Thuiswerken (met kinderen) zo blijf je in balans

Overig, Stress      Loui Nijdam     

Een deel van Nederland werkt op dit moment thuis. Hoewel het scheelt in reistijd, je tussendoor een huishoudelijk klusje kunt doen en in sommige gevallen productiever bent, kan het ook stressvol zijn en vergt het aanpassingen. Want hoe behoud je jouw focus zonder sociale controle? Hoe blijft werk en privé gescheiden als de eettafel opeens jouw werkplek is? En hoe concentreer je je op werk als tegelijk jouw kinderen om je heen springen?

Thuiswerken (met kinderen) zo blijf je in balans

Wanneer je het niet gewend bent om thuis te werken kan je voor een uitdaging komen te staan. Maar de huidige situatie rond het coronavirus maakt het dat veel mensen, ook als de situatie niet ideaal is of ze hier geen behoefte aan hebben, thuis moeten werken. Hoe ga je hiermee om?

Hoe houd je privé en werk gescheiden?

Wanneer je thuiswerkt kan het lastig zijn om werk en privé goed gescheiden te houden. Want je kunt tussen het werken door best even die was ophangen, toch? En tijdens het kijken van een serie kun je ook nog even jouw werkmail lezen. Het kan, maar is het ook verstandig?

Juist nu is het belangrijk dat je let op de balans tussen werk en privé. Doordat je werkt vanuit jouw privé omgeving kunnen die twee dingen door elkaar gaan lopen. Dat is wanneer je aan het werk bent niet goed voor de focus en aan de andere kant kom je niet goed tot rust als je tijdens ontspanningsmomenten bezig bent met werk.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Richt thuis een werkplek in

Zorg allereerst dat je thuis een werkplek voor jezelf inricht. Werken op de bank of in bed kan heel relaxt lijken, maar je kunt werk en ontspanning beter duidelijk gescheiden houden. Een aparte werkplek zorgt ervoor dat je beter gefocust blijft en dat werk en privé beter gescheiden blijven. Idealiter is jouw ‘thuiskantoor’ een aparte kamer zodat je letterlijk de deur achter je dicht kunt trekken. Voor eventuele gezinsleden is het op die manier ook gelijk duidelijk dat jij aan het werk bent en niet gestoord kunt worden.

Is het niet mogelijk om een aparte kamer hiervoor in te richten? Kijk dan of het mogelijk is om een bureau(tje) neer te zetten in jouw slaapkamer of een aparte hoek in de woonkamer hiervoor in te richten.

Werktijd en vrije tijd gescheiden houden

Een bekende valkuil is om te lang door te werken wanneer je thuiswerkt. Je wilt nog ‘even’ die ene taak afmaken, maar voor je het weet ben je alweer een uur aan het overwerken. Een keertje overwerken kan geen kwaad, maar wanneer dit structureel terugkomt kan dit voor stress zorgen. Aan de andere kant heb je met thuiswerken te maken verleidingen en kun je hierdoor sneller afgeleid raken.

Wat kan helpen om de balans te behouden is om werktijd echt als werktijd te zien en vrije tijd echt als vrije tijd. Blijf dus niet hangen in je pyjama, maar maak je klaar alsof je naar kantoor gaat. Houd je ook als je thuiswerkt aan vaste werktijden. Iets wat hierbij zou kunnen helpen is om aan jouw partner of andere gezinsleden te vertellen wanneer je wilt stoppen met werken. Zij kunnen jou er dan op aanspreken als je te lang doorgaat.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs en nieuwsartikelen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niks meer!

Meld je aan!

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs en nieuwsartikelen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niks meer! schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Meld je aan!

Blijf aandacht hebben voor jouw relatie

Wanneer jij een partner hebt kan thuiswerken (met kinderen), vooral in deze situatie, zorgen voor extra druk op jullie relatie. Daarom is het belangrijk om aandacht te blijven hebben voor elkaar en jullie relatie. Probeer extra bewust bezig te zijn met de momenten die jullie samen hebben. Neem bijvoorbeeld iedere dag 10 minuten om met elkaar te praten over hoe jullie dag was en focus je daarbij vooral op hoe je je voelde. Plan ook bewust quality time in. Zet op deze momenten telefoons en laptops uit en ga bijvoorbeeld samen een serie kijken of een spel spelen.

Thuiswerken met kinderen

Door de huidige situatie zijn de scholen en kinderdagverblijven gesloten en kunnen opa’s en oma’s ook niet oppassen. Als je kinderen hebt kan dit het thuiswerken nog uitdagender maken. Een kind dat om aandacht vraagt en om je heen springt is natuurlijk slecht voor jouw concentratie. Wees daarom realistisch; wanneer jij de zorg hebt voor je kind(eren) terwijl je aan het werk bent ben je minder productief, accepteer dat. Hoe kun je toch meters maken?

Blijf communiceren met jouw partner

Wanneer jij samen met jouw partner voor de kinderen zorgt is het belangrijk om goed met elkaar te (blijven) communiceren. Vooral met baby’s, dreumesen en peuters kun je (bijna) geen afspraken maken, vooral dan is het belangrijk dat jullie als partners samenwerken. Spreek verwachtingen naar elkaar uit en bekijk samen wat realistisch is. Wanneer jullie allebei thuiswerken kunnen jullie werken in shifts. Zijn er momenten dat jij je echt moet concentreren op werk? Probeer dan af te spreken dat jouw partner voor de kinderen zorgt.

Speel in op het ritme van jouw kind

Voor kleinere kinderen geldt dat ze vaak nog dutjes doen en oudere kinderen hebben momenten dat ze bezig zijn met huiswerk of andere taken die zij zelfstandig kunnen uitvoeren. Stem jouw werk hierop af en plan tussendoor rustmomenten in. Kinderen hebben baat bij een vast ritme en duidelijke grenzen. Breng in kaart wie wat wanneer gaat doen en maak op basis daarvan een simpele gezinsplanning die je op de koelkast plakt. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is.

Zorg ook dat je van tevoren regelt dat jouw kind genoeg te doen heeft op de momenten dat jij aan het werk bent. Bespreek met jouw kind wat hij of zij die dag zou willen en kunnen doen. Je kunt bijvoorbeeld iedere dag een speelhoek of -tafel inrichten met telkens een ander deel van het speelgoed, zodat er iedere keer ‘nieuw’ speelgoed is om mee te spelen.

Maak duidelijke afspraken met jouw kinderen

Maak ook duidelijke afspraken over wanneer je wel en niet gestoord kan worden. Bespreek van te voren vragen die jouw kinderen kunnen gaan hebben gedurende de dag, zoals ‘wanneer ben je klaar?’ of ‘mag ik wat lekkers?’. Wanneer jouw kinderen kunnen lezen kun je deze vragen samen met de antwoorden op een papier schrijven zodat ze daar altijd naar kunnen kijken.

Weten hoe erg jouw klachten zijn? Doe onze gratis test!

Naar onze zelftest

Thuiswerken met kinderen heeft ook voordelen. Je hebt meer tijd om samen met jouw kinderen te zijn en samen te ontspannen. Jullie kunnen bijvoorbeeld ook samen pauzeren. Spreek dit ook af met jouw kind, zodat hij of zij weet dat er gedurende de dag momenten zijn dat je wel tijd hebt en jij daardoor niet in de verleiding komt om je pauzes over te slaan.

Hoe blijf je in contact met collega’s?

Gesprekjes bij het koffieapparaat, meetings en de borrel met collega’s, zomaar wat voorbeelden van sociale gelegenheden die wegvallen als je thuiswerkt. Wanneer je sociale routines zo drastisch veranderen ligt eenzaamheid op de loer en kan het lastiger zijn om je verbonden te blijven voelen met jouw collega’s.

Maar ook als je thuiswerkt is het mogelijk om in contact te blijven. Zo kun je bijvoorbeeld chatten en (video)bellen met collega’s. Het is goed om chatten en bellen met elkaar af te wisselen. Door te bellen en even een stem te horen ervaar je weer dat je met een echt persoon communiceert, en niet alleen maar met dat computerscherm. Vaste belafspraken geven daarnaast meer structuur aan je werkdag.

Ook het bijwonen van een borrel kan nog gewoon, maar dan digitaal. Vraag ook regelmatig hoe het met collega’s gaat. De huidige situatie rond het coronavirus vergt veel van mensen, het is daarom goed om een vinger aan de pols te blijven houden en te blijven communiceren.

Hoe blijf je positief?

Het is belangrijk om niet alleen maar met de nadelen van de situatie bezig te zijn, maar juist te bedenken wat er nu wel kan. Denk aan het stellen van nieuwe doelen, op persoonlijk en professioneel vlak, en het zien van nieuwe kansen. En straks, wanneer je weer normaal kunt werken, naar een restaurant kan, en kan afspreken met vrienden en familie, zal je dat extra waarderen.

In situaties als deze worden we overspoeld met negatief nieuws, maar het is belangrijk om hier kritisch naar te kijken. Bezorgt een bepaald account of een bepaalde app je stress? Verwijder deze dan, in ieder geval voor een tijdje. Jij bepaalt zelf hoe je jouw omgeving inricht. Dat bewust zijn geeft jou kracht en nieuwe energie.

Neem bijvoorbeeld ook de tijd om met je familie, huisgenoten of andere mensen die dichtbij je staan te praten. Zo help je niet alleen jezelf, maar ook anderen om met deze situatie om te gaan.

Loui Nijdam

Loui Nijdam

Redacteur van Psyned

Dit vind je misschien ook interessant

Wat als je altijd gestrest bent? 6 tips voor het omgaan met nervositeit
Stress
Wat als je altijd gestrest bent? 6 tips voor het omgaan met nervositeit

Wat is nervositeit? Nervositeit is wanneer je je onrustig, zenuwachtig of opgewonden voelt. Het kan variëren van een kl...

Lees verder
Ervaar je werkstress? Met deze 6 tips wordt leren loslaten een stuk makkelijker
Stress
Ervaar je werkstress? Met deze 6 tips wordt leren loslaten een stuk makkelijker

Onzekerheid maakt leren loslaten lastig Als je moeite hebt met loslaten, klamp je je vast aan zaken die jou een gevoel v...

Lees verder
Help, ik sta continu in de overlevingsmodus. Hoe kom ik hieruit?
Burnout
Help, ik sta continu in de overlevingsmodus. Hoe kom ik hieruit?

Hoe gaat het lichaam om met stress? Ons stress-systeem zit in ons zenuwstelsel zit en heeft twee delen die het kan gebru...

Lees verder
Stress
Meer over klacht
Stress

Stress hebben is heel normaal en menselijk. Voor sommige mensen is het een stok achter de deur om iets gedaan te krijgen...

Lees verder