Ontdek je Dromen

Overig      Ontdek je Dromen     

Je dromen helpen je bij het maken van de juiste keuzes en geven zin en motivatie. Maar om je dromen na te jagen moet je eerst weten wat je dromen zijn.

Ontdek je Dromen

Tijdens het Lifestyle Business Event gaf ik de workshop ‘Maak je dromen waar’. Je dromen geven je namelijk duidelijke handvaten als richtlijnen voor de juiste keuzes, zingeving en motivatie. Na afloop vroeg een vrouw aan mij: “Maar hoe weet ik wat mijn dromen zijn?” Die vraag deed mij mij denken aan Daphne, die ik recent heb geholpen met het vinden van een nieuwe baan.

Hoe ontdek ik mijn dromen?

Daphne is 27 jaar en werkte een jaar als creative designer waar ze marketingconcepten voor de Postcode Loterij bedacht. Het bedrijf is echter door een reorganisatie gegaan, waardoor haar functie veranderde en ze minder vrijheid kreeg om creatieve concepten te bedenken. Daphne heeft hierdoor het plezier in haar werk verloren en is op zoek naar een nieuwe uitdaging, maar weet niet zo goed wat bij haar past.

Om daar achter te komen hebben we samen een klein onderzoekje gedaan. Ik vroeg haar om de volgende vier vragen te beantwoorden:

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek
  • Wat zijn je interesses?
  • Wat zijn je vaardigheden?
  • Wat vind je leuk om te doen?
  • Welke arbeidsomstandigheden vind je belangrijk?

Vraag familie en vrienden

Op sommige vragen wist Daphne meteen het antwoord. Op andere vragen niet. Ze is daarom bij vrienden en familie te rade gegaan. Het hielp ook om terug te denken aan haar verleden. Wat vond ze ook alweer leuk als zevenjarig kind, en als dertienjarige puber? Uiteindelijk kwam er een hele lijst uit, maar kort gezegd kwam het hier op neer:

Daphne is geïnteresseerd in marketing, fotografie en psychologie. Ze is goed in vormgeven, en was altijd al een vrolijk en enthousiast kind. Ze is altijd al creatief geweest en vindt plezier in het bedenken van nieuwe ideeën. Als peuter vond ze het leuk om dingen te onderzoeken en dat is nooit verdwenen. Momenteel houdt ze er dan ook van niet alleen een marketingplan te bedenken, maar ook om meetbaar resultaat te behalen, zoals goede verkoopresultaten.

Wat betreft de arbeidsomstandigheden is het voor haar belangrijk om veel vrijheid te krijgen, zodat ze haar ideeën uit kan werken. Daarnaast wil ze graag in een leuk team werken waarbij de resultaten van haar werk ook indirect tot een betere wereld leiden. Bij de Postcode Loterij ging bijvoorbeeld een deel van de winst van het bedrijf naar een goed doel.

Je dromen in de praktijk?

Daphne had uiteindelijk een goed lijstje gekregen van de voorwaarden waaraan haar nieuwe baan moest voldoen. Met deze duidelijke voorwaarden voor ogen is ze gericht op banenjacht gegaan, en kon ze beter de juiste baan selecteren die past binnen haar dromen om te werken volgens haar ware wensen en idealen.

© 2015 Susan Dechering – Psycholoog Den Haag

Dit vind je misschien ook interessant

Waar komt bijgeloof vandaan en waarom blijven we erin geloven?
Overig
Waar komt bijgeloof vandaan en waarom blijven we erin geloven?

Wat is bijgeloof? Bijgeloof is als mensen geloven dat bepaalde handelingen of dingen geluk, pech of andere gevolgen kunn...

Lees verder
Is het liefde of een obsessie? Zo herken je het verschil
Hechting
Is het liefde of een obsessie? Zo herken je het verschil

Wat is een obsessie? Laten we bij het begin beginnen. Wat is een obsessie? Een obsessie is een dwangmatige en terugkeren...

Lees verder
Therapietaal uitgelegd
Overig
Therapietaal uitgelegd

Cognitieve dissonantie Cognitieve dissonantie is als je twee ideeën of overtuigingen hebt die niet goed bij elkaar pass...

Lees verder
Zingeving
Meer over klacht
Zingeving

Wat geeft mijn leven zin? Waarom doe ik wat ik doe? Wie ben ik? Dit zijn een paar zingevingsvragen die veel mensen zichz...

Lees verder