Categorie
Categorie

Ontdek je Dromen

Je dromen helpen je bij het maken van de juiste keuzes en geven zin en motivatie. Maar om je dromen na te jagen moet je eerst weten wat je dromen zijn.

Tijdens het Lifestyle Business Event gaf ik de workshop ‘Maak je dromen waar’. Je dromen geven je namelijk duidelijke handvaten als richtlijnen voor de juiste keuzes, zingeving en motivatie. Na afloop vroeg een vrouw aan mij: “Maar hoe weet ik wat mijn dromen zijn?” Die vraag deed mij mij denken aan Daphne, die ik recent heb geholpen met het vinden van een nieuwe baan.

Hoe ontdek ik mijn dromen?

Daphne is 27 jaar en werkte een jaar als creative designer waar ze marketingconcepten voor de Postcode Loterij bedacht. Het bedrijf is echter door een reorganisatie gegaan, waardoor haar functie veranderde en ze minder vrijheid kreeg om creatieve concepten te bedenken. Daphne heeft hierdoor het plezier in haar werk verloren en is op zoek naar een nieuwe uitdaging, maar weet niet zo goed wat bij haar past.

Om daar achter te komen hebben we samen een klein onderzoekje gedaan. Ik vroeg haar om de volgende vier vragen te beantwoorden:

  • Wat zijn je interesses?
  • Wat zijn je vaardigheden?
  • Wat vind je leuk om te doen?
  • Welke arbeidsomstandigheden vind je belangrijk?

Vraag familie en vrienden

Op sommige vragen wist Daphne meteen het antwoord. Op andere vragen niet. Ze is daarom bij vrienden en familie te rade gegaan. Het hielp ook om terug te denken aan haar verleden. Wat vond ze ook alweer leuk als zevenjarig kind, en als dertienjarige puber? Uiteindelijk kwam er een hele lijst uit, maar kort gezegd kwam het hier op neer:

Daphne is geïnteresseerd in marketing, fotografie en psychologie. Ze is goed in vormgeven, en was altijd al een vrolijk en enthousiast kind. Ze is altijd al creatief geweest en vindt plezier in het bedenken van nieuwe ideeën. Als peuter vond ze het leuk om dingen te onderzoeken en dat is nooit verdwenen. Momenteel houdt ze er dan ook van niet alleen een marketingplan te bedenken, maar ook om meetbaar resultaat te behalen, zoals goede verkoopresultaten.

Wat betreft de arbeidsomstandigheden is het voor haar belangrijk om veel vrijheid te krijgen, zodat ze haar ideeën uit kan werken. Daarnaast wil ze graag in een leuk team werken waarbij de resultaten van haar werk ook indirect tot een betere wereld leiden. Bij de Postcode Loterij ging bijvoorbeeld een deel van de winst van het bedrijf naar een goed doel.

Je dromen in de praktijk?

Daphne had uiteindelijk een goed lijstje gekregen van de voorwaarden waaraan haar nieuwe baan moest voldoen. Met deze duidelijke voorwaarden voor ogen is ze gericht op banenjacht gegaan, en kon ze beter de juiste baan selecteren die past binnen haar dromen om te werken volgens haar ware wensen en idealen.

© 2015 Susan Dechering – Psycholoog Den Haag

Susan Dechering

Susan Dechering

Amsterdam

Susan Dechering is werkzaam als psycholoog en coach bij Psycholoog Den Haag. Naast het behandelen van uiteenlopende klachten en vraagstukken doet Susan aan carrière-coaching, helpt met loopbaanvragen, behandelt levensfaseproblematiek en doet veel aan burn-out preventie. Kenmerkend voor haar manier van therapie is de positieve, oplossingsgerichte aanpak en het niet blijven graven naar een oorzaak maar focussen op hoe je van een probleem afkomt. 

Wil je meer weten over Psycholoog Den Haag of een afspraak maken? Bel dan naar 085 – 4014720.

Dit vind je misschien ook interessant

Hulp of advies nodig?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij je past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720 Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog