Categorie
Categorie

Hulpvraag: Ik ben bang dat mijn aankopen ongeluk brengen

“Als ik iets koop dan denk ik dat iemand doodgaat.” Anoniem koppelt het doen van grote aankopen aan angstgedachten, iets wat haar leven behoorlijk beïnvloedt. Psycholoog Liza Omran legt uit waar deze angst vandaan komt en wat je eraan kan doen.

Hulpvraag van Anoniem:

Bij het doen van grotere aankopen heb ik vaak bepaalde gedachten. Als ik bijvoorbeeld een tas koop, dan denk ik: die of die gaat dood. Dat blijft dan aan me knagen en ik koop uiteindelijk de tas niet omdat ik bang ben dat het anders ook echt gebeurt. Ik heb dat alleen bij producten die ik langer bij me houd, een potje jam gaat op, waardoor het gevaar geweken is.  

Het is ontstaan omdat ik ooit een blouse kocht met de gedachte dat mijn relatie zou eindigen. Een paar maanden later ging het uit en daar moet ik nu steeds aan denken. Want waarom zou het dit keer anders zijn? Als ik logisch nadenk weet ik dat het niet zo werkt, maar toch kan ik het niet loslaten.

Ik schrijf dit omdat ik recent weer iets hebt gekocht toen zo’n angstgedachte bij mij opkwam. Het blijft aan me knagen en ik ben in staat om het weer terugbrengen om van die angst af te zijn, terwijl ik dat eigenlijk niet wil. Deze angst beïnvloed best wel mijn leven. Hoe kom ik hier vanaf?

Beste Anoniem,

Je hebt jezelf in de loop van de tijd iets aangeleerd wat niet bestaat. Je krijgt angstige gedachten bij het doen van een grote aankoop en als je niet ingrijpt dan komt het uit. Je zegt dat je gevaar afwendt door bepaalde dingen niet te kopen of aankopen terug te brengen. Datgene waar je bang voor was gebeurt niet en je gevoel wordt dus bevestigd. Je voelt je opgelucht, maar eigenlijk houd je op deze manier de angst in stand en leg je verkeerde verbanden.

Je probleem klinkt als een obsessief-compulsieve stoornis en de beste manier om van dit soort gevoelens af te komen is door jezelf bloot te stellen aan de angst. Door te stoppen met de rituele handeling kun je het patroon doorbreken. In jouw geval betekent het dat je gewoon die grote aankopen moet doen en dat je moet stoppen met dingen terugbrengen naar de winkel.

Ik weet: dat is een moeilijk patroon om te doorbreken, zeker in je eentje. Het kan daarom prettig zijn om eens met een psycholoog te praten. Door middel van technieken als cognitieve gedragstherapie of acceptance & commitment therapy (ACT) kun je leren dat je je niet meer gaat identificeren met je gevoel en gedachten. We beschouwen onze gedachten vaak als de werkelijkheid, maar het is niet meer te herleiden waar ze vandaan komen. Tijdens therapie leer je om jezelf niet te laten leiden door je gedachten en te handelen tegen een bepaald (angst)gevoel.

© 2016 Liza Omran – Psycholoog Groningen

Liza Omran

Liza Omran

Psycholoog Groningen

Ervaar jij ook problemen met onzekerheid en zou je graag verder geholpen willen worden? Naast bovenstaande psycholoog Liza in Groningen is er ook altijd een behandelaar beschikbaar bij jou in de buurt. Je kan ons bellen op 085 40 14 720 om te overleggen welke psycholoog en behandeling het beste bij jou past. Ook een anonieme hulpvraag stellen?

Dit vind je misschien ook interessant

Hulp of advies nodig?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij je past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720 Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog