Skip to content
Psyned

Burn-out door de baas: je zult het maar hebben

In mijn praktijk heb ik vaak te maken met burn-out en stress. Onlangs las ik een artikel dat het type leidinggevende invloed heeft op de kans dat je een burn-out krijgt. Bazen die met name gefocust zijn op prestaties en mensen onderling vergelijken op basis van (prestatie)cijfers verhogen het risico op een burn-out. Mensen met beter betaalde banen spreken trouwens over leidinggevenden, maar dat zijn stiekem ook gewoon bazen dus het geldt ook voor die groep. Hoe vind je nu als werknemer en leidinggevende een goede balans en haal je allebei het beste resultaat?

Man met handen in het haar door burn-out
Gijs Lakeman | 09 nov 2018

Jij hebt zo’n baas

Herken jij je baas hierin? Wat moet je dan doen? Bespreek in ieder geval waar je op beoordeeld wilt worden. Je bent meer dan het aantal uitgebrachte offertes of het aantal afgehandelde telefoontjes binnen 3 minuten. Denk aan wat jou uniek maakt en wat jouw toegevoegde waarde is aan de organisatie. Misschien ben je goed in het inwerken van andere mensen. Wellicht ben jij de enige die de complexe zaken aankan of ben je juist iemand die veel werk kan verzetten in weinig tijd en snel tot de kern komt. Denk ook aan zaken als creativiteit (meerdere oplossingen kunnen verzinnen) en innovatief zijn. Ook sfeer maken, goed kunnen samenwerken, plannen en organiseren, empathisch vermogen en oog hebben voor risico’s zijn eigenschappen die misschien niet direct te meten zijn maar die wel waarde hebben voor een organisatie en die niet iedereen in dezelfde mate heeft.

Let op jezelf

Maar soms heb je leidinggevenden die echt alleen naar de cijfers willen kijken. Let dan extra op jezelf want dat doet een ander doorgaans niet voor je. Zeker je baas niet want die wil prestaties zien. Ben jij iemand die bijna elke dag overwerkt in een organisatie waar dat niet normaal is? Dan wordt je waarschijnlijk overvraagd of je wilt iets compenseren omdat je het gevoel hebt anders te kort te schieten. Welke het ook is, je levert een bovenmatige inspanning en loopt daarmee een extra risico op een burn-out. Neem jezelf serieus en geef je grenzen aan.

Je wilt als leidinggevende goed sturen

Als leidinggevende wil je controle houden en mensen sturen op prestaties. Je wilt mensen objectief met elkaar vergelijken. Cijfers zijn daarvoor een goed middel, omdat cijfers niet liegen en objectief zijn. Toch doe je hiermee je mensen en jezelf tekort. Mensen zijn meer dan het aantal offertes dat ze binnenhalen of het aantal telefoontjes die ze af kunnen handelen. De manier hoe ze dat doen doet ertoe, ook al denk je van niet. En hoe en wie ze zijn doet er ook toe. Mensen onderling vergelijken op individuele resultaten vermindert de samenwerking en verhoogt stress.

Sterk team

Uiteindelijk leidt dit tot mindere prestaties en haal je niet het potentieel uit de groepen en uit de individuen afzonderlijk. En dat is eigenlijk best wel zonde. Cijfers hoeven niet altijd slecht te zijn maar gebruik dan wel een breed spectrum dat recht doet aan de mensen die voor je werken. Beoordeel teams op hun cijfermatige prestaties en individuen op de ‘zachtere’ eigenschappen en hun wijze van samenwerken. Bedenk dat één sterk team meer oplevert dan de losse individuen. Niet alleen qua prestaties of productie maar ook in tevredenheid, motivatie en verzuim. Dit zorgt ook voor een stuk erkenning. Laat zien dat je jouw team ziet.

© 2018 Gijs Lakeman – Psycholoog Assen

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Burnout

Meer over klacht

Burnout

Lees meer informatie over Burnout

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned