Skip to content
Psyned

Mijn man zit op een datingsite

‘Mijn man heeft zich na 32 jaar huwelijk aangemeld op een datingsite en liegt erover.’ Wat te doen als het vertrouwen weg is in je huwelijk? Psyned psycholoog Jan Aukes beantwoordt de hulpvraag van deze week.

| 20 jun 2017

Hulpvraag van Orchidee (56):

Ik ben 56 jaar oud en inmiddels 32 jaar getrouwd met mijn man. Momenteel zit het zo vol in mijn hoofd dat ik niet meer weet wat te doen en daarom ben ik op zoek hulp.

Mijn man heeft zich aangemeld bij een datingsite en dat is niet de eerste keer. Dit is inmiddels al de derde keer dat ik erachter ben gekomen. Als ik hem confronteer ontkent hij alles, zelf als ik het bewijs laat zien. De laatste keer was het op Tinder en toch allemaal gratis. De keer daarvoor vertelde hij me dat zijn collega’s een profiel voor hem hadden gemaakt. Het gaat van smoes naar smoes.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen
  • Al 47.242 mensen geholen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Hij negeert gesprekken met mij en het lijkt wel of hij in zijn eigen wereld leeft. Aan de rekeningen is niks te zien en praten doet hij niet. Hij is sinds het voorval wel heel lief tegen mij, maar dat deed hij de keer daarvoor ook toen ik hem betrapte. Hij smeert mijn brood, zet koffie. Kortom, alle dingen die hij normaal eigenlijk nooit doet.

Mijn vertrouwen is behoorlijk weg en ik weet niet wat te doen. Kan dit een midlifecrisis zijn? Ik ontvang graag goede raad, want ik weet het zelf echt niet meer.


Beste Orchidee,

Wat vervelend dat je je in deze situatie bevindt, het is goed dat je hulp zoekt.

Werken aan je relatie is werken aan jezelf

Als een koppel bij mij aanklopt voor relatietherapie, ga ik altijd met beide personen een individueel gesprek aan. Ik ben namelijk benieuwd: wat gebeurt er precies bij jóu? Dokter Phil zei ooit: werken aan je relatie is werken aan jezelf. Wie weet ontdek je tijdens die persoonlijke gesprekken wel iets nieuws over jezelf, iets waar je mee aan de slag kunt, ook buiten de relatie. Immers, waar je ook gaat, je neemt jezelf altijd mee. En binnen deze context zou het met name de onderlinge communicatie binnen de relatie ten goede kunnen komen.

Op zoek naar de trigger

Tegelijkertijd ben ik benieuwd waar het gedrag van je man vandaan komt. Is er een reden dat hij wordt getriggerd door een datingsite? Waar komt zijn behoefte vandaan om bepaalde prikkels ergens anders te halen? Misschien is hij helemaal niet op zoek naar een ander, maar is het genoeg als de prikkel wordt aangesproken. Misschien is het inderdaad die midlifecrisis en wil hij weten hoe hij in de markt ligt. Dat kan overigens nog steeds een valkuil zijn, want wie weet blijkt het leven plotseling veel leuker buiten de relatie. Je man ‘de spiegel voorhouden’ wat betreft jouw gevoelens, en dat lieve gestes geen oplossing zijn maar slechts een pleister, zijn natuurlijk ook belangrijke aspecten van het gesprek.

Het probleem samen aanpakken

Mensen zien de therapeut vaak als de redder, maar het is van belang dat je zelf aan de slag gaat met het probleem. Je hebt er niets aan om een bepaald kunstje te leren, want als de situatie even veranderd werkt het niet meer. Ik zit als therapeut heel erg op het proces, maar dat probleem pakken jullie zelf aan. Ik zie vaak stellen die er na een stuk of vijf sessies al uit zijn, dan weten ze waar de angel zit, dat het nog hard werken wordt en dat er misschien een persoonlijk thema is om aan te gaan werken.

Maar het kan ook andersom werken, dat je juist door de relatietherapie uitkomt op een plek waar je niet meer een relatie wilt hebben. Het is hoe dan ook hard werken, maar dat moet je ervoor over hebben.

© 2018 Jan Aukes – Psycholoog Arnhem

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Relatietherapie

Meer over klacht

Relatietherapie

Lees meer informatie over Relatietherapie

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Psyned e-books

Wil je meer weten over psychische klachten? We hebben verschillende e-books samengesteld om jou te voorzien van praktische informatie. Na het lezen kan je problemen (eerder) herkennen en weet je of het tijd is voor actie.

Psyned podcast: Waar wacht je op?

Wachten op antwoorden, daar geloven wij niet in. In Waar wacht je op? zoekt Amy samen met een Psyned psycholoog uit wat je kan doen als het even niet zo lekker gaat.

Zelftesten: test jezelf

Wil je onderzoeken hoe erg je psychische klachten zijn? Dat kan met onze gratis testen. Deze zelftesten helpen jou je mentale gezondheit te checken. Wanneer je klaar bent met een test, ontvang je meteen een uitslag met advies en tips.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned