Skip to content
Psyned

Hoe kom ik van mijn dwangklachten af?

Mats denkt dat elke nieuw vlekje op zijn lichaam levensbedreigend is, en is daarom soms dagen bezig met het controleren van zijn lichaam. Kan hij zelf iets doen om deze dwanghandelingen te stoppen of heeft hij hulp nodig van een psycholoog? Psyned geeft advies.

Psyned - Psychologen Nederland | 04 apr 2017

Hulpvraag van Mats:

Ik heb al heel lang last van hypochondrie. Nooit heel ernstig, maar het is er wel altijd geweest. Daarnaast ben ik niet onbekend met OCD. De laatste paar maanden is het allebei een beetje uit de hand gelopen en neemt het soms wel een uur per dag in beslag.

Het gaat zo: iedere keer als ik een verandering ontdek op mijn lichaam, word ik bang dat het iets levensbedreigend is. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een bultje of een vlekje. Vervolgens ga ik dit controleren, maar het blijft niet bij één keer. Dit moet tig keer opnieuw van mezelf, soms wel meerdere dagen achter elkaar.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen
  • Al 47.242 mensen geholen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Ook littekens die ik al meer dan 5 jaar heb, een simpel puistje op mijn voorhoofd of laatst zelfs een ader die over mijn hand heen liep roepen dit bij mij op. De handelingen doe ik zodat ik daarna rust in mijn hoofd heb. Eerst duurde dat 2 minuten en was het daarna voor de rest van de dag klaar. Maar nu duurt het soms wel een half uur of langer. Ik heb andere dingen te doen en dit is dus heel vervelend.

Wanneer ik logisch nadenk, weet ik dat het allemaal onzin is en nergens op slaat. Maar toch blijft het terugkomen. Ik heb nog niet echt de behoefte om naar een psycholoog te gaan, ik hoop vooral tips te krijgen om er vanaf te komen.

Ik denk dat ik het gewoon een paar dagen moet weerstaan en dat het dan vanzelf minder word. Een paar jaar geleden heb ik ook een soortgelijk iets gehad, toen zei ik tegen mezelf: nu ophouden met die onzin want het slaat nergens op. En dat werkte toen. Ik denk dat ik me het beste tegen die handelingen en gedachten kan verzetten. Maar hoe doe ik dat?

Beste Mats,

Hypochondrie en OCD zijn een dwangstoornis. Wanneer je er meer dan drie uur per dag mee bezig bent, kun je spreken van een ernstig geval. Bij jou is het nog niet zover, maar je geeft wel aan dat het je hindert in het dagelijks leven en dat je er iets aan wilt doen.

Mijn advies: ga naar een psycholoog. Je zegt dat je liever geen hulp zoekt en het graag zelf wil oplossen. Er zijn inderdaad mensen die hun dwanggedachten onder controle proberen te houden met een afbouwschema, maar vaak lukt het ze toch niet helemaal om er zonder hulp vanaf te komen.

Ik adviseer je daarom toch om met iemand te gaan praten. Een psycholoog kan je door middel van gedoseerde exposure en cognitieve gedragstherapie helpen om van je dwanggedachten af te komen. Angstbehandelingen zijn ontzettend effectief en kunnen je alleen maar helpen. Ik zie soms dat mensen met angstige gevoelens voor het ene worden behandeld en vervolgens het andere ontwikkelen, maar tijdens therapie leer je hoe je die problemen uit de weg kan gaan, je wordt er zelfredzaam van.

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Angst

Meer over klacht

Angst

Lees meer informatie over Angst

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Psyned e-books

Wil je meer weten over psychische klachten? We hebben verschillende e-books samengesteld om jou te voorzien van praktische informatie. Na het lezen kan je problemen (eerder) herkennen en weet je of het tijd is voor actie.

Psyned podcast: Waar wacht je op?

Wachten op antwoorden, daar geloven wij niet in. In Waar wacht je op? zoekt Amy samen met een Psyned psycholoog uit wat je kan doen als het even niet zo lekker gaat.

Zelftesten: test jezelf

Wil je onderzoeken hoe erg je psychische klachten zijn? Dat kan met onze gratis testen. Deze zelftesten helpen jou je mentale gezondheit te checken. Wanneer je klaar bent met een test, ontvang je meteen een uitslag met advies en tips.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned