Mijn partner is verliefd op een ander

Relatietherapie      Kim Kaarsgaren     

Je partner is verliefd op iemand anders… een ware nachtmerrie als je in een relatie zit. Wanneer je partner dit aan je opbiecht, ga je waarschijnlijk door een rollercoaster van emoties. Je bent misschien boos of voelt je verraden: hoe kan mijn partner me dit aandoen? Misschien trek je je relatie wel in twijfel. Zo erg waren de issues toch niet? Of je denkt dat het aan jezelf ligt: ben ik niet leuk genoeg meer? Op deze manier kamp je niet alleen met de pijn die deze boodschap met zich meebrengt, maar ook met (grote) onzekerheid. En vooral met de vraag: hoe nu verder?

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op: 1 april 2022

Mijn partner is verliefd op een ander

Wat zijn de signalen dat mijn partner verliefd is op een ander?

Misschien heeft je partner het al opgebiecht of misschien vermoed je alleen dat er een ander is. Als dit laatste het geval is zijn er signalen die je kunt herkennen om erachter te komen of je partner verliefd is. Zo heeft je partner opeens veel meer energie, is hij of zij rusteloos, sneller afgeleid of praat (hoe gek ook) opeens veel over een andere dame of heer. Ook kan het zijn dat je partner slechter slaapt en zich niet kan concentreren. Wanneer je deze signalen opmerkt en al vermoedens hebt, kan het dus zijn dat er iemand anders in het spel is.

Hoe kan het dat mijn partner verliefd is op een ander?

De wetenschap is zover dat de liefde geen mysterie meer is: we weten wat er gebeurt. Er komen euforiehormonen in grote hoeveelheden vrij. Het kan zijn dat je partner verliefd is geworden zonder dat te willen of zonder dat er iets aan de hand is in jullie relatie. Toch zien we vaak dat als iemand verliefd is op een ander terwijl die in een relatie zit, er iets aan de hand is met degene zelf en/of jullie relatie. Misschien besteden jullie geen aandacht meer aan elkaar zoals eerst of is jullie relatie ingedommeld? Is er door de komst van de kinderen geen romantiek meer? Of is er iets heftigs gebeurd en het lukt je niet je partner daarbij te steunen. Deze problemen geven je partner de kans dit bij een ander te vinden wat die bij jou mist en op diegene verliefd te worden.

6 tips wat je kan doen als je partner verliefd is op een ander

Elke situatie is natuurlijk anders, en iedereen reageert anders op bepaalde gebeurtenissen. Toch zijn er een aantal dingen die je zou kunnen doen wanneer je partner verliefd is op een ander. We geven je hieronder 6 tips:

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Tip 1
We zouden je kunnen zeggen niet boos te worden. Maar in de praktijk werkt dit vaak niet. Het gaat erom hoe je die boosheid ziet en uitdrukt. Boosheid is een secundaire emotie waaronder veel verdriet en angst zit. Je mag die boosheid uiten, maar tegelijk is het ook verstandig om opzoek te gaan naar de emoties die daaronder verschuild zitten. Wat voel je eigenlijk echt? Dit kan soms best lastig zijn. Daarom zou je dat ook samen met een relatietherapeut of psycholoog kunnen doen.

Tip 2
Wanneer je klaar bent om het gesprek aan te gaan, zou je je partner kunnen vragen hoe het komt dat hij of zij verliefd is geworden op een ander. Is er bijvoorbeeld iets aan de hand in jullie relatie? Of met jouw partner zelf? Probeer in dit gesprek rustig te blijven. Wanneer je dit niet doet zal je partner zich eerder voor je afsluiten, dan eerlijk zijn en zich open stellen.

Tip 3
Vraag in dat gesprek ook aan je partner wat hij of zij mist in jullie relatie. Natuurlijk kan verliefd worden op een ander je ook zomaar overkomen. Of je partner kreeg in de relatie niet meer wat hij of zij nodig had, waardoor hij of zij toch open stond om verliefd te worden op ander. Bewust of onbewust. Door dit met je partner te bespreken, kom je misschien wel tot de kern van het probleem.

Tip 4
Leg niet de volledige schuld bij je partner neer. Zoals al is benoemd, kan het zijn dat jouw partner ook niet op zit te wachten op deze verliefdheid. Er zijn altijd twee personen in een relatie en er spelen meerdere factoren mee. Bekijk samen hoe jullie relatie ervoor staat.

Tip 5
Wees eerlijk. Eerlijkheid is één van de belangrijkste bouwstenen van een relatie. Jouw partner is eerlijk geweest over het opbiechten van zijn of haar verliefdheid. Dan is het nu aan jou de beurt om eerlijk te zijn over hoe je je hierbij voelt en wat je denkt. Als je nog samen verder wilt gaan, zal je uiteindelijk tot vergeving moeten komen. Daarvoor zullen je beide eerlijk naar jezelf moet kijken en je eigen aandeel bij de onder ogen moeten zien.

Tip 6
In de tussentijd is het verstandig je niet vast te klampen aan je partner. Hoe meer je dit doet, hoe meer de ander zich meestal terugtrekt. Probeer je partner (en jezelf) de ruimte te geven om dingen uit te zoeken en om na te denken. Ook jij mag jezelf ook afvragen of jij nog in de relatie wil blijven als je partner verliefd is op een ander.

Wil jij meer tips om jouw relatie te verbeteren?

Vraag hier ons E-book gratis aan met tips en lessen voor een sterke relatie.

Moeten we in relatietherapie?

Allereerst is het belangrijk de situatie goed in kaart te brengen: kiest jouw partner voor een ander of wil je partner toch bij jou blijven? En wat wil jij? Als je partner verliefd is en geen afstand wil nemen van die andere man of vrouw, kan relatietherapie moeizaam zijn. Maar tegelijk is het niet onmogelijk.

Wanneer jouw partner zich realiseert dat hij of zij wel bij jou wil blijven, kan je partner besluiten geen contact meer te hebben met die andere man of vrouw en gaan rouwen om hem of haar. Dit kan een onderdeel zijn van de therapie, maar jullie kunnen ook na dit rouwproces in relatietherapie te gaan.

Je zou ook individueel in therapie kunnen gaan. Hiermee laat je zien aan je partner dat je er echt voor wilt gaan. Niet alleen tijdens deze relatiecrisis, maar ook daarna. Helemaal als dat iets kan oplossen wat je partner de afgelopen tijd bij je miste. Individuele therapie kan ook helpen wanneer je het gevoel hebt vast te zitten in je emoties of hulp kan gebruiken bij je verdriet of boosheid.

Kijk goed wat voor jullie werkt, waar je samen voor open staat en welke weg jullie samen in willen slaan. Meteen therapie? Of eerst je partner laten uitzoeken wat hij of zij wil en daarna doorpakken? Je kunt natuurlijk altijd zelf aan de slag met jouw aandeel in de situatie.

Is jouw partner verliefd (geweest) op een ander? En willen jullie voor je relatie gaan en in relatietherapie? Of wil je alleen in relatietherapie? Bij Psyned hebben wij door heel het land relatietherapeuten die gespecialiseerd zijn in complexe issues als deze. Bel voor een gratis adviesgesprek naar 085-4014720 en wij kijken samen welke relatietherapeut het beste bij jullie/jou past.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Sharon Blijd, relatietherapeut in Diemen en Toos de Groot, relatietherapeut in Zoetermeer en Peter van der Ven, relatietherapeut in Rijswijk.

Kim Kaarsgaren

Kim Kaarsgaren


Dit vind je misschien ook interessant

Wat als jij, of jouw partner, geen seks meer wil?
Relatietherapie
Wat als jij, of jouw partner, geen seks meer wil?

Wat zijn de oorzaken van een laag libido? Een libido. Wat is dat precies? Onder libido verstaan we hoeveel zin iemand he...

Lees verder
Liefdestalen, welke spreek jij?
Relatietherapie
Liefdestalen, welke spreek jij?

De liefdestalen Volgens Dr. G. Chapman bestaan er vijf liefdestalen. Samenzijn, bemoedigende woorden, cadeaus, hulpvaard...

Lees verder
4 #Jaloezie – Het beschermschild van de liefde of vergif voor je relatie?
Podcast
4 #Jaloezie – Het beschermschild van de liefde of vergif voor je relatie?

Iemand die ons alles kan vertellen over het onderwerp jaloezie en we dus heel graag in de studio wilde, is sociaal psych...

Lees verder
Buitenechtelijke relatie
Meer over klacht
Buitenechtelijke relatie

Een buitenechtelijke relatie begint soms heel onschuldig. Een flirt hier, een sms-bericht daar. Maar soms gaat het verde...

Lees verder