Ervaar je werkstress? Met deze 6 tips wordt leren loslaten een stuk makkelijker

Stress          

Heb je moeite met het loslaten van werkstress? Dan herken je dit vast wel: na een lange werkdag plof je eindelijk neer op de bank. Je zet je favoriete serie op. Tijdens het kijken word je overvallen door een eindeloze stroom aan piekergedachtes. ‘Je verdient geen rust. Morgen heb je een deadline’. ‘Je moet Tessa nog mailen’. ‘Het project is niet goed genoeg.’ Je hartslag gaat omhoog en je voelt onrust in je lichaam. Ontspannen lukt niet meer. Voor je gevoel móét je wat doen. Zuchtend besluit je om toch je werklaptop open te klappen. Waarom ben ik zo? Je verstuurt nog even een mailtje en je kan het niet laten om die ene presentatie aan te passen. Tevreden sla je je laptop dicht. ‘Nu mag ik echt ontspannen.’ In bed bekruipen de piekergedachtes je weer. Tot in de late uurtjes lig je wakker. Heb jij dit ook? Lees dan snel verder, want wij geven je 6 handige tips die je leren loslaten.

Ervaar je werkstress? Met deze 6 tips wordt leren loslaten een stuk makkelijker

Onzekerheid maakt leren loslaten lastig

Als je moeite hebt met loslaten, klamp je je vast aan zaken die jou een gevoel van controle geven. Een paar voorbeelden hiervan zijn: alles willen organiseren, veel zelf willen doen en te veel werk overnemen van anderen. Dit kost ontzettend veel energie en kan zelfs tegen je werken. Je voelt je sneller gestrest en overprikkeld. De constante behoefte aan controle komt vaak door perfectionisme en onzekerheid.

Waarom is leren loslaten zo moeilijk?

Er zijn verschillende redenen waarom leren loslaten zo moeilijk is. Vasthouden geeft een gevoel van controle en veiligheid, of het is een gewoonte. Leren loslaten betekent dat je een verbinding moet verbreken met iets wat prettig voelt. Bij veel mensen roept dit heftige emoties op. Velen ervaren weerstand, want ons brein vindt herhaling fijn. Met als gevolg dat je angstige gedachtes krijgt en onzekerheid ervaart. Hoe ga je hier mee om? Door de oude gewoontes te verbreken en nieuwe aan te leren. Het begint allemaal bij bewustwording. Waarom wil je de gewoonte doorbreken? En hoe kan je het veranderen? Wees  mild voor jezelf. Oude patronen doorbreken is lastig, maar het heeft vele voordelen. Leren loslaten zorgt ervoor dat je beter tegen stress kan, je wordt creatiever en je bent beter voorbereid op tegenslagen. Je creëert meer ruimte in je hoofd, waardoor je je op zaken kan richten die er echt toe doen.

Tips om te leren loslaten

Waarschijnlijk klinkt dit tegenstijdig; maar hoe meer we leren loslaten, hoe meer controle we hebben over onze eigen emoties. Je mentale gezondheid wordt beter en je kan beter omgaan met moeilijke situaties. Maar hoe doe je dat? Hoe besteed jij je aandacht en energie? Wij geven jou 6 handige tips om het leren loslaten wat makkelijker te maken.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

1.Pieker je veel? Schrijf al je zorgen op

Leren loslaten begint vaak bij bewustwording. Door je piekergedachtes op te schrijven kan je er op een realistischere manier naar kijken. Pak daarom pen en papier, en schrijf alles op wat er in je opkomt. Stel jezelf de volgende vragen: heb ik hier controle over? Hoe helpt dit mij? Wat is het ergste wat er kan gebeuren? Het is belangrijk dat je eerlijk tegen jezelf bent, ook al roept dit veel emoties op. Kom je tot de conclusie dat je wel iets aan de situatie kan doen, bedenk dan hoe je jouw onzekerheid over de situatie kan verminderen. Schrijf voor jezelf op hoe je dit gaat oplossen en wanneer. Soms heb je geen invloed op de situatie, maar wel op je emotionele reactie.

2. Maak onderscheid in wat je wel en niet kan beïnvloeden 

Onderscheid maken helpt ook bij leren loslaten. Pak weer pen en papier. Verdeel het papier in drieën en schrijf: hier heb ik wel invloed op, hier heb ik een beetje invloed op en hierop heb ik geen invloed. Bepaal bij elke gedachte of je er invloed op hebt, bijvoorbeeld als jij je zorgen maakt over dat je ziek wordt. Dat is erg vervelend, maar dit kan je niet voorkomen. Wat je wel kan doen: een gezonde levensstijl aanhouden. De gedachte dat je er iets aan doet, helpt je om dat onzekere gevoel los te laten. Zolang jij de focus legt op wat je wel kan beïnvloeden, leer je omgaan met onzekerheid, en kom je erachter welke zorgen helpen en welke niet. Het doel van onderscheiden: leren loslaten van onzekerheid en op een gezonde manier kijken naar je zorgen.

3. Stel duidelijke grenzen

Werkstress ontstaat vaak door een gebrek aan structuur. Je wilt vaak te veel tegelijk doen. Als je één taak doet, schieten je er nog veel meer te binnen. Hierdoor weet je vaak niet waar je moet beginnen en heb je het gevoel dat je ontzettend veel moet doen. Om los te leren laten is het belangrijk dat je overzicht voor jezelf creëert. Werk niet met lange lijsten, maar stel een lijst met drie doelen op. Dit is de rode draad voor je dag. Een taak wegstrepen voelt goed en je weet precies wanneer je klaar bent voor de dag. Zo wordt werkstress leren loslaten een stuk makkelijker.

4. Laat je werkplek opgeruimd achter

Terwijl de een zonder problemen zijn werklaptop dichtslaat om vijf uur, vindt de ander dit een stuk moeilijker. Om werkstress los te leren laten kan het helpen om je werkplek netjes achter te laten. Maak een to do lijstje, zorg ervoor dat je mailbox leeg is aan het einde van de dag, maak een planning en laat je bureau netjes achter. Door een kleine routine in te bouwen, zal je merken dat je minder chaotisch bent. Je begint de volgende dag met een schone lei.

5. Leren loslaten met mindfulness

Mindfulness heeft vele voordelen. Uit onderzoek blijkt dat het helpt tegen angst-, stress- en burn-outklachten. Als je veel in het verleden blijft hangen of juist met je hoofd in de toekomst zit, wordt de behoefte aan controle groter. Herkenbaar? Dan kan mindfulness je helpen. Je leert om je ademhaling bewust te volgen, wat ontspannend en stress-verminderend werkt. Met je volle aandacht observeer je wat er in je lichaam en hoofd gebeurt. Mindfulness moedigt je aan om alles wat zich in het hier en nu afspeelt te accepteren en los te leren laten.

6.Durf los te laten

Werk is belangrijk, maar je kan alleen goed presteren als je ook kan ontstressen. Daarom is werkstress leren loslaten superbelangrijk. Gun jezelf de ruimte om afstand te nemen van je werk en om uit te rusten. Want eerlijk, werk wordt niet leuker als je er constant aan denkt. Durf het daarom los te laten. Het vergroot je levenskwaliteit en je gaat je werk weer leuk vinden. Dus laat je werklaptop ‘s avonds dicht.

Leren loslaten van werkstress 

Leren loslaten van werkstress heeft vele oordelen. Je ervaart minder stress, je komt beter tot rust, je presteert beter en je krijgt meer controle over je werkstress. Vind je het moeilijk om je werk los te laten? Weet dat je er niet alleen voor staat. Een psycholoog kan je helpen met leren loslaten. Neem daarom contact op met ons verwijsteam en plan vandaag nog een gratis adviesgesprek.


Dit vind je misschien ook interessant

Wat als je altijd gestrest bent? 6 tips voor het omgaan met nervositeit
Stress
Wat als je altijd gestrest bent? 6 tips voor het omgaan met nervositeit

Wat is nervositeit? Nervositeit is wanneer je je onrustig, zenuwachtig of opgewonden voelt. Het kan variëren van een kl...

Lees verder
Help, ik sta continu in de overlevingsmodus. Hoe kom ik hieruit?
Burnout
Help, ik sta continu in de overlevingsmodus. Hoe kom ik hieruit?

Hoe gaat het lichaam om met stress? Ons stress-systeem zit in ons zenuwstelsel zit en heeft twee delen die het kan gebru...

Lees verder
10 redenen waarom muziek zo gezond is
Angst
10 redenen waarom muziek zo gezond is

1. Muziek vermindert stress Muziek is het ultieme geneesmiddel voor stress. Rustige muziek zorgt voor een lagere product...

Lees verder
Stress
Meer over klacht
Stress

Stress hebben is heel normaal en menselijk. Voor sommige mensen is het een stok achter de deur om iets gedaan te krijgen...

Lees verder