Mijn man zit op een datingsite

Relatietherapie      Jan Aukes     

‘Mijn man heeft zich na 32 jaar huwelijk aangemeld op een datingsite en liegt erover.’ Wat te doen als het vertrouwen weg is in je huwelijk? Psyned psycholoog Jan Aukes beantwoordt de hulpvraag van deze week.

Mijn man zit op een datingsite

Hulpvraag van Orchidee (56):

Ik ben 56 jaar oud en inmiddels 32 jaar getrouwd met mijn man. Momenteel zit het zo vol in mijn hoofd dat ik niet meer weet wat te doen en daarom ben ik op zoek hulp.

Mijn man heeft zich aangemeld bij een datingsite en dat is niet de eerste keer. Dit is inmiddels al de derde keer dat ik erachter ben gekomen. Als ik hem confronteer ontkent hij alles, zelf als ik het bewijs laat zien. De laatste keer was het op Tinder en toch allemaal gratis. De keer daarvoor vertelde hij me dat zijn collega’s een profiel voor hem hadden gemaakt. Het gaat van smoes naar smoes.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Hij negeert gesprekken met mij en het lijkt wel of hij in zijn eigen wereld leeft. Aan de rekeningen is niks te zien en praten doet hij niet. Hij is sinds het voorval wel heel lief tegen mij, maar dat deed hij de keer daarvoor ook toen ik hem betrapte. Hij smeert mijn brood, zet koffie. Kortom, alle dingen die hij normaal eigenlijk nooit doet.

Mijn vertrouwen is behoorlijk weg en ik weet niet wat te doen. Kan dit een midlifecrisis zijn? Ik ontvang graag goede raad, want ik weet het zelf echt niet meer.

Luister de podcast Waar wacht je op?

Als je meer wil weten over relaties en relatietherapie.

Beste Orchidee,

Wat vervelend dat je je in deze situatie bevindt, het is goed dat je hulp zoekt.

Werken aan je relatie is werken aan jezelf

Als een koppel bij mij aanklopt voor relatietherapie, ga ik altijd met beide personen een individueel gesprek aan. Ik ben namelijk benieuwd: wat gebeurt er precies bij jóu? Dokter Phil zei ooit: werken aan je relatie is werken aan jezelf. Wie weet ontdek je tijdens die persoonlijke gesprekken wel iets nieuws over jezelf, iets waar je mee aan de slag kunt, ook buiten de relatie. Immers, waar je ook gaat, je neemt jezelf altijd mee. En binnen deze context zou het met name de onderlinge communicatie binnen de relatie ten goede kunnen komen.

Op zoek naar de trigger

Tegelijkertijd ben ik benieuwd waar het gedrag van je man vandaan komt. Is er een reden dat hij wordt getriggerd door een datingsite? Waar komt zijn behoefte vandaan om bepaalde prikkels ergens anders te halen? Misschien is hij helemaal niet op zoek naar een ander, maar is het genoeg als de prikkel wordt aangesproken. Misschien is het inderdaad die midlifecrisis en wil hij weten hoe hij in de markt ligt. Dat kan overigens nog steeds een valkuil zijn, want wie weet blijkt het leven plotseling veel leuker buiten de relatie. Je man ‘de spiegel voorhouden’ wat betreft jouw gevoelens, en dat lieve gestes geen oplossing zijn maar slechts een pleister, zijn natuurlijk ook belangrijke aspecten van het gesprek.

Het probleem samen aanpakken

Mensen zien de therapeut vaak als de redder, maar het is van belang dat je zelf aan de slag gaat met het probleem. Je hebt er niets aan om een bepaald kunstje te leren, want als de situatie even veranderd werkt het niet meer. Ik zit als therapeut heel erg op het proces, maar dat probleem pakken jullie zelf aan. Ik zie vaak stellen die er na een stuk of vijf sessies al uit zijn, dan weten ze waar de angel zit, dat het nog hard werken wordt en dat er misschien een persoonlijk thema is om aan te gaan werken.

Maar het kan ook andersom werken, dat je juist door de relatietherapie uitkomt op een plek waar je niet meer een relatie wilt hebben. Het is hoe dan ook hard werken, maar dat moet je ervoor over hebben.

© 2018 Jan Aukes – Psycholoog Arnhem

Dit vind je misschien ook interessant

Wat als jij, of jouw partner, geen seks meer wil?
Relatietherapie
Wat als jij, of jouw partner, geen seks meer wil?

Wat zijn de oorzaken van een laag libido? Een libido. Wat is dat precies? Onder libido verstaan we hoeveel zin iemand he...

Lees verder
Liefdestalen, welke spreek jij?
Relatietherapie
Liefdestalen, welke spreek jij?

De liefdestalen Volgens Dr. G. Chapman bestaan er vijf liefdestalen. Samenzijn, bemoedigende woorden, cadeaus, hulpvaard...

Lees verder
4 #Jaloezie – Het beschermschild van de liefde of vergif voor je relatie?
Podcast
4 #Jaloezie – Het beschermschild van de liefde of vergif voor je relatie?

Iemand die ons alles kan vertellen over het onderwerp jaloezie en we dus heel graag in de studio wilde, is sociaal psych...

Lees verder
Relatietherapie
Meer over klacht
Relatietherapie

Denk je aan relatietherapie? Veel mensen krijgen in hun relatie wel eens te maken met relatieproblemen. Dit kan gaan ove...

Lees verder