Depressie tijdens de feestdagen

Depressie      Norine Olijfveld     

De feestdagen staan veelal bekend om gezelligheid, maar door de verscherpte maatregelen kan de kerst ook een lastige periode zijn. Dit jaar kunnen de feestdagen eenzamer en somberder zijn dan normaal. Doen de kerstdagen en de nieuwjaarswisseling jou dit jaar niet denken aan gezelligheid, maar heb je last van eenzame en sombere gevoelens? Je bent niet de enige! Er zijn meer mensen die tijdens de feestdagen last hebben van eenzaamheid, somberheid of depressieve klachten. Hoe ga je hiermee om? Psycholoog Norine Olijfveld vertelt hier over in dit blog en geeft tips die jou kunnen helpen.

Het jaar is weer bijna voorbij en de feestdagen staan weer voor de deur. Vrije dagen, gezelligheid, kerstversiering, cadeautjes, familie- en vriendenbezoek, lekker eten, borrels en feestjes. Dat is waar je normaal aan denkt bij de feestdagen, maar helaas zien de feestdagen er dit jaar heel anders uit. Veel mensen willen er nog steeds op een aangepaste manier iets gezelligs van maken. Maar wist je dat het voor een grote groep mensen de feestdagen niet zo rooskleurig zijn en dat zij zelfs opzien tegen de feestdagen?

Het perfecte plaatje: ben ik als enige depressief?

Misschien herken jij dat zelf ook wel. Misschien denk je tijdens de feestdagen aan familieconflicten die weer opgerakeld worden, stress, eenzame donkere dagen, verplichtingen, de problemen die je hebt met je partner of geldgebrek. Ook kun je gedachtes hebben over weer een jaar dat voorbij is waar je niet helemaal tevreden op terugkijkt. De tevreden verhalen die je misschien van anderen hoort, komen niet overeen met het gevoel dat jij hebt over dit jaar. Dat kan ervoor zorgen dat de sombere gevoelens nog eens extra worden versterkt. Want je vergelijkt jouw leven dan met het perfecte plaatje van een ander en denkt dat anderen het allemaal beter hebben dan jij.

Je bent niet de enige: Seasonal Affective Disorder

Toch komen deze gevoelens veel voor. Uit onderzoek van het Trimbos Instituut blijkt dat maar liefst 18,7% van de Nederlandse bevolking tussen 18-64 jaar ooit last heeft gehad van een depressie. Vorig jaar waren dat 550.000 mensen die aan een depressie leden en nog eens 850.000 aan een vorm van depressie. Het gebrek aan dag- en zonlicht in de wintermaanden kan bij sommige mensen leiden tot SAD (Seasonal Affective Disorder) of een winterdepressie.

Weten of je last hebt van depressieve klachten? Doe onze gratis test!

Naar onze zelftest

Hoe herken je een depressie?

De oorzaken van een depressie verschillen. Het kan voortkomen uit een overmaat aan stress of onverwerkte trauma’s. Ook erfelijke- en omgevingsfactoren spelen vaak een rol net als bepaalde gedrags- en gedachtepatronen die iemand heeft ontwikkeld. Klachten die horen bij een depressie zijn:

 • gevoel van somberheid
 • minderwaardigheidsgevoelens
 • vermoeidheid
 • slaapproblemen
 • een verminderd concentratievermogen
 • nergens zin meer in hebben
 • gedachten aan de dood
 • een gevoel van leegte

Lees hier meer over de symptomen die voorkomen bij een depressie.

Somberheid verbergen tijdens sociale verplichtingen

Wanneer je sombere en depressieve gevoelens hebt zit je vaak niet te wachten op familieverplichtingen, online werkborrels en de stress die daarbij komt kijken. Dit wordt dan eerder een last dan een gezellige periode. Het is daarom belangrijk extra goed voor jezelf te zorgen. Bedenk je dat je er niet alleen mee rond hoeft te blijven lopen. Wat mensen met een depressie vaak gemeen hebben is dat ze gewend zijn een masker op te zetten tegenover anderen. Je hebt misschien het gevoel niet jezelf te mogen zijn en je anders voor te moeten doen en vooral jezelf groot te moeten houden. Doen alsof alles goed is, terwijl dat niet zo is. Jezelf wegcijferen is iets waar depressieve mensen vaak goed in zijn.

9 tips: omgaan met depressie tijdens de feestdagen

Maar dat is nou juist wat depressieve gevoelens in de hand werkt. En tijdens de kerstperiode zijn veel mensen juist geneigd zich aan te passen aan alle verwachtingen die zowel familie en vrienden als de maatschappij ze oplegt in de vorm van media-uitingen, romantische films en verhalen vanuit de omgeving. Als je zelf in een situatie zit die niet lijkt op het perfecte plaatje dan word je daar nog eens extra bewust van. Maar ook mensen die aan de buitenkant wel zo’n leven lijken te hebben, kunnen kampen met depressieve gevoelens.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs en nieuwsartikelen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niks meer!

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs en nieuwsartikelen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niks meer! schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Wat de oorzaak ook is of hoe jouw situatie er ook uitziet, er is iets aan te doen. Met behandelvormen als cognitieve gedragstherapie, ACT en mindfulness zijn goede resultaten behaald. De volgende tips kunnen je ook helpen in vooral deze donkere dagen:

 1. Zorg goed voor jezelf. Neem voldoende rust, zorg voor voldoende slaap en eet goed. 
 2. Lichaamsbeweging in de vorm van sporten of wandelen in de buitenlucht kan wonderen doen.
 3. Als je last hebt van winterdepressie dan kan het zijn dat je een gebrek hebt aan Vitamine D. Een supplement kan dit aanvullen. 
 4. Deel je dagen zo in dat jij je er goed bij voelt. Dit is misschien niet altijd mogelijk, maar hoe meer je doet waar jij je goed bij voelt, hoe beter.
 5. Besef je dat social media en tv geen echte afspiegeling zijn van de werkelijkheid. 
 6. Heb je last van eenzaamheid? Zoek dan online gezelschap op. Ga videobellen met vrienden die verder weg wonen of volg een online activiteit.
 7. Gebruik het afsluiten van het jaar ook echt als afsluiting. Voel jij je niet goed en wil je het anders, doe er dan wat aan!
 8. Sta niet te lang stil bij wat er mis is gegaan en waar je niet tevreden over bent, maar denk vooral aan wat je wel hebt en denk alvast aan wat je wilt bereiken en hoe je daar aan kunt beginnen.
 9. Blijf er niet alleen mee zitten! Praat erover met anderen of zoek professionele hulp. Voor veel mensen is het een grote stap om erover te praten of hulp te zoeken, maar je bent niet de enige en erover praten kan enorm opluchten en stelt de weg open naar verbetering.

Zit je niet lekker in je vel, maar weet je niet precies wat je klachten zijn? Start dan met Het Balanskompas. Met onze uitgebreide psychologische test krijg je in 15 minuten dieper inzicht in jouw mentale gezondheid. Duidt de uitslag op psychische klachten, dan kun je dit direct bespreken met onze huispsycholoog in een 30 minuten adviesgesprek.  

Dit vind je misschien ook interessant

Nieuws en psyche: Wordt de schaamte rondom depressie doorbroken?
Depressie
Nieuws en psyche: Wordt de schaamte rondom depressie doorbroken?

NIEUWS NRC: Verademing dat schaamte over depressie wordt doorbroken Details: Tegenwoordig zijn er steeds meer sporters e...

Lees verder
Postnatale depressie: waar blijft die roze wolk?
Depressie
Postnatale depressie: waar blijft die roze wolk?

Een cadeau, een wonder; je wordt moeder. Aan het begin van je zwangerschap ben je blij. Misselijkheid en andere zwangers...

Lees verder
“Het taboe op psychische klachten moet doorbroken worden”
Depressie
“Het taboe op psychische klachten moet doorbroken worden”

Zangeres Juliet July verloor een dierbare door zelfdoding en wil nu dat het taboe op psychische klachten doorbroken word...

Lees verder
Depressie
Meer over klacht
Depressie

Wat doet een depressie met je? Als je een depressie hebt voel jij je (bijna) dagelijks lusteloos en neerslachtig. Je fun...

Lees verder