Ik vind het eng om te presenteren

Angst      Ik vind het eng om te presenteren     

’Ik moet een presentatie geven en zie er compleet tegenop.’ Joop wil weten hoe hij een presentatie op zijn stage kan overleven. Psycholoog Frederike Mewe geeft praktische tips en handvatten.

Ik vind het eng om te presenteren

Hulpvraag van Joop:

Op dit moment loop ik een derdejaars HBO-stage. Ik ben bijna klaar en moet mijn ervaringen en resultaten presenteren aan het bedrijf. Een paar dagen geleden had ik ook al een presentatie aan de afdeling waar ik werk. Dit is om hun ook in te lichten over mijn bevindingen, resultaten en advies, aangezien zij ook deel uitmaken van de uiteindelijke selectie.

Ik heb het altijd spannende gevonden om te presenteren, maar zette mij er voorheen wel doorheen. Deze presentatie ging echter waardeloos. Mijn voorkeur werd de grond in geboord, er werden lastige vragen gesteld waar ik in eerste instantie geen rekening mee heb gehouden, enzovoort. Het is een afdeling met wat directe karakters en ik ben volledig aan de tand gevoeld. Dat kwam erg hard aan, wat mij betreft.

Ik heb wel een hele goede beoordeling van mijn begeleider, maar door die presentatie voel ik me ronduit belabberd, vooral omdat ik dacht dat ik wat moois ging presenteren. Ik ben perfectionistisch, dus deze presentatie deed mij wel even 5 keer slikken.

Nu moet ik over een kleine 2 weken een presentatie aan het hele bedrijf geven, en je raad het al: ik zie er compleet tegenop. Hoe moet ik hiermee omgaan? Ik voel me nog steeds slecht door de vorige presentatie, en straks moet ik voor 3 keer zoveel mensen gaan presenteren. Hoe ga ik dit overleven?

 

Beste Joop,

Ik kan me voorstellen dat na zo’n ervaring het zweet je op de rug staat bij de gedachte om weer een presentatie te moeten houden.

Wat was je gevoel

Wat je kan helpen is om in gedachten nog eens terug te gaan naar die ene presentatie. Hoe voelde je je toen je de presentatie inging? Voelde je je zeker over wat je te vertellen had? Of voelde je toen al onzekerheid? Was je goed voorbereid? De energie waarmee je een presentatie ingaat, heeft veel invloed op hoe het overkomt.

Vraag feedback

Je schrijft dat deze presentatie waardeloos ging. Was dat echt het geval? Was alles waardeloos? Of gingen er ook dingen goed? Vond jij het zelf ook waardeloos gaan? Of heb je dit label er vooral aangeplakt door de reacties die je kreeg? En ben je het met die reacties eens? Door deze vragen serieus te beantwoorden kom je er misschien achter dat er inhoudelijk best wat in de feedback zit, maar dat de manier waarop het gebracht is je van je stuk heeft gebracht. Ook kan het zijn dat je ontdekt dat je nog onvoldoende geloofde in je eigen verhaal. Je zou de stoute schoenen aan kunnen trekken en alsnog feedback vragen aan degenen die zo direct reageerden.

Je bent goed zoals je bent

Kijk voor de volgende keer eens hoe je jouw verhaal zo kunt maken dat het echt van jou wordt. Dat je er volledig achter kan staan, en het met vertrouwen kunt vertellen. Op de dag van de presentatie zelf (maar ook voor het oefenen van je presentatie) kun je een korte grondingsoefening doen. Zet je beide voeten stevig op de grond, knieën licht gebogen, ogen dicht en een paar keer diep in en uitademen naar je buik. En zeg tegen jezelf dat je goed bent zoals je bent en dat je een kei van een verhaal hebt voorbereid. En dat de vragen die komen, oké zijn. Ook als je niet direct een antwoord weet.

Oefenen

Wat ook helpt is om mogelijke vragen die gesteld kunnen worden, voor te bereiden. En het is slim om je presentatie te oefenen met een aantal collega´s uit het bedrijf. Zo ontdek je wat goed werkt en wat nog aandacht verdient in je presentatie.

Ik wens je een hele goede en ontspannen presentatie Joop!

© 2018 Frederike Mewe – Psycholoog Haarlem

Dit vind je misschien ook interessant

10 redenen waarom muziek zo gezond is
Angst
10 redenen waarom muziek zo gezond is

1. Muziek vermindert stress Muziek is het ultieme geneesmiddel voor stress. Rustige muziek zorgt voor een lagere product...

Lees verder
Meer mentale problemen onder jongeren: vooral meisjes minder gelukkig
Angst
Meer mentale problemen onder jongeren: vooral meisjes minder gelukkig

Kan je uitleggen waarom jonge vrouwen meer last van angst en depressieve klachten hebben dan jonge mannen? Jongma: ‘Vr...

Lees verder
8 #Angsten – Wat ligt er onder die diepgewortelde angst?
Angst
8 #Angsten – Wat ligt er onder die diepgewortelde angst?

We ontkomen er niet aan: angsten. Of het nu een angststoornis is, vliegangst of smetvrees. Allemaal zijn we wel ergens b...

Lees verder
Angststoornis
Meer over klacht
Angststoornis

Iedereen is weleens bang. Maar ervaar je angst die niet reëel is en die je alleen maar in de weg zit? Dan kan het zijn ...

Lees verder