Categorie
Categorie

Hulpvraag: Ik word angstig van grote veranderingen

“Sinds kort heb ik een kat in huis en dat zorgt bij mij voor veel spanning.” Mark ervaart enorme stress en angst bij grote veranderingen en vindt het moeilijk om met verantwoordelijkheid om te gaan. Psyned geeft advies.

Hulpvraag van Mark:

“Ik ben een normaal functionerende man van 40, maar ik heb een probleem waar ik steeds tegenaan loop. Bij het kopen van een huis, veranderen van baan, aangaan van een relatie, op vakantie gaan of het nemen van een huisdier ervaar ik enorme druk en angst. De verandering van de situatie geeft mij veel verwarring en stress, maar waar het vandaan komt is me niet helemaal duidelijk.

In sommige gevallen kan ik de situatie accepteren en weer mezelf zijn. Echter blijf ik meestal tegen dit soort dingen aanlopen. Wellicht is de druk te hoog en ben ik bang om te falen. Ik heb in het verleden vaak last gehad van angsten en hulp gezocht. De medicijnen gebruik ik nog steeds, waardoor ik prima mijn leven kan leiden zolang ik mijn grenzen maar bewaak.

Op dit moment ervaar ik weer enige stress en spanning. Ik hou enorm van dieren, van katten in het bijzonder. Na een lange zoektocht heb ik een kat in huis genomen, maar ik merk aan mijzelf dat mijn stress en angst weer aanwezig zijn. Ten eerste omdat het een enorme verandering in mijn huishouden is en ten tweede vanwege het gevoel van verantwoordelijkheid, het is benauwend. Hier kan ik niet zo goed mee omgaan. Mijn hart breekt van het idee om de kat weg te doen, maar ik weet ook niet hoe ik hier anders mee om moet gaan. Ik vind het gevoel super vervelend en wil het liefst zo min mogelijk verantwoordelijkheid, maar dan maak je dus nooit verbinding met iemand. Wat moet ik doen?”

Beste Mark,

“Volgens mij vind je het lastig om volwassen te worden: zodra je met iets of iemand een verbinding aangaat wordt het je te heet onder de voeten. Je vertelt dat je al een hele tijd last hebt van dit probleem, ik ben daarom erg benieuwd uit wat voor een gezin je komt. Misschien heb je als kind ‘iets’ gemist en nooit geleerd om een verbintenis aan te gaan. Of wellicht kom je juist uit een heel warm nest en vind je het lastig om verantwoordelijkheid te nemen en op eigen benen te staan. Juíst omdat je heel beschermend bent opgevoed.

Ik denk dat het heel goed is als je gaat uitzoeken waar deze spanningen en angsten vandaan komen. Op basis van je verhaal vind ik het lastig om te beoordelen wat er precies aan de hand is. Misschien is het faalangst, misschien heeft het iets met je jeugd te maken of misschien is er wel iets heel anders aan de hand. Een psycholoog zou je kunnen helpen om daar achter te komen.

Voor nu wil ik in ieder geval adviseren om je kat houden, want daar ga je zo te horen spijt van krijgen. Ga juist die verbinding aan en zie het als een stap in de goede richting. Dit is je kans om een succeservaring op te doen en te oefenen. Want met een kat gaat dat toch een stuk makkelijker dan met een liefdesrelatie.”

© 2017 Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Wil je een vraag voorleggen aan het verwijsteam van Psyned? Je kan ons elke werkdag bellen op 085 – 4014720. Ma – do van 9 tot 9, op vrijdag van 9 tot 5 uur. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom psychologie, leuke feitjes en inzichtgevende artikelen? Volg Psyned dan op Facebook, Instagram en Twitter.

Dit vind je misschien ook interessant

Hulp of advies nodig?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij je past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720 Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog