Hulpvraag: Ik ben bang dat mijn aankopen ongeluk brengen

Angst      Liza Omran     

“Als ik iets koop dan denk ik dat iemand doodgaat.” Anoniem koppelt het doen van grote aankopen aan angstgedachten, iets wat haar leven behoorlijk beïnvloedt. Psycholoog Liza Omran legt uit waar deze angst vandaan komt en wat je eraan kan doen.

Hulpvraag van Anoniem:

Bij het doen van grotere aankopen heb ik vaak bepaalde gedachten. Als ik bijvoorbeeld een tas koop, dan denk ik: die of die gaat dood. Dat blijft dan aan me knagen en ik koop uiteindelijk de tas niet omdat ik bang ben dat het anders ook echt gebeurt. Ik heb dat alleen bij producten die ik langer bij me houd, een potje jam gaat op, waardoor het gevaar geweken is.  

Het is ontstaan omdat ik ooit een blouse kocht met de gedachte dat mijn relatie zou eindigen. Een paar maanden later ging het uit en daar moet ik nu steeds aan denken. Want waarom zou het dit keer anders zijn? Als ik logisch nadenk weet ik dat het niet zo werkt, maar toch kan ik het niet loslaten.

Ik schrijf dit omdat ik recent weer iets hebt gekocht toen zo’n angstgedachte bij mij opkwam. Het blijft aan me knagen en ik ben in staat om het weer terugbrengen om van die angst af te zijn, terwijl ik dat eigenlijk niet wil. Deze angst beïnvloed best wel mijn leven. Hoe kom ik hier vanaf?

Beste Anoniem,

Je hebt jezelf in de loop van de tijd iets aangeleerd wat niet bestaat. Je krijgt angstige gedachten bij het doen van een grote aankoop en als je niet ingrijpt dan komt het uit. Je zegt dat je gevaar afwendt door bepaalde dingen niet te kopen of aankopen terug te brengen. Datgene waar je bang voor was gebeurt niet en je gevoel wordt dus bevestigd. Je voelt je opgelucht, maar eigenlijk houd je op deze manier de angst in stand en leg je verkeerde verbanden.

Je probleem klinkt als een obsessief-compulsieve stoornis en de beste manier om van dit soort gevoelens af te komen is door jezelf bloot te stellen aan de angst. Door te stoppen met de rituele handeling kun je het patroon doorbreken. In jouw geval betekent het dat je gewoon die grote aankopen moet doen en dat je moet stoppen met dingen terugbrengen naar de winkel.

Ik weet: dat is een moeilijk patroon om te doorbreken, zeker in je eentje. Het kan daarom prettig zijn om eens met een psycholoog te praten. Door middel van technieken als cognitieve gedragstherapie of acceptance & commitment therapy (ACT) kun je leren dat je je niet meer gaat identificeren met je gevoel en gedachten. We beschouwen onze gedachten vaak als de werkelijkheid, maar het is niet meer te herleiden waar ze vandaan komen. Tijdens therapie leer je om jezelf niet te laten leiden door je gedachten en te handelen tegen een bepaald (angst)gevoel.

© 2016 Liza Omran – Psycholoog Groningen

Dit vind je misschien ook interessant

Hypochondrie: 5 tips hoe je hiermee om kunt gaan
Angst
Hypochondrie: 5 tips hoe je hiermee om kunt gaan

1. Schrijf je gevoelens op Wat ervaar je? Wat vertrouw je niet? Wat zijn de dingen die je angsten triggeren? Op het mome...

Lees verder
6 praktische tips die jou door een paniekaanval helpen
Angst
6 praktische tips die jou door een paniekaanval helpen

Tip 1: Herken spanning Een paniekaanval kan in verschillende situaties ontstaan. Bijvoorbeeld wanneer je heel erg schrik...

Lees verder
Durf je ‘hoi’ te zeggen tegen het monster onder je bed?
Angst
Durf je ‘hoi’ te zeggen tegen het monster onder je bed?

Onlangs is de reclamecampagne “Hey, het is oké” gestart om aandacht te vragen voor angst– en paniekstoornisse...

Lees verder
Angststoornis
Meer over klacht
Angststoornis

Iedereen is weleens bang, maar ervaar je angst die niet reëel is en je alleen maar in de weg zit? Dan kan het zijn dat ...

Lees verder