Skip to content
Psyned

Rouwverwerking, hoe verder na verlies?

Rouwverwerking heeft te maken met verlies, afscheid. In eerste instantie denk je daarbij meestal aan verlies door een overlijden. Maar ook bij het verlies van andere zaken kun je van rouwverwerking spreken. Rouwverwerking is een verwerkingsproces dat bij iedereen anders is. Psychologe Irene Kurpershoek vertelt je hier meer over.

Hartcoherentie psychologe
| 01 nov 2018

Verschillende fasen

Stel, je hebt gister nog met een vriend op een terras gezeten. Jullie hebben gelachen, bijgepraat, van de zon genoten. Er was geen vuiltje aan de lucht. Vandaag krijg je een telefoontje dat hij is overleden. Vanaf dat moment ga je, wat betreft je gevoel, allerlei fasen door. Je begint bijna altijd met ontkenning, ongeloof; nee, dit kán niet, hier moet een vergissing in het spel zijn! Als het definitieve van de mededeling tot je doordringt voel je verdriet, woede en angst. Deze fasen wisselen elkaar af en lopen door elkaar heen. Het is geen wiskunde met dat gevoel. Ook staat nergens geschreven hoe lang je over dit verwerkingsproces moet doen. Daarbij zal in de ene periode je gevoel meer aanwezig zijn, dan in een andere periode. Rouwen is het definitieve van de situatie tot je door laten dringen en je gevoelens daaromtrent toelaten waardoor je uiteindelijk verder kunt, in de wetenschap dat het nooit meer zal worden als daarvoor.

Definitief afscheid

Zo werkt het ook met ander definitief afscheid. Het verloop is hetzelfde, ook al gaat het heel ergens anders over. Als je dit in gedachten houdt, herken je sneller andersoortig verlies.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen
  • Al 47.242 mensen geholen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Je kunt hierbij denken aan een scheiding, een partner die gaat dementeren of een ziekte die jou overkomt. Maar ook wensen die niet zijn uitgekomen, zoals bijvoorbeeld een kinderwens die definitief niet in vervulling gaat. En voor sommigen het overlijden van een dier.

De ‘waaromvraag’

Als situaties erg akelig voor je zijn is het verleidelijk om in de ontkenning te blijven hangen, maar op den duur loop je zo vaak vast. Als een vrouw zeven jaar na het overlijden van haar man nog steeds dagelijks de tafel voor hem dekt ontkent zij de situatie en stagneert haar leven. Elke dag vraagt zij: ‘Waarom? Waarom ben jij niet hier?’ Vanzelfsprekend mag zij hiervoor kiezen, dat is haar volste recht.

Op de dag dat zij van haar waaromvraag een feit durft te maken kan zij gaan rouwen. Als zij zichzelf afvraagt: ‘Waarom komt hij niet terug?’ en antwoordt: ‘Hij komt niet terug.’ ‘Waarom is hij overleden? Hij is overleden.’ Dan gaat zij beginnen met rouwen. Met het benoemen van de feiten verlaat je de ontkenning en komen je gevoelens van verdriet, het gemis en boosheid naar boven. Daar is moed voor nodig en het is op de korte termijn zwaar. Op de langere termijn krijg je er echter ruimte en rust voor terug en kom je in een nieuw evenwicht.

Voorbeelden

Bewust afscheid nemen van een levensfase kan er ook voor zorgen dat je beter in je vel komt te zitten. Als je het beeld van jezelf als zorgende moeder voor kleine kinderen los kunt laten, kun je een volwassen relatie met hen opbouwen. Als je je vastklampt aan het oude beeld belet je jezelf om van een nieuw hoofdstuk met volwassen kinderen te genieten. Een familiegeheim niet langer in stand houden, toegeven dat je in je relatie niet zo gelukkig bent als de buitenwereld denkt … Moeilijk, maar het kan bevrijdend werken.

Waarom zou je hulp zoeken?

Het valt niet mee om in je eentje verlieservaringen te verwerken. Bovendien is de omgeving vaak ongeduldig. Goedbedoelde opmerkingen kunnen erg kwetsend zijn. Dan is het fijn om bij een psycholoog gesprekken aan te gaan. Daar wordt je verdriet, ook al is het jaren later, serieus genomen. In een veilige omgeving word je uitgenodigd en geholpen om zelfs je ergste pijn of schaamte aan te gaan, zodat je uiteindelijk verder kunt.

Wil je eerst zelf de ernst van jouw klachten achterhalen? Dat kan gratis via onze rouw test.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Rouw & Verlies

Meer over klacht

Rouw & Verlies

Lees meer informatie over Rouw & Verlies

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Psyned e-books

Wil je meer weten over psychische klachten? We hebben verschillende e-books samengesteld om jou te voorzien van praktische informatie. Na het lezen kan je problemen (eerder) herkennen en weet je of het tijd is voor actie.

Psyned podcast: Waar wacht je op?

Wachten op antwoorden, daar geloven wij niet in. In Waar wacht je op? zoekt Amy samen met een Psyned psycholoog uit wat je kan doen als het even niet zo lekker gaat.

Zelftesten: test jezelf

Wil je onderzoeken hoe erg je psychische klachten zijn? Dat kan met onze gratis testen. Deze zelftesten helpen jou je mentale gezondheit te checken. Wanneer je klaar bent met een test, ontvang je meteen een uitslag met advies en tips.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned