Skip to content
Psyned

Hulpvraag: Ik word angstig van grote veranderingen

“Sinds kort heb ik een kat in huis en dat zorgt bij mij voor veel spanning.” Mark ervaart enorme stress en angst bij grote veranderingen en vindt het moeilijk om met verantwoordelijkheid om te gaan. Psyned geeft advies.

Psyned - Psychologen Nederland | 07 feb 2017

Hulpvraag van Mark:

“Ik ben een normaal functionerende man van 40, maar ik heb een probleem waar ik steeds tegenaan loop. Bij het kopen van een huis, veranderen van baan, aangaan van een relatie, op vakantie gaan of het nemen van een huisdier ervaar ik enorme druk en angst. De verandering van de situatie geeft mij veel verwarring en stress, maar waar het vandaan komt is me niet helemaal duidelijk.

In sommige gevallen kan ik de situatie accepteren en weer mezelf zijn. Echter blijf ik meestal tegen dit soort dingen aanlopen. Wellicht is de druk te hoog en ben ik bang om te falen. Ik heb in het verleden vaak last gehad van angsten en hulp gezocht. De medicijnen gebruik ik nog steeds, waardoor ik prima mijn leven kan leiden zolang ik mijn grenzen maar bewaak.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen
  • Al 47.242 mensen geholen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Op dit moment ervaar ik weer enige stress en spanning. Ik hou enorm van dieren, van katten in het bijzonder. Na een lange zoektocht heb ik een kat in huis genomen, maar ik merk aan mijzelf dat mijn stress en angst weer aanwezig zijn. Ten eerste omdat het een enorme verandering in mijn huishouden is en ten tweede vanwege het gevoel van verantwoordelijkheid, het is benauwend. Hier kan ik niet zo goed mee omgaan. Mijn hart breekt van het idee om de kat weg te doen, maar ik weet ook niet hoe ik hier anders mee om moet gaan. Ik vind het gevoel super vervelend en wil het liefst zo min mogelijk verantwoordelijkheid, maar dan maak je dus nooit verbinding met iemand. Wat moet ik doen?”

Beste Mark,

“Volgens mij vind je het lastig om volwassen te worden: zodra je met iets of iemand een verbinding aangaat wordt het je te heet onder de voeten. Je vertelt dat je al een hele tijd last hebt van dit probleem, ik ben daarom erg benieuwd uit wat voor een gezin je komt. Misschien heb je als kind ‘iets’ gemist en nooit geleerd om een verbintenis aan te gaan. Of wellicht kom je juist uit een heel warm nest en vind je het lastig om verantwoordelijkheid te nemen en op eigen benen te staan. Juíst omdat je heel beschermend bent opgevoed.

Ik denk dat het heel goed is als je gaat uitzoeken waar deze spanningen en angsten vandaan komen. Op basis van je verhaal vind ik het lastig om te beoordelen wat er precies aan de hand is. Misschien is het faalangst, misschien heeft het iets met je jeugd te maken of misschien is er wel iets heel anders aan de hand. Een psycholoog zou je kunnen helpen om daar achter te komen.

Voor nu wil ik in ieder geval adviseren om je kat houden, want daar ga je zo te horen spijt van krijgen. Ga juist die verbinding aan en zie het als een stap in de goede richting. Dit is je kans om een succeservaring op te doen en te oefenen. Want met een kat gaat dat toch een stuk makkelijker dan met een liefdesrelatie.”

© 2017 Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Angst

Meer over klacht

Angst

Lees meer informatie over Angst

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Psyned e-books

Wil je meer weten over psychische klachten? We hebben verschillende e-books samengesteld om jou te voorzien van praktische informatie. Na het lezen kan je problemen (eerder) herkennen en weet je of het tijd is voor actie.

Psyned podcast: Waar wacht je op?

Wachten op antwoorden, daar geloven wij niet in. In Waar wacht je op? zoekt Amy samen met een Psyned psycholoog uit wat je kan doen als het even niet zo lekker gaat.

Zelftesten: test jezelf

Wil je onderzoeken hoe erg je psychische klachten zijn? Dat kan met onze gratis testen. Deze zelftesten helpen jou je mentale gezondheit te checken. Wanneer je klaar bent met een test, ontvang je meteen een uitslag met advies en tips.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned