Het triatlonseizoen 2025 staat op het punt te beginnen en dit wordt voor mij een bijzonder jaar, want ik maak de overstap van het amateurveld naar de professionele triatlonwereld. Dat betekent dat er het een en ander gaat veranderen: de concurrentie is sterker, de wedstrijden krijgen meer aandacht en de druk ligt hoger. Fysiek ben ik klaar voor deze uitdaging. Maar topsport is niet alleen fysiek, het mentale aspect is minstens zo belangrijk. Daarom werk ik sinds dit seizoen samen met sportpsycholoog Lisa Rubsteck van Psyned. Haar begeleiding helpt mij niet alleen bij mijn mentale voorbereiding op wedstrijden, maar ook bij het vinden van balans tussen sport, werk en ontspanning. Want als ik optimaal wil presteren in de sport, moet ik ook buiten de sport mijn energie goed verdelen.
Van negatieve gedachten naar een positieve mindset
Tijdens trainingen en wedstrijden betrap ik mezelf regelmatig op negatieve gedachten. Twijfels die me niet helpen, maar me juist tegenwerken:
Wij kunnen je helpen
Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past
- Gekwalificeerde psychologen
- Al 47.242 mensen geholpen
- Snel en persoonlijk
- Geen wachtlijst
- Ben ik niet te laat begonnen met trainen dit seizoen?
- Fietst de concurrentie niet veel harder dan ik?
- Moet ik niet nóg meer uren maken?
- Ga ik mijn zwemtijd wel voldoende verbeteren?
Deze gedachten beperken niet alleen mijn prestaties, maar beïnvloeden mijn gedachtes en hebben dus ook invloed op mijn werk. Naast de triatlon werk ik namelijk ook nog parttime in de financiële sector. Kan ik wel alles combineren? Lever ik wel de kwaliteit die ik kan en wil leveren? In mijn sessies met Lisa bespreken we deze twijfels. Voor mijn gevoel is het nooit goed genoeg, zowel tijdens mijn zakelijke carrière als tijdens topsport. Zij helpt me om deze gedachten in perspectief te plaatsen en geeft me concrete handvatten om met deze mentale uitdagingen om te gaan. De ondersteuning van Lisa gaat niet alleen over sport, maar ook over de balans tussen werk, ontspanning en sport – om zo op alle vlakken het beste uit mezelf te kunnen halen.
Controle terugpakken: focus op wat je kan beïnvloeden
Wat we vaak vergeten, is dat negatieve gedachten ontstaan doordat we het gevoel krijgen de controle te verliezen. Kleine onzekerheden stapelen zich op tot een overweldigend geheel. Maar als je die berg afbreekt in losse, behapbare delen, blijkt hij veel minder onoverkomelijk.
Een van de belangrijkste lessen die ik van Lisa heb geleerd, is: richt je op wat je wél kunt beïnvloeden. Veel factoren, zoals het weer op de racedag of de vorm van je tegenstanders, liggen buiten je macht. Daar energie aan verspillen helpt niet. Wat wél helpt, is zorgen dat je optimaal voorbereid aan de start verschijnt en goed inspeelt op de omstandigheden. Regent het of waait het hard? Besef dat dit voor iedereen geldt. De vraag is niet of het invloed heeft, maar hoe jij er het beste mee omgaat. Soms klinken dingen heel simpel, maar zonder de hulp van Lisa was het me niet gelukt er actief mee aan de slag te gaan. Zeker omdat je snel weer terugvalt in oude patronen.
Grote doelen? Maak ze kleiner!
Nog een belangrijke tactiek: grote doelen opdelen in kleine, haalbare stappen. Dit helpt je om gefocust te blijven en continu succesmomenten te creëren.
Droom je van een topprestatie op het wereldkampioenschap in Kona? Focus dan eerst op de wedstrijd die je daar naartoe moet brengen. Wil je een sterke race neerzetten? Begin dan met een specifiek doel voor het zwemmen. Wil je sterk zwemmen? Bedenk een tactiek, richt je op het eerste stuk tot de boei en zorg dat je daar in een goede groep zit. Hierdoor help je jezelf.
Door telkens op het eerstvolgende subdoel te focussen, houd je de controle en blijf je mentaal fris. Haal je een subdoel? Dan geeft dat direct energie voor de volgende stap. Lukt het niet? Geen paniek, er ligt gelijk een nieuwe kans op je te wachten. Dit principe werkt niet alleen tijdens het racen, maar ook in trainingen en op het werk.
Een mooi voorbeeld is het fietsonderdeel in de Ironman. Stel, je wilt 180 kilometer onder de vijf uur afleggen. Dat is een flinke opdracht. Je weet pas na 5 uur of naar 180 kilometer of je je doel hebt behaald. Maar als je je richt op het inhalen van de atleet voor je, heb je een concreet en haalbaar doel. Elke atleet die je inhaalt, voelt als een kleine overwinning en houdt je gemotiveerd.
Van negatieve energie naar mentale veerkracht
De lessen die ik bij Psyned leer, helpen me niet alleen in sport, maar dus ook in mijn professionele leven. We bespreken hoe ik mijn energie moet richten op wat ik kan beïnvloeden en hoe ik leer relativeren wanneer dingen buiten mijn macht liggen.
Wat me hierin vooral heeft geholpen, is een verschuiving in mindset. In plaats van alleen te focussen op het versterken van positieve gedachten, werk ik ook aan het verminderen van negatieve gedachten. Minder twijfel, minder zelfkritiek, minder energie verspillen aan zaken waar ik niets aan kan veranderen. Dit benoemen we vaak als de innerlijke coach. Dit levert me misschien nog wel meer mentale kracht op dan alleen succeservaringen verzamelen.
Met vertrouwen het seizoen in
Dankzij de begeleiding van Lisa en Psyned voel ik me sterker dan ooit. Ik weet dat ik fysiek klaar ben voor deze stap, maar nog belangrijker: ik heb het vertrouwen dat ik mentaal de uitdagingen aankan die op mijn pad komen. Ik ben dankbaar voor deze kans en ben blij dat ik de stap gezet heb actief met mijn eigen mindset aan de slag te gaan.
Ik kijk enorm uit naar dit seizoen en kan niet wachten om aan de start te staan van mijn eerste race als prof.
Wil jij ook aan de slag met een sportpsycholoog?
Onze sportpsychologen staan in de startblokken om je te ondersteunen. Plan een gratis adviesgesprek in of bel ons verwijsteam op 085-4014720. We helpen je graag.