Categorie
Categorie

In therapie: leren loslaten door cognitieve gedragstherapie

De ervaring van Babette

Juridisch medewerker Babette (45) komt na een reeks van tegenslagen overspannen thuis te zitten. Ze neemt de dappere beslissing om hier iets aan te doen en gaat in therapie. Via Psyned wordt ze gekoppeld aan een therapeut. In haar vorige blog vertelde zij over het zetten van de eerste stap naar therapie. In dit blog vertelt ze over haar therapie en welke lessen ze hieruit heeft gehaald.

“Na een stressvolle periode van twee jaar, waarin ik ging scheiden, mijn moeder overleed en ik problemen kreeg op mijn werk met mijn leidinggevende, kwam ik na een bezoek aan de huisarts met overspannenheidsklachten thuis te zitten. Ik had nergens meer energie voor, wilde het liefste de hele dag slapen en ik voelde me heel instabiel en huilerig. Praten met een psycholoog leek me een goed idee en via Psyned kreeg ik een therapeut bij mij om de hoek toegewezen. Nog dezelfde week kon ik terecht voor een intake. Ik ging erheen zonder echt duidelijk voor ogen te hebben waar ik het over wilde hebben; er speelde zoveel in mijn leven, waar te beginnen?

G-schema: leren om inzichtelijk te handelen en te reageren

De therapeut legde uit hoe zij te werk ging: ze wilde eerst wat meer horen over waar ik mee zat en globaal een beeld krijgen van mij als persoon. Ze vroeg naar mijn jeugd en achtergrond, om mij zo beter te leren kennen en beter verbanden te kunnen leggen. 

Al snel kwamen we uit op de situatie op het werk. De tijd vloog om en we maakten een afspraak voor een tweede gesprek, meteen de week erna, waarin we meer op de situatie op het werk zouden ingaan. Ik had meteen een klik met de psychologe. Het voelde prettig om even alles te kunnen spuien aan iemand die mij nog niet kende. Ze luisterde aandachtig en vroeg goed door, wat mij op een juiste manier aan het denken zette. 

Ik leerde om luchtiger naar sommige situaties te kijken. Het lukte me zelfs al om sommige dingen, die ik me eerst enorm had aangetrokken, los te laten. Dat kwam door het werken met het G-schema, een methode uit de cognitieve gedragstherapie, die inzichtelijk maakt waarom je op een bepaalde manier handelt en reageert. In het G-schema staan de vijf G’s centraal: Gebeurtenis, Gedachte, Gevoel, Gedrag en Gevolg. 

Hoe helpt therapie in het dagelijks leven?

Ik kreeg huiswerk mee, waarin ik bij drie situaties moest omschrijven wat ik erbij dacht, hoe ik mij toen voelde, hoe ik erop reageerde en wat de gevolgen daarvan waren. Ik moest een situatie op het werk en privé als voorbeeld nemen. Werken met het schema bleek een goed hulpmiddel om dingen beter te begrijpen en na te denken over hoe ik in het vervolg anders zou kunnen reageren. Bijvoorbeeld door mijn woede en frustratie niet te laten imploderen of door te blokkeren, maar op een rustige manier te leren benoemen wat ik voel. 

Ik ontdekte al snel dat de methode ook toepasbaar is op hoe ik omga met relaties en vriendschappen. Het hielp mij om anders te reageren tijdens ruzietjes met mijn puberdochter (minder kribbig), of bij gedoe met mijn ex (duidelijk mijn grenzen aangeven).

De oefening hielp me ook om te kijken naar mijn eigen rol in het geheel en aan de hand daarvan het gedrag van anderen iets beter te begrijpen. Zo kreeg ik meer grip op mijn emoties, in plaats van dat ik voortdurend het gevoel had dat dingen mij allemaal overkomen.”

Hoewel hulp zoeken in eerste instantie spannend was heeft Babette nu geleerd hoe zij kan omgaan met haar obstakels. In haar volgende blog vertelt ze over haar therapie en hoe zij deze heeft afgerond. Loop je zelf tegen problemen aan en zou je deze graag met een psycholoog bespreken? Neem dan contact op met ons verwijsteam via 085-4014720 of het contactformulier.

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Wil je een vraag voorleggen aan het verwijsteam van Psyned? Je kan ons elke werkdag bellen op 085 – 4014720. Ma – do van 08:30 tot 20:30, op vrijdag van 08:30 tot 17:00. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom psychologie, leuke feitjes en inzichtgevende artikelen? Volg Psyned dan op FacebookInstagram en LinkedIn.

Dit vind je misschien ook interessant

Hulp of advies nodig?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij je past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720 Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog