Categorie
Categorie

Ik voel me emotioneel gesloopt door mijn man

“Mijn man liegt recht in mijn gezicht en emotioneel werkt het niet.” Madelieve is onzeker over haar rol in hun relatie en vraagt zich af of ze zelf niet te moeilijk doet. Psycholoog en relatietherapeut Paul de Jonge geeft advies.

emotioneel gesloopt

Hulpvraag van Madelieve:

“Ik ben getrouwd met een man die onbetrouwbaar overkomt. Dit is altijd al zo geweest, alleen praat hij zich er altijd uit en geloof ik hem dan weer. Soms zit hij gewoon glashard tegen me te liegen. Vandaag bijvoorbeeld, toen ik met eigen ogen heb gezien dat hij iets deed waarvan we hadden afgesproken dat hij dat niet meer zou doen. Hij ontkent alles en zegt dat hij niet eens op die plaats is geweest, terwijl ik tweehonderd procent zeker ben dat ik hem daar heb gezien.

Hij is heel gesloten, maar praktisch heb ik heel veel aan hem. Daardoor denk ik dat hij wel een goed persoon is. Emotioneel werkt echter het niet. Sterker nog, emotioneel voel ik mij door hem vaak gesloopt. Onze seks is eenzijdige liefde van mij richting hem. Hij heeft er naar eigen zeggen geen geduld voor en geen plezier in om mij ook ‘klaar’ te maken, aangezien dat langer dan een kwartier duurt.

Kortom, een groot deel van mijn leven heb ik met moeite moeten aanpassen voor hem. Ik probeer hier regelmatig met hem over te praten, maar ik krijg naderhand een schuldgevoel dat ik te veel van hem vraag en zelf te moeilijk doe. Dat is dan ook mijn vraag: kan ik hem geloven, vraag ik teveel van hem, doe ik zelf te moeilijk?”

Beste Madelieve,

Als ik jouw bericht goed heb gelezen zijn er twee vragen waar jij mee zit. Is het waar wat mijn partner vertelt of liegt hij, en vraag ik niet teveel van hem? Vertrouwen is iets wat heel moeilijk kan zijn binnen een relatie. Als je daadwerkelijk bent belogen is het vaak lastig om je partner weer te vertrouwen.

Het blijft een “grijs gebied” of iets wel of niet waar is. Het zoeken naar ondersteunende informatie kan jouw vermoeden bevestigen, ook als het niet zo is. In gesprek blijven hierover met je partner en niet te snel alles in twijfel trekken is daarom het devies.

Blijf daarnaast in gesprek over wat voor jou belangrijk is in de relatie. Probeer daarbij jouw gevoel en behoeften te uiten. Afgaande op jouw verhaal lijkt jouw partner niet echt open te staan voor jouw behoeften. Dit vind ik wel moeilijk om zo te beoordelen, omdat ik zijn kant van het verhaal niet heb gehoord. Maar als jij ervaart dat de balans wel heel scheef is, danwordt het tijd om samen met een derde dit thema door te werken.

© 2017 Paul de Jonge – Psycholoog Amsterdam Oost

Paul de Jonge

Paul de Jonge

Amsterdam

Relatietherapeut en psycholoog in Amsterdam, Paul de Jonge.

Ervaar jij ook problemen in je relatie en zou je graag verder geholpen willen worden? Naast bovenstaande psycholoog Paul de Jonge in Amsterdam is er ook altijd een behandelaar beschikbaar bij jou in de buurt. Je kan Psyned bellen op 085 40 14 720 om te overleggen welke psycholoog en behandeling het beste bij jou past. Ook een anonieme hulpvraag stellen? Dat kan hier.

Dit vind je misschien ook interessant

Hulp of advies nodig?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij je past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720 Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog