Ik voel me emotioneel gesloopt door mijn man

Relatietherapie      Paul de Jonge     

“Mijn man liegt recht in mijn gezicht en emotioneel werkt het niet.” Madelieve is onzeker over haar rol in hun relatie en vraagt zich af of ze zelf niet te moeilijk doet. Psycholoog en relatietherapeut Paul de Jonge geeft advies.

emotioneel gesloopt

Hulpvraag van Madelieve:

“Ik ben getrouwd met een man die onbetrouwbaar overkomt. Dit is altijd al zo geweest, alleen praat hij zich er altijd uit en geloof ik hem dan weer. Soms zit hij gewoon glashard tegen me te liegen. Vandaag bijvoorbeeld, toen ik met eigen ogen heb gezien dat hij iets deed waarvan we hadden afgesproken dat hij dat niet meer zou doen. Hij ontkent alles en zegt dat hij niet eens op die plaats is geweest, terwijl ik tweehonderd procent zeker ben dat ik hem daar heb gezien.

Hij is heel gesloten, maar praktisch heb ik heel veel aan hem. Daardoor denk ik dat hij wel een goed persoon is. Emotioneel werkt echter het niet. Sterker nog, emotioneel voel ik mij door hem vaak gesloopt. Onze seks is eenzijdige liefde van mij richting hem. Hij heeft er naar eigen zeggen geen geduld voor en geen plezier in om mij ook ‘klaar’ te maken, aangezien dat langer dan een kwartier duurt.

Kortom, een groot deel van mijn leven heb ik met moeite moeten aanpassen voor hem. Ik probeer hier regelmatig met hem over te praten, maar ik krijg naderhand een schuldgevoel dat ik te veel van hem vraag en zelf te moeilijk doe. Dat is dan ook mijn vraag: kan ik hem geloven, vraag ik teveel van hem, doe ik zelf te moeilijk?”

Beste Madelieve,

Als ik jouw bericht goed heb gelezen zijn er twee vragen waar jij mee zit. Is het waar wat mijn partner vertelt of liegt hij, en vraag ik niet teveel van hem? Vertrouwen is iets wat heel moeilijk kan zijn binnen een relatie. Als je daadwerkelijk bent belogen is het vaak lastig om je partner weer te vertrouwen.

Het blijft een “grijs gebied” of iets wel of niet waar is. Het zoeken naar ondersteunende informatie kan jouw vermoeden bevestigen, ook als het niet zo is. In gesprek blijven hierover met je partner en niet te snel alles in twijfel trekken is daarom het devies.

Blijf daarnaast in gesprek over wat voor jou belangrijk is in de relatie. Probeer daarbij jouw gevoel en behoeften te uiten. Afgaande op jouw verhaal lijkt jouw partner niet echt open te staan voor jouw behoeften. Dit vind ik wel moeilijk om zo te beoordelen, omdat ik zijn kant van het verhaal niet heb gehoord. Maar als jij ervaart dat de balans wel heel scheef is, danwordt het tijd om samen met een derde dit thema door te werken.

© 2017 Paul de Jonge – Psycholoog Amsterdam Oost

Dit vind je misschien ook interessant

Is je partner onredelijk? We geven je 3 tips
Relatietherapie
Is je partner onredelijk? We geven je 3 tips

Waarom is mijn partner onredelijk? De oorzaak dat je partner onredelijk is, komt waarschijnlijk doordat hij of zij zich ...

Lees verder
Mijn partner is verliefd op een ander
Relatietherapie
Mijn partner is verliefd op een ander

Wat zijn de signalen dat mijn partner verliefd is op een ander? Misschien heeft je partner het al opgebiecht of misschie...

Lees verder
In de behandelkamer van: Arjan Oosterwijk
Relatietherapie
In de behandelkamer van: Arjan Oosterwijk

De praktijk van Arjan Oosterwijk is gevestigd in Wezep. Hij geeft, naast andere behandelingen, veel relatietherapie aan ...

Lees verder
Relatietherapie
Meer over klacht
Relatietherapie

Hoe helpt relatietherapie jullie? Is het vuur dat aan het begin van jullie relatie brandde uitgedoofd door bijvoorbeeld ...

Lees verder