat helpt je om het vol te houden. Ben jij er klaar voor om er een schepje bij op te doen? Lees dan morgen stap 5!

© 2018 Jacqueline Stet – Psychologen Nederland

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Zelfbeeld

Meer over klacht

Zelfbeeld

Lees meer informatie over Zelfbeeld

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned