Skip to content
Psyned

4 tips voor meer quality time met je partner

Kun jij samen met je partner genieten van een romantisch etentje of een avondje bingewatchen op de bank? Of merk je juist dat je meer quality time zou willen met je lief? Ariane Sprengers weet, door haar ervaring als relatietherapeut en haar eigen relatie, hoe belangrijk quality time is binnen een liefdesrelatie. Aan de hand van het verhaal van Marie en Klaas licht ze het belang toe. Laat quality time een centralere rol spelen binnen jullie relatie aan de hand van de tips van Ariane.

Quality time met je partner
Ariane Sprengers | 03 jun 2019

4 quality time tips voor je liefdesrelatie

Ik vertel je graag het verhaal van Marie en klaas. Ik gebruik deze casus om de waarde van quality time binnen een liefdesrelatie te beschrijven en ook de gevolgen bij het ontbreken hiervan. Uiteraard waarborg ik de privacy van mijn cliënten en heb daarom de namen en sommige feiten veranderd.

Marie en Klaas vertellen, in de intake die ze bij mij hebben, dat ze elkaar aan het kwijtraken zijn.
Ze maken zich beiden zorgen. Marie vertelt dat ze hevig wakker is geschud omdat ze merkte dat ze open begon te staan voor een leuke man op haar werk. De aandacht die ze kreeg vleide haar. Maar ook werd ze zich ineens weer bewust van haar vrouwelijkheid en sexappeal.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen
  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Marie is zo geschrokken van haar eigen gevoelens. In eerste instantie probeerde zij deze gevoelens te negeren, zo ook het contact met haar collega. Maar al gauw besefte ze dat deze gevoelens signalen zijn die ze serieus wilt nemen.

Marie en Klaas zijn midden 30 en hebben samen 2 jonge kinderen. Een ambitieus stel, zowel op het gebied van werk als privé. Dus ook als ouders willen ze het graag goed doen. De nadruk ligt sinds ze ouders zijn vooral op de organisatie en het runnen van het gezin en alle praktische zaken die hierbij horen. Dit verloopt al jaren zeer goed. Geen conflicten. Zo op het eerste oog lijkt iedereen gelukkig. De communicatie tussen Marie en Klaas noemen ze beiden goed, maar wel wat oppervlakkig. In het verleden waren er wel wat conflicten. Beiden willen ze deze ruzies niet meer, vooral niet nu er kinderen zijn.

Quality time in de communicatie

Als relatietherapeut merk ik dat de meeste koppels communiceren vanuit de “Ik heb gelijk stoel”. Ik nodig koppels uit hiermee te stoppen omdat dit leidt tot grote frustraties met alle daarbij behorende patronen, zoals aanvallen of terugtrekken.

Hoe moet je als stel dan wel communiceren? Marie vertelt in de sessies aan Klaas hoe enorm ze geschrokken is en hoe haar gevoelens tegelijkertijd ook zo fijn voelen. In plaats van dat Klaas haar allerlei verwijten toewerpt of over zijn eigen gevoelens van afwijzing praat, nodig ik hem uit om oprecht nieuwsgierig te zijn naar haar. Marie wordt verdrietig als ze deze oprechte aandacht van Klaas krijgt. Dit heeft ze zo gemist beseft ze nu pas. Ze mist, vertelt ze nu ook, het erotische/spannende deel tussen haar en haar man. Ze voelt zich zeer veilig en verbonden in haar huwelijk, maar dit lijkt ten koste te gaan van de spanning waar ze ook zo van houdt.

Klaas kan andersom in de sessies oprecht vertellen dat hij diep van binnen zich onzeker voelt als man. Hij kijkt erg op tegen Marie. Door hard te werken voor zijn gezin hoopt hij het één en ander te compenseren. Ook hij mist de spanning, maar vond tot nu toe niet de moed om zijn gevoelens hierover te delen, uit angst om haar teleur te stellen of door de mand te vallen.

Klaas en Marie werden ervan bewust dat deze crisis eigenlijk een groot cadeau was voor hun relatie. De kwaliteit van deze crisis werd met beide handen omarmd.

Dit koppel is 8 maal bij mij geweest. Daarnaast zijn zij vooral thuis samen hun focus gaan leggen op de aspecten die zij belangrijk vinden in een liefdesrelatie. Ik heb ze hierbij geholpen met een aantal tips, die ik hieronder graag met je deel.

Quality time tips voor een liefdesrelatie

  1. Op deze manier leer je communiceren vanuit je hart.
    Neem iedere dag ongeveer 10 minuten om met elkaar te delen hoe je dag was. Vertel daarbij vooral hoe je je hebt gevoeld.
  2. Deze tip brengt ook weer wat (fijne) spanning in je relatie.
    Zet tweemaal in de maand een kruis in je agenda voor een dagdeel of dag die je aan je relatie wilt besteden. Zorg dat het ook echt mogelijk is om dit moment te besteden aan je relatie en leg de lat niet te hoog.
    Organiseer beiden een activiteit om samen te doen. Dit kan bijvoorbeeld een avondje kaarten zijn, een etentje, elkaar masseren, samen naar een concert enzovoort. Hou de activiteit voor de ander geheim zodat jullie elkaar verrassen. Er is één regel: er is een volger en een leider. Het leuke van dit experiment is dat je soms hele nieuwe dingen ervaart met en van elkaar.
  3. Investeer tijd in jezelf.
    Bij gebrek aan gezamenlijke kwaliteitstijd is het echt nodig om meer tijd aan jezelf te besteden. Goede zelfzorg is noodzakelijk binnen een relatie. Het is een slecht idee om in het gezelschap van je partner te zijn als je je uitgeput voelt. Het risico bestaat dan dat je slechtste eigenschappen bovenkomen. Onderzoek wat jouw momenten kunnen zijn om op te laden. Pas dan heb je je partner iets te geven.
  4. Samen naar bed gaan is misschien wel het meest intieme moment binnen een relatie.
    Dat betekent niet direct dat je seks moet hebben. Vooral als je kinderen thuis wonen is dit jullie domein waar jullie samen de dag kunnen doornemen, tegen elkaar aan kunnen kruipen, samen een boek kunnen lezen en natuurlijk kunnen vrijen.

“Sorry, maar we hebben helemaal geen tijd gehad om jouw tips op te volgen of te doen.” Dat is wat ik vaak hoor in het begin van de sessies. Dat is meestal geen onwil, maar de week vliegt voorbij en is gevuld met werk, kinderen, sociale activiteiten, praktische zaken en zo meer. Ergens onderaan het rijtje bungelt de relatie.

In mijn eigen relatie merk ik dat het vaak de kleine dingen – dagelijkse momenten van liefde, steun en aandacht – zijn die het verschil maken. Mijn partner en ik zeggen bijvoorbeeld elke avond voor we gaan slapen tegen elkaar: “Ik hou vandaag van je omdat…”. We doen het altijd, wat er ook gebeurd is die dag. Maak er een gewoonte van om dagelijks een kort momentje te nemen om aandacht te besteden aan elkaar.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Relatietherapie

Meer over klacht

Relatietherapie

Lees meer informatie over Relatietherapie

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned